Over bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken:
Doel bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering staat ook wel bekend als aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Met deze verzekering ben je gedekt voor schade aan personen en zaken. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Natuurlijk werk je met professionals die zorgvuldig zijn, maar je kunt niet alle missers voorkomen. En soms heeft een fout grote gevolgen.
Het gaat om schade die is veroorzaakt door jouw bedrijf. Dus door jou, je product of je werknemers.
Zakelijke verzekering nodig
Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking voor je bedrijf. Daarom is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor veel ondernemers in het MKB onmisbaar.
Wanneer heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig?
Als werkgever ben je vaak aansprakelijk voor schade door fouten van je personeel. Als er iets fout gaat kun je een schadeclaim krijgen van een klant, een werknemer of van een andere partij die schade heeft opgelopen.
Een paar voorbeelden van bedrijfsaansprakelijkheid:
- Je werknemer laat per ongeluk een voorbijganger struikelen. Oei, een gebroken arm en een kapotte bril. Wie gaat dat betalen?
- Een stagiair van jouw bedrijf morst koffie op de laptop van je klant. Wie gaat de schade vergoeden?
- Jouw producten zijn bedorven. 22 mensen worden ziek en willen een schadevergoeding.
Bekijk nog meer voorbeelden in het artikel met de top 5 bedrijfsaansprakelijkheid in het MKB en lees meer over het verschil tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid.
Schadeclaims door personeel
Je zult als bedrijf maar aansprakelijk worden gesteld en een schadeclaim van bijvoorbeeld 150.000 euro krijgen. Dat hebben de meeste ondernemers niet liggen. Het kan de toekomst van je bedrijf in gevaar brengen. Een aansprakelijkheidsverzekering is voor bedrijven dan ook een must.
Een flinke schadeclaim kan er zelfs voor zorgen dat je bedrijf failliet gaat. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Bescherm je bedrijf dus goed met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering eenmanszaak
Of je nu een eenmanszaak hebt, een bv of een onderneming met een andere bedrijfsvorm, je kunt aansprakelijk worden gesteld voor allerlei vormen van schade. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is er voor alle soorten bedrijven.
Wat veel mensen niet weten is dat je met een eenmanszaak ook personeel in dienst kunt hebben. Eenmanszaken met personeel lopen extra risico's.
Aansprakelijkheidsverzekering eenmanszaak
Afhankelijk van de activiteiten van je eenmanszaak of bv kun je kiezen voor verschillende bedrijfsverzekeringen. Om je bedrijf goed te beschermen tegen schade door aansprakelijkheid kun je de volgende verzekeringen afsluiten:
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (tegen persoonlijke en materiële schade)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (tegen vermogensschade derden)
- Verkeersschadeverzekering Medewerkers (tegen verkeersschade personeel)
- Milieuschadeverzekering (tegen kosten door milieuschade en sanering)
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is zelfs verplicht voor bepaalde beroepen.
Rechtsbijstand voor je bedrijf
In sommige gevallen heb je als ondernemer ook juridische hulp nodig. Bijvoorbeeld bij conflicten met je werknemers over arbeidsvoorwaarden of met de gemeente over een vergunning. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische hulp bij zakelijke conflicten.
Wil je meer weten over de verschillende vormen van aansprakelijkheid voor een eenmanszaak? Lees het artikel Wanneer is je MKB-bedrijf aansprakelijk?
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heb je in veel soorten en maten. Sluit niet de eerste de beste verzekering af, want dan kun je in de praktijk nog weleens tegen de lamp lopen.
Je wil natuurlijk zorgen dat je goed gedekt bent als je een schadeclaim krijgt. Maar je wil ook niet teveel betalen. Een goede vergelijking van bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen gaat dus over het onderzoeken van twee componenten:
- De dekking (wat krijg je en in welke gevallen?)
- De premie (hoeveel kost het je?)
Advies bij bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken
Let niet alleen op de premie bij het kiezen van een verzekering. De dekking kan flink verschillen. Ga na wat jij precies nodig hebt. Samen met een onafhankeljke adviseur kun je jouw behoeften in kaart brengen.
Dekking bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken
Bij je vergelijking is het belangrijk om te kijken wat je exacte dekking is. Waarvoor ben je precies verzekerd? Wat zijn de uitzonderingen en voorwaarden? Wanneer is er geen dekking?
Je kunt dit vragen aan een verzekeringsadviseur of zelf opzoeken in de polisvoorwaarden van je verzekering. Let daarbij goed op de volgende elementen in je dekking:
- Verzekerd bedrag
Er gelden meestal twee maximumbedragen waarvoor je verzekerd bent. Er is een maximum per aanspraak (bijvoorbeeld 2,5 miljoen euro). En een maximum per jaar (bijvoorbeeld 5 miljoen euro). Voor de meeste bedrijven is dit ruim voldoende, maar kijk goed naar deze maximumbedragen en weeg dat af tegen het risico op schadeclaims voor jouw bedrijf. Wellicht is een hoger verzekerd bedrag nodig om goed gedekt te zijn. - Verzekerde personen
Wie zijn er precies verzekerd binnen de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Het gaat meestal om alle eigenaren en vaste werknemers van een bedrijf. Kijk goed of ook tijdelijke medewerkers zijn meeverzekerd, zoals stagiairs, uitzendkrachten en oproepkrachten. Soms zijn ook je familieleden meeverzekerd als ze een rol spelen binnen je bedrijf. Controleer of dit het geval is en bepaal wat jij nodig hebt. - Vormen van aansprakelijkheid
Voor welke vormen van aansprakelijkheid ben je verzekerd? Kijk goed of je gedekt bent voor:- Algemene bedrijfsaansprakelijkheid: letselschade of schade aan spullen van een ander. (Altijd inbegrepen)
- Werkgeversaansprakelijkheid: schade bij je werknemers door een arbeidsongeval of beroepsziekte.
- Productaansprakelijkheid: schade door producten van jouw bedrijf.
- Milieuaansprakelijkheid: schade aan het milieu door jouw bedrijf. Vaak geldt wel een beperkte dekking voor deze schade. Kijk goed wat de voorwaarden zijn.
- Dekkingsgebied
Onderneem je ook in het buitenland? Gaan je werknemers de grens over? Of verkoop je producten in een ander land? Kijk dan goed waar je precies verzekerd bent. Bijvoorbeeld voor schade veroorzaakt in Nederland, Europa of wereldwijd. - Opzicht
Opzicht is een vorm van dekking die nuttig is als je spullen van iemand anders gebruikt, repareert of in onderhoud hebt. Kijk dan goed wat je dekking is op dit gebied.
Zet alles op een rij en ontdek of je niet onderverzekerd bent. Je kunt zo ook zien of je niet oververzekerd of dubbel verzekerd bent. Dat zou zonde zijn, want dan betaal je voor iets dat je helemaal niet nodig hebt. Een verzekeringsadviseur kan je helpen bij deze inventarisatie.
Premie bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken
Natuurlijk is het ook belangrijk te weten wat je gaat betalen voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een standaardprijs noemen is onmogelijk. De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van twee variabelen:
- Je bedrijfssoort en -activiteiten
Hoe groter het risico op schade, hoe hoger je premie. Als jij onderneemt in een bedrijfstak waar schadeclaims vaak voorkomen, zoals de bouw, betaal je meer premie. - Je jaaromzet.
Hoe hoger je omzet, hoe hoger de premie zal zijn. Een groot bedrijf loopt meestal meer risico dan een klein bedrijf omdat er simpelweg meer gebeurt. De kans op meer en hogere schadeclaims is dan ook groter.
Prijs bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken
Wat betaal jij? Je kunt een offerte aanvragen bij een verzekeraar. Daarmee krijg je een goede indicatie van de premie voor jouw bedrijf. Vergelijk offertes en kies de verzekering die bij je bedrijf past. Met de rekentool van De Goudse kun je ook in 1 minuut je premie berekenen.
Vergelijk bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen
Op basis van de premie en dekking kun je zelf bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen gaan vergelijken, maar je kunt ook een expert inschakelen. Dat kan je een hoop tijd, geld en gedoe besparen. Waardoor jij gefocust kunt blijven op je core-business.
Samen met een verzekeringsadviseur kun je jouw wensen bespreken. Aan de hand daarvan zal hij of zij de beste opties voor jouw bedrijf selecteren en de exacte premies berekenen. Daarmee verklein je de kans dat je onderverzekerd of juist oververzekerd bent.
Vragen over bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken
Wanneer is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig?
Voor werkgevers is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) onmisbaar. Als jij of een van je werknemers een fout maakt, kun je een flinke schadeclaim krijgen. Met een AVB ben je gedekt voor schade aan personen (letsel) en zaken (bezittingen).
Wat is het verschil met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt vermogensschade (financieel nadeel) door beroepsfouten. Als jij en je werknemers regelmatig zakelijk advies geven is deze verzekering onmisbaar en vaak verplicht.
Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?
Een aansprakelijkheidsverzekering is niet bij wet verplicht, maar een beroepsorganisatie, branchevereniging of opdrachtgever kan je wel verplichten om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Zo eisen overheden (bij aanbestedingen) en bemiddelingsbureaus vaak dat je een eigen aansprakelijkheidsverzekering hebt.
Hoe kan ik een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?
In Nederland zijn er veel aanbieders van aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven. Het is slim een verzekeringsadviseur in te schakelen om alle opties voor jouw bedrijf in kaart te brengen en samen met jou op zoek te gaan naar de beste verzekeringen. Je kunt ook bij verschillende verzekeraars een offerte aanvragen en de premies vergelijken.
Wat kosten verzekeringen voor het MKB?
De kosten van verzekeringen voor het MKB zijn afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt, de risico's die je loopt en de dekking die je kiest. Het is slim om bij meerdere verzekeringen een offerte aan te vragen op basis van jouw behoeften. Bekijk een indicatie van de kosten van bedrijfsverzekeringen.
Hoe kan ik bedrijfsverzekeringen vergelijken?
Lees altijd de polisvoorwaarden van de verzekering goed door. Daar vind je gegevens over de dekking en eventuele uitsluitingen van die dekking. Schakel een verzekeringsadviseur in voor een goede vergelijking van bedrijfsverzekeringen en advies op maat.
Wanneer krijg ik korting op verzekeringen?
Je kunt besparen op de kosten van MKB-verzekeringen door ze slim te combineren. Zo krijg je tot 10 procent korting als je een verzekeringspakket afsluit bij één aanbieder. Ook kun je besparen door alleen te verzekeren wat je echt nodig hebt. Daarnaast kun je soms profiteren van belastingvoordelen. De premie voor een AOV is bijvoorbeeld aftrekbaar.
Hoe zorgvuldig je ook werkt, werknemers kunnen een ongeval krijgen of maken fouten. Deze verzekering dekt schade aan personen en zaken.Regel je bedrijfsaansprakelijkheid