In dit artikel:
Wat is beroepsaansprakelijkheid?
Beroepsaansprakelijkheid gaat over beroepsfouten waarvoor jouw bedrijf verantwoordelijk is. Vaak gaat het om een verkeerd advies, plan, ontwerp of contract waardoor jouw klant of opdrachtgever financiële schade oploopt. Je klant kan dan jou aansprakelijk stellen voor de schade.
Ook als een van je werknemers een fout heeft gemaakt kan jij als bedrijfseigenaar aansprakelijk worden gesteld.
Vooral in de zakelijke dienstverlening, waarbij je mogelijk betrokken bent bij grote projecten, kan de schade enorm zijn en de bijbehorende schadeclaim ook.
Beroepsaansprakelijkheid voorkomen, hoe?
Aansprakelijkheid door een beroepsfout kun je voorkomen en beperken op 3 manieren, namelijk:
1. Beroepsfouten vermijden
Voorkomen is in dit geval ook beter dan genezen. Probeer de kans op beroepsfouten te minimaliseren door personeel te trainen en duidelijke instructies en protocollen te geven. Zorg dat er altijd een grondige check plaatsvindt voor oplevering aan de klant.
Omdat je zelf verantwoordelijk bent en dit waarschijnlijk ook zo voelt, kun je de final check bij grote projecten het beste zelf uitvoeren. Als het om juridische of specialistische zaken gaat, kun je een expert op dit terrein inschakelen.
Met name in de zakelijke dienstverlening ligt een beroepsfout op de loer. Gelukkig is er een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).Iedereen maakt fouten
2. Duidelijke afspraken + algemene voorwaarden opnemen in contract
Leg goed vast waar de verantwoordelijkheid ligt na geleverde diensten. In het contract met de klant kun je de aansprakelijkheid in verschillende situaties benoemen.
Ook in je algemene voorwaarden kun je je aansprakelijkheid beperken of uitsluiten. Bekijk wel goed of dit is toegestaan. Als je klant een consument is moet je extra voorzichtig zijn. Vraag bij het opstellen van je algemene voorwaarden altijd om juridisch advies.
3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten
Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je met name de financiële schade opvangen na aansprakelijkheid. Je verzekeraar helpt je ook bij het voorkomen en beperken van schadeclaims.
Schadeclaim
Mocht het toch misgaan en krijg je een forse schadeclaim? Dan kan je verzekeraar bemiddelen en zo nodig de schade vergoeden. Daarmee voorkom je in alle gevallen dat jij opdraait voor de schade.
Aansprakelijkheid op de werkvloer
Al een aantal jaren leeft zzp'er Martijn Trouwborst zijn droom: handgemaakte houten meubelen creëren. Lees over de start van zijn bedrijf en zijn aansprakelijkheidsrisico's.
Wat is het verschil met bedrijfsaansprakelijkheid?
Naast beroepsaansprakelijkheid heb je ook bedrijfsaansprakelijkheid. Wat is het verschil?
- Beroepsaansprakelijkheid gaat altijd over vermogensschade: financieel nadeel door een beroepsfout. Bijvoorbeeld verkeerd advies waarvoor jij verantwoordelijk bent.
- Bedrijfsaansprakelijkheid gaat over schade aan personen (letsel) en/of schade aan zaken (bezittingen). Bijvoorbeeld als een van jouw werknemers op kantoor bij je klant per ongeluk een pot verf omgooit en de vloer beschadigt raakt.
Voor beide vormen van aansprakelijkheid kun je verzekeringen afsluiten. Lees meer over de verschillen tussen een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Letselschade dekken
Voor ondernemers met technische beroepen (zoals architecten) zijn er beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen die ook letselschade dekken door een beroepsfout. Dus schade aan personen.
Beroepsaansprakelijkheid verzekeren?
Vraag je af of je de gevolgen van een schadeclaim zelf kunt overzien. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is in veel gevallen geen overbodige luxe.
Is een BAV verplicht?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is wettelijk verplicht voor een aantal beroepen waaronder architecten, accountants, en advocaten.
Daarnaast kan een beroepsorganisatie, branchevereniging of opdrachtgever je verplichten om een BAV te nemen. Als je voor de overheid aan de slag gaat, moet je in veel gevallen ook een goede aansprakelijkheidsverzekering hebben.
BAV voor ICT
Voor een aantal andere beroepen is een BAV ook onmisbaar, bijvoorbeeld voor bepaalde ICT-dienstverleners. Lees meer over de BAV voor ICT.
Wat krijg je precies?
Met een BAV ben je grotendeels verzekerd voor de kosten van rechtsbijstand, verweer en de kosten die je maakt om de schade te voorkomen, verminderen of herstellen.
Het gaat altijd om schade die aantoonbaar is veroorzaakt door jouw bedrijf. Hieronder valt schade door fouten van je vaste personeel, maar ook oproepkrachten, uitzendkrachten en stagiair(e)s die bij jouw werkzaam zijn.
Heb jij een BAV echt nodig? Gebruik de handige risico-checklist in het gratis whitepaper Welke verzekeringen heb ik nodig?
Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kost je waarschijnlijk ergens tussen de 30 en 100 euro per maand. De exacte kosten van de premie zijn onder meer afhankelijk van je beroep, je omzet, het verzekerde bedrag en je eigen risico.
Voorbeelden kosten zakelijke dienstverlener
Bij de onderstaande voorbeeldberekeningen zijn de premiekosten exclusief de assurantiebelasting. Daarnaast zijn het indicaties: de kosten kunnen nog wat afwijken bij het afsluiten van de verzekering.
Wat betaalt een ICT-bedrijf voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Een premievoorbeeld:
Omzet bedrijf per jaar: | 75.000 euro |
Verzekerd bedrag per aanspraak: | 250.000 euro |
Eigen risico per aanspraak: | 750 euro |
Kosten per maand: | circa 38 euro |
Wat zijn de maandelijkse kosten voor een zelfstandig ondernemer die als jurist werkt? Bekijk een premievoorbeeld:
Omzet bedrijf per jaar: | 125.000 euro |
Verzekerd bedrag per aanspraak: | 250.000 euro |
Eigen risico per aanspraak: | 750 euro |
Kosten per maand: | circa 29 euro |
Wat zijn de maandelijkse kosten voor een advocatenbedrijf? Een premievoorbeeld:
Omzet per jaar: | 75.000 euro |
Verzekerd bedrag per aanspraak: | 500.000 euro |
Eigen risico per aanspraak: | 750 euro |
Kosten per maand: | circa 98 euro |
Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt een advocatenbedrijf het gevolg van een beroepsfout. De schade door een beroepsfout bestaat alleen uit schade die financieel is. Wil je exact weten wat je afdekt en wat de kosten zijn? Vraag advies en ontvang daarna een offerte voor jouw bedrijfssituatie.
Lees ook: wat kosten verzekeringen voor mijn bedrijf. In dit artikel staan de kosten op een rij per verzekering voor ondernemers.
Aanvullende voorwaarden
De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Kijk goed naar de hoogte van het eigen risico en in welke gevallen dit eigenrisicobedrag aangesproken wordt.
Let hierbij ook op de ingangsdatum van een beroepsfout, je kunt ook een voorrisico meenemen in de aanvullende dekkingen.
Goed om te weten. Als je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten ben je niet verzekert voor andere soorten aansprakelijkheid. Onder deze verzekering valt echt alleen de beroepsaansprakelijkheid.
Dus niet:
- Bedrijfsaansprakelijkheid
- Werkgeversaansprakelijkheid
- Aansprakelijkheid voor producten
- Milieuaansprakelijkheid
- Bestuurdersaansprakelijkheid
Uitsluitingen aanvullende voorwaarden
Bekijk ook de lijst van uitsluitingen in de aanvullende voorwaarden, om te zien wat er niet verzekerd is. Advies nodig over jouw bedrijfsrisico's en wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten?
Samen met een onafhankelijke verzekeringsadviseur breng je de risico's en opties in kaart. Daarna kun je een goede beslissing nemen. Vraag advies en ontvang een offerte.
Een beroepsfout kan je een fikse schadeclaim opleveren. Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.Zakelijke dienstverlener
Vragen over beroepsaansprakelijkheid
- Wat zijn beroepsfouten?
Voorbeelden van beroepsfouten zijn: een verkeerd advies geven, het missen van een deadline, een fout in de administratie, een fout bij een ontwerp of contract waardoor jouw opdrachtgever of klanten financiële schade oplopen. Na een beroepsfout kan je opdrachtgever of klant jouw onderneming aansprakelijk stellen voor deze schade.
- Wat betekent beroepsaansprakelijkheid?
Beroepsaansprakelijkheid betekent het financiële nadeel door een beroepsfout. Het financiële nadeel kan dan zijn: het verlies van omzet, verlies van marktaandeel en kosten in verband met vertraging.
- Wat betekent bedrijfsaansprakelijkheid?
Bij bedrijfsaansprakelijkheid gaat het over de schade aan personen (letsel) en/of schade aan zaken en bezittingen. Denk hierbij aan: als jij of je werknemer in het bedrijfspand van je klant per ongeluk een laptop laten vallen. Of als een klant struikelt over snoeren in jouw zaak.