7 vragen over VOG:
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wordt ook wel bewijs van goed gedrag genoemd. Als je twijfelt over de intenties van een potentiële werknemer, kun je deze verklaring laten opstellen door het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Het ministerie kan bevestigen dat het verleden van een nieuwe medewerker geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van zijn werk.
Vooral als je iemand aanneemt die moet omgaan met vertrouwelijke informatie, geld of kostbare goederen, is het verstandig een VOG op te vragen.
1. Wie stelt de VOG op?
De screeningsautoriteit Justis beslist namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie of iemand een VOG krijgt.
Medewerkers van Justis trekken het verleden na van de persoon voor wie de verklaring wordt aangevraagd. Zij controleren of hij strafbare feiten heeft gepleegd en kunnen inlichtingen inwinnen bij het Openbaar Ministerie en de reclassering.
Screening per beroep
Je kunt als werkgever een aantal punten selecteren waarop de persoon wordt gescreend, afhankelijk van het werk dat hij gaat doen.
2. Wanneer wordt geen VOG afgegeven?
Als iemand strafbare gedragingen heeft gepleegd, beoordeelt Justis of deze een belemmering zijn voor het doel waarvoor de gedragsverklaring wordt aangevraagd.
Voor elke beroepsgroep zijn andere strafbare feiten van belang. Een boekhouder zal bijvoorbeeld geen VOG-verklaring krijgen als hij fraude heeft gepleegd, maar heeft wel kans om de verklaring te krijgen als hij is veroordeeld voor rijden onder invloed.
3. Is een VOG verplicht?
Over het algemeen is een VOG niet wettelijk verplicht, behalve voor enkele beroepen, zoals taxichauffeurs, docenten en gastouders.
Als werkgever kun je er altijd voor kiezen om een werknemer een verklaring omtrent het gedrag te laten aanvragen, ook al is er geen verplichting.
4. Wat moet ik als werkgever doen om de VOG aan te vragen?
Als je een VOG wilt laten opstellen voor een potentiële werknemer, moet je als werkgever de aanvraag in gang zetten. Dit kun je op twee manieren doen:
- via een online aanvraag VOG.
- via een aanvraagformulier VOG.
Formulier invullen
Je vult een aantal gegevens in en geeft aan waarop de persoon gescreend moet worden. Dit is afhankelijk van het beroep en type werk dat hij gaat doen.
De werknemer vult ook een aantal van zijn gegevens in en gaat met het formulier naar de gemeente waar hij staat ingeschreven. Je kunt het formulier ook online invullen als je beschikt over eHerkenning.
Tip: Bekijk een handig stappenplan VOG-aanvraag.
5. Waar vraag ik de VOG aan?
De aanvraag loopt via de gemeente waar de potentiële werknemer ingeschreven staat. Officieel neemt Justis binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag een beslissing, maar vaak krijg je de verklaring omtrent het gedrag al binnen anderhalve week.
6. Hoe lang is de verklaring geldig?
De VOG is een momentopname. Er is geen geldigheidsduur aan verbonden. Jij bepaalt zelf hoe recent de verklaring omtrent het gedrag van je potentiële medewerker moet zijn.
7. Hoe stel ik de echtheid vast?
De kans op fraude is aanwezig. Potentiële medewerkers met een justitieel verleden proberen soms de boel te frauderen. De echtheid van de VOG is volgens Justis gemakkelijk vast te stellen.
Het document heeft een aantal beveiligingen, zoals een watermerk. Bij een kopie wordt de tekst ‘copy’ zichtbaar.
Echtheidskenmerken
Per 1 december 2020 heeft de VOG nieuwe echtheidskenmerken.
Vraag altijd om een originele verklaring omtrent het gedrag. Mocht je het niet vertrouwen, neem dan contact op met Justis.
Meer informatie over Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vind je bij Justis. Daar kun je ook een brochure (pdf) downloaden over de screening van personeel.
Voorbeeld VOG
Bekijk een voorbeeld van de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG):
Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeelskosten op een rij en 5 manieren om te besparen.Krijg grip op personeelskosten
Vragen over nieuwe werknemer
- Wat is indiensttreding?
Indiensttreding is de formele stap die iemand zet als hij in dienst gaat bij een bedrijf. Hij krijg dan een tijdelijk of vast contract en wordt werknemer van dat bedrijf. Na ondertekening van het contract is hij op de startdatum officieel in dienst getreden. Als je een zzp'er of uitzendkracht inhuurt is diegene niet in dienst van je bedrijf.
- Waar moet je op letten bij nieuwe werknemers?
Voordat je werknemers in dienst neemt is het nuttig je te verdiepen in het arbeidsrecht. Als werkgever wil je goed voor je personeel zorgen. Je moet daarbij voldoen aan de eisen van goed werkgeverschap. Volg de juiste stappen in de sollicitatieprocedure en geef je werknemers waar ze recht op hebben. Controleer ook of je werknemer geen strafblad heeft en vraag een VOG aan.
- Hoe neem je werknemers in dienst?
Als je een of meerdere werknemers in dienst wil nemen doorloop je een aantal stappen. Je begint met het zoeken naar een geschikte werknemer: de werving. Daarna volgt de selectie: je zoekt kandidaten uit voor sollicitatiegesprekken. Als je eenmaal een goede kandidaat hebt gekozen, ga je de arbeidsvoorwaarden bespreken. De uitkomst leg je vast in een arbeidsovereenkomst. Na ondertekening van de overeenkomst heb je een nieuwe werknemer in dienst.
- Wat kost een werknemer in dienst?
Goede werknemers zijn kostbaar voor jou als ondernemer. Met een goed team van gemotiveerd personeel kun je je onderneming laten groeien. In het whitepaper Wat kost personeel? helpen we je die balans op te maken en krijg je een overzicht van de kosten per werknemer.
- Welke verplichte kosten zijn er per werknemer?
Ieder bedrijf in Nederland is verplicht zijn werknemers loon te betalen en een jaarlijkse vakantietoeslag. Ook betaal je een aantal loonheffingen. Dit zijn verplichte personeelskosten.
- Welke verzekeringen zijn nodig bij personeel in dienst?
Als je werknemers in dienst neemt is het slim een aantal verzekeringen af te sluiten. Je hebt bijvoorbeeld een verzuimverzekering nodig om je werknemers door te betalen als ze ziek zijn. Ook een ongevallenverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en nabestaandenverzekering zijn nuttig. Bekijk de top 5 personeelsverzekeringen.