Over sociale zekerheid:
Sociale zekerheid in Nederland
Sociale zekerheid is het financiële vangnet als iemand geen of onvoldoende middelen heeft om zelf in zijn levensonderhoud te voorzien. Dat kan bijvoorbeeld komen door ziekte, werkloosheid of ouderdom.
Het sociale zekerheidsstelsel bestaat in ons land grofweg uit twee onderdelen:
- Sociale voorzieningen
Uitkeringen voor personen die niet kunnen werken of moeilijk aan werk kunnen komen. Deze uitkeringen worden betaald vanuit de algemene belastinginkomsten. Voorbeelden van sociale voorzieningen zijn de Wajong en de Participatiewet. - Sociale verzekeringen
Uitkeringen of regelingen om het verlies van inkomen op te vangen als iemand tijdelijk of langdurig niet in staat is om voor zijn eigen inkomen te zorgen. Werkgevers betalen mee aan deze verzekeringen.
Sociale lasten werkgever
Client Relations Manager expert Joey de Klerk: "Je hebt dus vooral te maken met kosten voor sociale verzekeringen. Die bestaan uit inkomensafhankelijke premies en belastingen. Deze draag je namens je werknemers af via de loonheffing."
Welke sociale verzekeringen zijn er?
Er zijn twee soorten sociale verzekeringen: de voor iedereen verplichte volksverzekeringen en daarnaast de werknemersverzekeringen voor iedereen in loondienst.
1. Volksverzekeringen
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn volksverzekeringen bedoeld voor in principe iedere inwoner van Nederland. Iedereen is dan ook verplicht verzekerd, maar alleen werkende inwoners zijn een premie verschuldigd. Volksverzekeringen zorgen voor het inkomen van gepensioneerden, nabestaanden bij overlijden of bij intensieve zorg.
Je betaalt premies namens je werknemers voor de volgende sociale verzekeringen:
- AOW (Algemene Ouderdomswet)
Misschien wel de bekendste sociale verzekering is de AOW, het basispensioen waar bijna iedere Nederlander recht op heeft. Je betaalt hier premie voor tot maximaal de AOW-leeftijd. - Anw (Algemene nabestaandenwet)
Voorziet in een nabestaandenuitkering als een partner overlijdt. - Wlz (Wet langdurige zorg)
Alle begeleiding, hulp en andere regelingen die speciaal bedoeld zijn voor personen die afhankelijk zijn van (intensieve) zorg in de nabije omgeving.
2. Werknemersverzekeringen
Een belangrijk deel van de sociale verzekeringen zijn alle premies die je betaalt voor de werknemersverzekeringen. Die compenseren deels het verlies van inkomen in het geval je werknemer arbeidsongeschikt, langdurig ziek of werkloos wordt.
De premies werknemersverzekeringen bestaan uit:
- WW (Werkloosheidswet)
Voorziet in een werkloosheidsuitkering als je medewerker werkloos wordt. - WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen)
Bij 35% of meer arbeidsongeschiktheid kan een werknemer een uitkering krijgen vanuit de WIA. Afhankelijk van het percentage en de duur van arbeidsongeschiktheid wordt via deze sociale verzekering een WGA- of IVA-uitkering betaald. - WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering)
De WAO is een oude arbeidsongeschiktheidsverzekering en geldt alleen nog voor werknemers die ziek zijn geworden vóór 1 januari 2004. Maar je betaalt nog steeds premie voor deze sociale verzekering omdat er nog uitkeringen mee worden betaald. - ZW (Ziektewet)
Als een zieke werknemer geen loonbetaling meer vanuit zijn werkgever krijgt, kan hij wellicht een uitkering via de Ziektewet krijgen.
Wil je weten hoe hoog je sociale lasten zijn? Lees meer over werkgeverslasten berekenen.
Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.Test: Klaar voor personeel?
Hoe zorg je voor sociale zekerheid van personeel?
Sociale zekerheid is al met al een complex systeem van verzekeringen, premies en verantwoordelijkheden. Als je goed voor je personeel wilt zorgen, is het op tijd en volledig afdragen van sociale lasten een van de belangrijkste manieren. Dat kan een uitdaging zijn en daarom besteden veel ondernemers de salarisadministratie uit.
Bijdragen sociale verzekeringen
De loonheffingen die je afdraagt voor sociale verzekeringen bestaan uit de volgende premies:
Premies volksverzekeringen
- Premie AOW
- Premie Anw
- Premie Wlz
Op de site van de Belastingdienst vind je een tabel met tarieven en bedragen van de volksverzekeringen in Nederland.
Premies werknemersverzekeringen
- Premie AWF (bekend als WW-premie)
- Ufo-premie
- Gedifferentieerde premie Aof
- Gedifferentieerde premie Whk
Naast volksverzekeringen en werknemersverzekeringen kun je te maken krijgen met nog meer wettelijk verplichte verzekeringen.
Loonkostenvoordelen (LKV)
Client Relations Manager expert Joey de Klerk: "Als ondernemer met personeel kun je mogelijk profiteren van loonkostenvoordelen (LKV). Bijvoorbeeld als je ouderen (56+) of arbeidsgehandicapten in dienst hebt."
"De overheid heeft stimulansmaatregelen in het leven geroepen om de toegang tot de arbeidsmarkt voor iedereen te verbeteren. Deze maatregelen zijn er om het voor werkgevers aantrekkelijk te maken iemand in dienst te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt."
"De wetgeving achter deze regelingen is complex, verandert jaarlijks en er zijn (vaak korte) aanvraagtermijnen aan gekoppeld. Naar onze inschatting wordt nog geen kwart van alle mogelijkheden op dit vlak benut door Werkgevend Nederland." Lees meer over de loonkostenvoordelen en de juiste Wtl-beschikking.
Sociale zekerheid voor buitenlandse werknemers
Als je buitenlandse werknemers in dienst hebt, moet je ook voor hen alle premies voor sociale verzekeringen betalen. Elke werknemer heeft daar namelijk recht op, net als het wettelijk minimumloon en vakantiedagen.
Als een buitenlandse medewerker bij jou is gedetacheerd, kan hij recht houden op de sociale verzekeringen in zijn land van herkomst. In die gevallen moet je een A1-verklaring aanvragen. Daarmee heeft je buitenlandse werknemer geen recht meer op sociale zekerheid in Nederland.
Lees meer over personeel uit het buitenland.
Werknemers in het buitenland
Hoe zit het met je werknemers die in het buitenland werken? Bijvoorbeeld expats. Dat is afhankelijk van hoe lang en waar je werknemer aan de slag gaat. Over het algemeen is het zo dat als je medewerker voor onbepaalde tijd in het buitenland gaat werken, hij in dat land de premies voor sociale verzekeringen moet betalen.
Als je personeel tijdelijk detacheert in het buitenland is de kans groot dat je de premies voor sociale verzekeringen gewoon in Nederland moet blijven afdragen. Maar dat kan anders zijn als je werknemer in meerdere EU-landen gaat werken. Dat is afhankelijk van factoren als locatie, aantal werkgevers en het aantal uren dat hij ergens werkt.
A1-verklaring aanvragen
Client Relations Manager expert Joey de Klerk: "In sommige landen mag je werknemer alleen aan het werk met een zogenaamde A1-verklaring (of 'certificate of coverage'). Dit geldt ook voor landen in de EU, de EER en andere verdragslanden. De verklaring moet je ook invullen als een buitenlandse werknemer bij jou gaat werken. Je kunt het certificaat gratis aanvragen bij de SVB."
Meer zekerheid voor je personeel
Naast de sociale verzekeringen heb je te maken met andere elementen waarmee je je personeel moet of kunt verzekeren. Een paar voorbeelden:
- Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (verplicht)
- Verzuimverzekering
- Ongevallenverzekering
- WIA-verzekering
- Personeel in het buitenland verzekeren
Top 5 verzekeringen
Wil je weten wat de meest gekozen verzekeringen voor personeel zijn? Bekijk de top 5 personeelsverzekeringen.
Vragen over sociale zekerheid personeel
Wat is sociale zekerheid?
In Nederland kennen we een stelsel van sociale zekerheid. Als iemand geen of onvoldoende middelen heeft om zelf in zijn levensonderhoud te voorzien, bijvoorbeeld door ziekte, werkloosheid of ouderdom, krijgt hij financiële ondersteuning. Het sociale zekerheidsstelsel bestaat uit sociale voorzieningen en verzekeringen.
- Welke heffingen zijn er voor sociale zekerheid?Als werkgever betaal je mee aan het stelsel van sociale zekerheid. Er zijn een aantal loonheffingen die je moet betalen per werknemer. Namelijk: Loonbelasting en premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.
Wie betaalt belasting voor sociale zekerheid?
Jij als werkgever betaalt de loonbelasting van je personeel aan de Belastingdienst. De loonbelasting en premies gaan deels af van het brutoloon van je werknemers. Zij houden een nettoloon over. In feite draait iedere werknemer dus zelf op voor een deel van de loonbelasting.
Hoe kun je besparen op loonbelasting?
Er zijn bepaalde subsidies voor personeel waardoor je minder loonbelasting betaalt. Dit worden loonkostenvoordelen genoemd, voorheen beter bekend als premiekorting of afdrachtvermindering. Er zijn vier soorten loonkostenvoordelen (LKV) voor ondernemers met personeel.
Wat zijn de kosten van personeel?
Goed personeel is heel kostbaar voor jou als ondernemer. Het is misschien wel de belangrijkste investering die je zult doen. Met een goed team van gemotiveerde werknemers kun je je bedrijf laten groeien. Maar wat kost dat? Bekijk een overzicht van de kosten van personeel.
Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeelsverzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.Heb je personeel in dienst?