In dit artikel:
Flexibele schil: naast vast personeel ook flexwerkers
Veel ondernemers vinden flexibiliteit belangrijk. Met flexibel personeel inhuren kun je snel inspringen op de wisselende vraag naar jouw producten of diensten.
Zo hebben veel bedrijven een zogenaamde flexibele schil. Dat houdt in dat zij naast vast personeel ook flexwerkers inzetten om pieken en dalen op te vangen.
Het is verstandig om het inhuren van flexibel personeel op de juiste manier te regelen. Als dat niet gebeurt, is het mogelijk dat de gekozen constructie minder flexibel uitpakt en je toch vastzit aan een werknemer.
Voordelen flexibel personeel inhuren
-
Flexwerkers hebben een frisse blik
Flexwerkers hebben vaak een frisse blik. Ze wisselen regelmatig van baan en komen bij meerdere bedrijven over de vloer. Ook zijn ze minder gebonden aan een vaste manier van werken. Dit betekent dat je met flexwerkers een grotere kans hebt op verfrissende ideeën en initiatieven. -
Grotere wendbaarheid
Bedrijven hebben meer dan ooit te maken met onzekere omstandigheden. Met flexibel personeel kun je snel inspelen op zowel positieve als negatieve ontwikkelingen. De samenwerking met een flexwerker is relatief eenvoudig aan te gaan en te beëindigen.
Nadelen flexibel personeel inhuren
-
Lagere betrokkenheid tijdelijk personeel
Een deel van de flexibele werknemers kiest bewust voor een flexibele arbeidsvorm. Mogelijk zijn ze hierdoor minder betrokken bij het reilen en zeilen van je bedrijf. Dit kan nadelig uitpakken als je verwacht dat je personeel af en toe eens een stapje extra zet. -
Minder loyaliteit
Je kunt vaak eenvoudig afscheid nemen van een flexibele werknemer, maar dat geldt natuurlijk ook andersom. Als het gras elders groener is, kun je zomaar een waardevolle flexwerker kwijt zijn. Daardoor kun je te maken krijgen met een tekort aan personeel.
Soorten flexibele werknemers
Je hebt flexwerkers in allerlei soorten en maten. Denk aan: werknemers met een tijdelijk contract, uitzendkrachten, oproepkrachten, freelancers en zzp'ers. Welke flexwerker past het beste bij jouw situatie?
Een uitleg over de verschillende soorten flexwerkers:
1. Tijdelijke werknemers inzetten
Een tijdelijke werknemer heeft een dienstverband voor bepaalde tijd oftewel een tijdelijk contract. Dit kan interessant zijn als je voor een niet al te lange, vaststaande periode werk kunt bieden.
Let op: een tijdelijk contract kan automatisch overgaan in een vast contract als je je niet aan de ketenregeling houdt.
Aandachtspunten bij tijdelijke contracten:
- Houd de einddatum in de gaten
Tijdelijke contracten vragen om een goede administratie. Als je werknemer aan de slag blijft na het einde van het contract, kan er sprake zijn van een stilzwijgende verlenging. - Stel goede contracten op
Bij een tijdelijk contract moet je rekening houden met allerlei regels. Zo moet je een eventuele proeftijd (indien dit is toegestaan) schriftelijk vastleggen. Als je dat niet doet, is de proeftijd niet geldig.
Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen dek je de risico’s van werkgeverschap af en zorg je goed voor je personeel.Personeel aannemen
2. Uitzendkrachten inhuren
Een uitzendkracht is feitelijk in dienst van het uitzendbureau. Het voordeel hiervan is dat je de uitzendkracht kunt inhuren wanneer dat nodig is en ook zo weer van hem af kunt.
Je hoeft daarnaast geen loonheffingen af te dragen en bij uitval door ziekte zorgt het uitzendbureau voor doorbetaling van het loon. In ruil hiervoor betaal je het uitzendbureau een vast bedrag per uur.
Aandachtspunt bij uitzendkrachten:
- Ga met het juiste uitzendbureau in zee
Het is vooral belangrijk dat het uitzendbureau waar je zaken mee doet de loonheffingen afdraagt. Als dat niet gebeurt, kan de Belastingdienst jou hiervoor aansprakelijk stellen.
3. Freelancers of zzp’ers inhuren
Een freelancer of zzp’er is een zelfstandige die voor meerdere opdrachtgevers werkt. Hij kan het werk zelfstandig uitvoeren en inrichten. Omdat het bij het inzetten van een zelfstandige gaat om een commerciële overeenkomst, hoef je in principe geen loonheffingen af te dragen.
Het is wel belangrijk dat de situatie niet lijkt op een dienstverband. Als dat wel het geval is, kan de Belastingdienst alsnog aan de deur kloppen voor loonheffingen.
Aandachtspunten bij zzp'ers:
- Voorkom een verkapt dienstverband
In bepaalde situaties beschouwt de Belastingdienst een zelfstandige als ‘verkapte’ werknemer. Het kan daarom verstandig zijn om te vragen een modelcontract te gebruiken. - Wees een goede opdrachtgever
Je wilt natuurlijk altijd de beschikking hebben over de beste zelfstandigen. Maak jezelf aantrekkelijk en werk aan goed opdrachtgeverschap.
4. Oproepkrachten inhuren
Een oproepkracht heeft vaak een nul uren contract of een min-max contract. Dit kan interessant zijn als je werknemers niet de garantie kunt geven voor voldoende werk.
Is er geen werk, dan hoef je de werknemers niet in te zetten en in de meeste gevallen ook niet te betalen. Is er daarentegen veel werk, dan laat je alle werknemers komen en betaal je ze voor de gewerkte uren.
Wet arbeidsmarkt in balans
Houd rekening met de wetten en regels, zoals de Wet arbeidsmarkt in balans.
Aandachtspunten bij oproepkrachten:
- Let op het ontstaan van een arbeidsovereenkomst
Als je niet oppast kan het nul uren contract in bepaalde gevallen automatisch overgaan in een vast contract. Daarbij kan de oproepkracht een vast aantal uren afdwingen. Let dus goed op de regels rondom het nul uren contract.
Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. Ga voor zekerheid in de horeca