Boete Nederlandse Arbeidsinspectie illegaal werk
Boete Nederlandse Arbeidsinspectie illegaal werk

Boete Arbeidsinspectie voor illegaal werk te laag

Bedrijven die werknemers illegaal laten werken moeten harder aangepakt worden, dat vindt de Nederlandse Arbeidsinspectie. De boetes die nu gegeven worden zijn te laag. Hoe voorkom je een boete en reputatieschade? Tips voor werkgevers met personeel.

Boete bedrijven voor illegaal werken te laag

De boetes die bedrijven krijgen als ze werknemers uit het buitenland illegaal laten werken, zijn te laag. Dat vindt de Nederlandse Arbeidsinspectie zelf, op basis van controles bij 24 bedrijven die de wet overtraden.

Bij een eerste overtreding krijgen bedrijven een boete van maximaal 8.000 euro. Bij herhaling wordt de boete pas hoger. Volgens de Arbeidsinspectie is die boete te laag. Het bedrag staat al sinds 2015 op 8.000 euro, maar had inmiddels door de inflatie ongeveer 15.000 euro moeten zijn. 

90% van de bedrijven kan de boete voor illegaal werk binnen een jaar 'terugverdienen'. Bij 7 van de 24 onderzochte situaties is dat zelfs 3 maanden of minder.

Illegaal personeel loont

Bij één van de gecontroleerde bedrijven zouden de arbeidskosten voor de werkgever normaal gesproken 15.750 euro zijn, als er volgens de regels zou zijn gewerkt. De werkgever had in werkelijkheid 6.240 euro loonkosten gemaakt. Het bedrijf maakte dus 9.510 euro 'winst' door deze illegale constructie, maar de boete was slechts 8.000 euro.

In een ander voorbeeld werd er ruim onder het minimumloon betaald. Ook werd er geen loonbelasting afgedragen. Dit leverde het bedrijf ruim 38.000 euro per jaar aan financieel voordeel op. Maar de boete die de Arbeidsinspectie gaf, was maar 8.000 euro.

Hoeveel mensen er ongeveer in Nederland illegaal werken, is niet bekend. De Nederlandse Arbeidsinspectie schat dat het om tienduizenden mensen gaat.

Om deze constructies aan te pakken gaat demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kijken of de boetes voor illegaal werken verhoogd kunnen worden. Ze wil eind dit jaar de Tweede Kamer daar verder over informeren.

Heb jij je zaakjes op orde? Lees meer over een controle van de Arbeidsinspectie.

Voorkom illegaal werken

Naast de boetes, die wel flink kunnen oplopen bij herhaaldelijke overtredingen, zijn er nog meer redenen om illegaal werken te voorkomen. Je reputatie als goede werkgever kan daardoor ernstige schade oplopen. Wat moet je in ieder geval regelen? 3 tips:

  1. Zorg voor de juiste werkvergunningen: lees meer over personeel uit het buitenland en immigranten werven.
  2. Geef je werknemers waar ze recht op hebben. Voorkom onderbetaling en uitbuiting.
  3. Sinds dit jaar is er een minimumloon per uur. Op 1 juli gaat het minimumloon weer omhoog. Hoeveel betaal je per leeftijd? Bekijk het minimumloon in 2024.

personeel

Test: Klaar voor personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

HR-trends 2025 en de kansen rond personeel

Wat staat ondernemers in 2025 te wachten op het gebied van personeels­zaken? Hoe kun je het verschil maken op de arbeidsmarkt? Bekijk de HR-trends en benut de kansen voor bedrijven met personeel.

Whitepapers en online tests