Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

uitzendkracht in de horeca
uitzendkracht in de horeca

Uitzendkrachten in de horeca

Soms heb je in de horeca extra personeel nodig, bijvoorbeeld in piekperiodes of bij speciale evenementen. Het inhuren van uitzendkrachten kan dan een aantrekkelijke optie zijn. Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten als je met een uitzendbureau in zee gaat?

Als horecaondernemer moet je altijd voldoende flexibel personeel achter de hand hebben. Als het onverwacht druk is in de keuken bijvoorbeeld, of bij ziekte van een of meer vaste krachten in de bediening. Je kunt uiteraard proberen om dat op te vangen met een flexibele schil van oproepkrachten. Maar bij topdrukte is dat niet altijd toereikend en dan vormen uitzendkrachten een prima oplossing.

Voordelen uitzendkrachten in de horeca

Het inhuren van uitzendkrachten kan om meerdere redenen aantrekkelijk zijn.

1. Kwaliteit

Uitzendbureaus kennen de markt en kunnen putten uit een grote pool van geschikt horeca­personeel. Vaak bieden zij hun personeel ook nog een training aan.

2. Tijdwinst

Een uitzendbureau kan meestal op zeer korte termijn personeel leveren. Je hoeft zelf niets aan werving en selectie te doen.

Bonus: persoonlijke rapport

Klaar voor nieuw horeca­personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) horeca­personeel. 

3. Gemak

Het uitzendbureau is de werkgever van de uitzendkracht. Je hoeft geen administratie bij te houden, geen loonheffingen af te dragen en geen vakantietoeslagen of reiskosten te betalen.

4. Overzicht

Je betaalt één vast bedrag per uitzendkracht. Daarmee zijn alle personeels­kosten afgedekt.

5. Flexibiliteit

Je huurt een uitzendkracht in zolang je werk voor hem hebt. Je kunt op elk moment afscheid nemen.

6. Besparing

Wordt een uitzendkracht ziek, dan komt dat voor rekening van het uitzendbureau. Je hebt dus niet te maken met loondoorbetaling bij ziekte.

Nadelen uitzendkrachten in de horeca

Er zitten ook een paar nadelen aan het inhuren van uitzendkrachten.

1. Hogere loonkosten

Uitzendkrachten zijn relatief duur. Je betaalt het brutoloon van de werknemer, maar ook nog een vaste fee voor de bemiddeling door het uitzendbureau.

2. Flexibiliteit

De flexibiliteit van het uitzendcontract is doorgaans een voordeel, maar het kan ook nadelig uitpakken. Hij kan namelijk op elk moment opstappen.

Aandachtspunten uitzendkrachten in de horeca

Sinds de economie een aantal jaren geleden weer begon aan te trekken, is de uitzendbranche flink gegroeid. Hoe weet je nu of het uitzendbureau dat je wilt inhuren betrouwbaar is? En met welke aandachtspunten moet je verder rekening houden? Gebruik daarvoor deze handige checklist.

1. Certificering uitzendbureau

Doe alleen zaken met uitzendbureaus die lid zijn van de ABU of de NBBU, de twee werkgeversorganisaties voor uitzendbureaus. Zij moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Check ook of het uitzendbureau een SNA-keurmerk van de Stichting Normering Arbeid heeft. Dan weet je zeker dat het bureau de verplichte loonheffingen afdraagt aan de Belastingdienst.

2. Offertes aanvragen

Elk bureau hanteert een eigen tarief, dus het loont de moeite om meerdere offertes op te vragen. In het algemeen geldt dat de totale kosten voor een uitzendkracht uitkomen op twee tot drie keer het brutoloon.

3. Ketenregeling

Houd er rekening mee dat op uitzendwerk de zogeheten ketenregeling van toepassing kan zijn, die ook bij andere soorten arbeidscontracten geldt. Dit houdt in dat als een uitzendkracht twee* jaar achtereen bij jouw bedrijf werkzaam is, je verplicht bent om hem een vast contract aan te bieden. Maar let op: de ketenregeling geldt niet bij een contract met uitzendbeding (zie punt 4).

* Vanaf 2020 wordt de ketenregeling uitgebreid naar 3 contracten in 3 jaar tijd.

4. CAO en uitzendbeding

Uitzendbureaus moeten werken volgens de richtlijnen in de cao voor uitzendkrachten. Ga ook na of het bureau een zogeheten uitzendbeding in het contract opneemt. Dit garandeert dat jij en de uitzendkracht de arbeids­overeenkomst op elk gewenst moment zonder gevolgen kunnen opzeggen.

De wettelijk toegestane termijn voor een uitzendbeding is 26 weken, met uitloop tot maximaal 78 weken. Pas daarna gaat het dienstverband meetellen voor de ketenregeling; de uitzendkracht komt dus pas na 3,5 jaar in vaste dienst.

5. Arbeidsomstandigheden

Uitzendkrachten zijn officieel niet bij jou in dienst, maar jij draagt wel zorg voor de arbeidsomstandigheden. Raakt een uitzendkracht betrokken bij een bedrijfsongeval, dan ben jij aansprakelijk. Controleer dus of je aansprakelijkheids­verzekering ook geldt voor uitzendkrachten.

Zekerheid horecapersoneel

Ga voor zekerheid in de horeca

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca in 2025? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests