Pesten op het werk heeft serieuze gevolgen. Zo leidt dit volgens onderzoek van TNO bij ruim een op de drie gepeste werknemers tot burn-outklachten. Werkgevers kampen hierdoor niet alleen met extra ziekteverzuim, maar ook met een slechte sfeer op het werk en een verminderde betrokkenheid van werknemers.
De overheid heeft de aanpak van dit probleem, samen met agressie en werkdruk, dan ook benoemd tot een van haar speerpunten. In een brief aan de Tweede Kamer gaat Asscher in op een pakket aan maatregelen tegen pesten op het werk. Dat gebeurt in aanvulling op eerdere campagnes over dit onderwerp.
Preventieve maatregelen
De maatregelen moeten er onder meer voor zorgen dat werkgevers preventieve maatregelen nemen. Dat zal bijvoorbeeld gebeuren door handige instrumenten te verspreiden, zoals de Wegwijzer pesten (pdf) van het Arboportaal. Hiermee word je in drie stappen geleid naar een passende aanpak van pesten.
De Inspectie SZW zal daarnaast bij inspecties prioriteit geven aan pesten en aanverwante onderwerpen als discriminatie. Opvallend is dat daarbij ook wordt gedacht aan een verplichte cursus bij bedrijven waar veel mis is. Die zal gericht zijn op gedrags- en cultuurverandering binnen het bedrijf.
Bron: SZW