In de horeca gelden feestdagen doorgaans niet als vrije dagen. Integendeel, op feestdagen wordt juist gewerkt, omdat dit extra omzet oplevert. Daarom gelden er in de horeca andere afspraken over het werken op feestdagen dan in de rest van het bedrijfsleven. De kern van deze afspraken is de zogeheten ‘feestdagencompensatie’.
De compensatieregeling stamt uit de laatste horeca-cao. Deze cao liep af op 1 april 2014. Sindsdien kent de horeca geen verplichte cao meer. Veel horecabedrijven hanteren echter nog steeds de oude cao of werken met het Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR) van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Geldt dat ook voor jouw horecaonderneming? Dan moet je je als werkgever houden aan onderstaande afspraken.
Let op
Heb je je aangesloten bij het Nederlands Horeca Gilde (NHG)? Dan gelden in jouw bedrijf andere regels. Deze staan in de eigen cao van het NHG (art. 23 en 29).
Compensatie-uren voor feestdagen
Als een horecawerknemer op een erkende feestdag moet werken, betaal je hem zijn normale loon over de gewerkte uren. Je hoeft hem dus geen toeslag op het loon te betalen.
Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) horecapersoneel. Klaar voor nieuw horecapersoneel?
Je werknemer heeft wel recht op een toeslag in de vorm van vrije tijd. Voor elk uur dat hij werkt op een feestdag (met uitloop tot 02:00 uur de volgende dag), moet je hem één uur vervangende vrije tijd toekennen. Uiteraard moet je de medewerker voor deze vrije uren ook zijn loon doorbetalen.
De betaalde vrije tijd geldt als compensatie voor het feit dat de medewerker op een feestdag heeft moeten werken. Je moet je werknemer in de gelegenheid stellen om zijn vervangende vrije tijd binnen een half jaar na de feestdag op te nemen.
Lukt dit niet, dan moet je hem per gewerkt uur een toeslag van 50 procent van het bruto uurloon betalen. Dit komt dan in plaats van de vervangende vrije tijd. Je moet deze toeslag betalen binnen vier weken na afloop van de periode van een half jaar na de feestdag.
Let op
De feestdagencompensatie geldt niet voor horecawerknemers die zijn ingeschaald in de wachtperiodiek en dus (nog) geen vakkracht zijn.
Compensatie-uren voor overwerk
Ook bij overwerk geldt er een compensatieregeling. Of beter gezegd: er gelden twee regelingen, want de oude cao en het AVR van de KHN komen wat dit betreft niet overeen.
In onderstaande tabel zie je de twee teksten naast elkaar:
Horeca-cao | Arbeidsvoorwaardenreglement KHN |
---|---|
3.12 Vergoeding overwerk
Je kunt een verzoek indienen om de vergoeding van overwerk direct in geld uitbetaald te krijgen. Dit gaat altijd in overleg met je werkgever. |
3.14 Overwerkcompensatie Voor vastgestelde overwerkuren geldt als compensatie:
|
Er zijn dus twee belangrijke verschillen tussen beide regelingen.
- Is compensatie in tijd niet mogelijk? Dan voorziet de oude cao in een uitbetaling van 150 procent van het uurloon voor die uren die uitkomen boven het totale aantal van 2.184 per jaar. In het AVR is het bedrag nooit hoger dan 100% van het uurloon.
- In de oude cao kan het maximaal één jaar en drie maanden duren voordat een werknemer compensatie-uren heeft gekregen voor zijn overwerk. Volgens het AVR moeten je werknemers binnen zes maanden hun vervangende vrije tijd kunnen opnemen.
Beide regelingen bieden jou en je horecawerknemers de mogelijkheid om in onderling overleg te kiezen voor het standaard uitbetalen van overwerk. Het voordeel hiervan is dat je in je werkrooster en planning nooit meer rekening hoeft te houden met het verplicht toekennen van vervangende vrije tijd aan medewerkers en het regelen van vervanging.
Geen cao?
Bovenstaande afspraken gelden alleen als jouw bedrijf de oude horeca-cao hanteert of werkt met het AVR van de KHN.
Is dit niet het geval? Dan ben je niet verplicht je werknemers te compenseren voor overwerk of het werken op feestdagen. Het staat je vrij om hierover zelf afspraken met hen te maken. Deze afspraken neem je op in het arbeidscontract en/of in het personeelshandboek.
Tip
Hoe vind je goed personeel in de horeca? Hoe krijg je grip op personeelskosten? En welke arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk? Bekijk de video-serie met 4 horeca-ondernemers uit Amsterdam.
Wat is arbeidstijdverkorting?
Je kunt werkgevers atv-dagen geven in ruil voor overwerk.
Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. Ga voor zekerheid in de horeca