Grip op verzuim WOMEN Inc
Grip op verzuim WOMEN Inc

Grip op verzuim door stress

Kiona Dolmans
14 april 2025

Er is niets mis met hard werken en het ervaren van kortdurende stress kan daarbij horen. Het wordt problematisch én ongezond als stress langdurig aanhoudt. Hoe kun je daar als ondernemer met personeel grip op krijgen? Expert Kiona Dolmans deelt een stappenplan en nuttige tips voor werkgevers.

Verzuim door stress

Werkstress is al jaren beroepsziekte nummer 1 in Nederland: 

  • Bijna een kwart van het verzuim wordt veroorzaakt door langdurige stressgerelateerde klachten.
  • Het langdurige verzuim (langer dan zes weken) door stress steeg in 2024 met 7% ten opzichte van het jaar daarvoor.
  • Over de afgelopen vijf jaar is de stijging zelfs 35%
  • Ongeveer één op de vier verzuim­dagen komt door stress.
  • Medewerkers zijn door stress gemiddeld 250 dagen uit de running.
  • Medewerkers met een burn-out zijn zelfs meer dan 10 maanden afwezig (318 dagen)

Zo blijkt uit cijfers van arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare.

Steeds vaker hebben werknemers te maken met burn-outs. Dit is in de eerste plaats schadelijk voor de medewerkers die de stress ervaren. Maar dit heeft ook grote gevolgen voor je bedrijf.

Kosten van verzuim door stress Kosten verzuim door stress

De kosten van stressgerelateerd verzuim lopen in Nederland op tot zo'n 3 miljard euro per jaar. Daarbovenop komen nog kosten en zorgen door productiviteitsverlies, verlies aan continuïteit en de extra werkdruk voor collega's. 

Werkstress kan zorgen voor een sneeuwbaleffect, waardoor meerdere collega's uitvallen. En dan begint het flink op te tellen. Een zieke werknemer kost je ongeveer 400 euro per dag. Vooral bij langdurig verzuim wordt dat een flinke kostenpost. 

Reken maar uit, op basis van de cijfers hierboven:

  • Bij verzuim door stress: gemiddeld 250 dagen x 400 euro = 100.00 euro.
  • Bij een burn-out: gemiddeld 318 dagen x 400 euro = 127.200 euro.

Om de kosten van verzuim door stress te beperken is een goede aanpak nodig. Dit kan je bedrijf veel geld en gedoe besparen. Het is dus een zeer belangrijk thema om mee aan de slag te gaan op de werkvloer.

Hoeveel kost het ziekte­verzuim in jouw bedrijf? Maak een berekening met deze rekentool verzuim­kosten.

Grip op verzuim door stress in 3 stappen

Hoe kun je meer grip krijgen op stress en verzuim? Drie belangrijke stappen:

  1. Voorkom verzuim door stress op tijd te signaleren

    Het voorkomen van verzuim door stress is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. Veel werkgevers komen pas in actie als verzuim zich voordoet, terwijl ze ook een rol kunnen spelen bij preventie.

    Probeer stress bij medewerkers op tijd te signaleren en houd continu een vinger aan de pols. Dat is essentieel. Hoe herken je stress? Bekijk 6 signalen van werkstress. Daarbij is het belangrijk dat werknemers proactief zijn en stress bespreken met hun leidinggevende.

    De rol van leidinggevenden is hierbij natuurlijk ook van belang: zij moeten hun medewerkers de veiligheid bieden om in gesprek te gaan. Zorg voor een goede verzuim­registratie. Als je werknemer vaker kort ziek is, houd dan ook een verzuim­gesprek. Kijk of je als werkgever kunt bijdragen aan een oplossing.

  2. Onderzoek de oorzaken van stress in jouw onderneming

    In 8 van de 10 gevallen heeft verzuim door stress een duidelijke oorzaak. Dit kan werkgerelateerd zijn maar ook te maken hebben met het privéleven van medewerkers.

    Onderzoek of de oorzaken van stress in jouw organisatie individueel of structureel zijn. Pas daarnaast op voor symptoombestrijding en zoek juist naar oplossingen voor de oorzaken van stress.

    Gebruik hierbij altijd de menselijke maat: jouw medewerkers hebben ook een privéleven en dat laten ze niet bij de voordeur achter. Dit is door de coronacrisis nog eens extra duidelijk geworden. Gebruik instrumenten die je kunnen helpen om inzicht in de oorzaken te krijgen.

  3. Betrek je medewerkers bij de oplossingen voor werkstress

    Er zijn veel oplossingen te bedenken voor werkstress. Het is van belang dat de oplossingen die je biedt, aansluiten bij de wensen van medewerkers.

    Betrek jouw medewerkers direct bij het bedenken van de oplossingen, ook om meer draagvlak te creëren. Zo kunnen de combinatie van werk en zorg en financiële problemen voor veel stress zorgen.

    Hierbij kun je als werkgevers structurele oplossingen bieden, zoals 100% betaald verlof of een budgetcoach.  

Checklist verzuim voorkomen

Hoe kun je stress en verzuim voorkomen binnen jouw bedrijf? Gebruik de checklist verzuim voorkomen.

Beperk de kosten van verzuim door stress

Het is belangrijk om verzuim door stress te beperken waar mogelijk. Verzuim in de hand houden is cruciaal voor een gezonde bedrijfsvoering. Inzicht in het verzuim binnen je bedrijf en je verzuim­kosten is heel belangrijk. Weet jij bijvoorbeeld wat het verzuim­percentage is in jouw bedrijf?

Ondersteuning bij verzuim door stress

Verzuim door stress kun je beperken, maar niet volledig voorkomen. Daarom is het slim een verzuim­verzekering af te sluiten. Dan hoef je niet op te draaien voor de loonkosten van je zieke werknemers.

Een verzekeraar kan je ook helpen bij het voorkomen van verzuim, bijvoorbeeld via de inzet van een verzuim­coach en een gezondheidscheck voor je personeel. Je kunt de verzekering mogelijk afsluiten in combinatie met arbodienstverlening. Dan krijg je professionele ondersteuning bij het begeleiden van je zieke werknemers.

Vraag aan een onafhankelijke verzekerings­adviseur wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf of vraag een offerte aan.

Vragen over verzuim door stress

  • Hoe voorkom je verzuim door stress op werk?

    Je kunt als werkgever en leidinggevende verzuim voorkomen door te letten op bepaalde signalen. Let vooral op de oorzaken van werkstress binnen je bedrijf. Blijf in gesprek met je werknemer en pas het werk aan waar mogelijk. In de checklist verzuim voorkomen ontdek je slimme manieren om stressgerelateerd verzuim te beperken binnen je bedrijf.

  • Wanneer zet je een bedrijfsarts in?

    De wet zegt dat je binnen een week na de ziekmelding je arbodienst of individuele bedrijfsarts op de hoogte moet brengen. Je arbodienst of verzekeraar kan je vragen dit op de eerste ziektedag al te doen. Je arbodienst of bedrijfsarts gaat je vervolgens helpen de juiste stappen te zetten.

  • Wat zijn je verplichtingen bij verzuim?

    Je bent verplicht te zorgen voor een goede begeleiding van zieke werknemers. De belangrijkste verplichtingen staan in de Arbowet en de Wet verbetering poortwachter. Op basis van deze twee wetten kun je zelf een arbobeleid samenstellen voor jouw bedrijf. In je cao kunnen aanvullende verplichtingen staan voor arbeidsomstandigheden en ziekte­verzuim in jouw branche.

Kiona Dolmans

Kiona Dolmans heeft uitgebreide ervaring als Senior Verzuim­Coach. Ze adviseert en begeleidt werkgevers bij preventie, verzuim en re-integratievraagstukken voor De Goudse. Haar expertise ligt in het begeleiden van werkgevers bij complexe en actuele verzuim- en re-integratievraagstukken, evenals het voorkomen van verzuim. 

Whitepapers en online tests