In dit artikel over expatverzekeringen:
Verzekeringen voor expats
Bij het uitzenden van personeel moet je vaak veel regelen. Verzekeringen voor expats verdienen daarbij bijzondere aandacht. Andere verzekeringen bieden in het buitenland namelijk meestal geen (of geen toereikende) dekking.
Daarnaast kunnen expats te maken krijgen met specifieke risico’s, zoals:
- plotseling moeten terugkeren naar Nederland voor een ziek familielid
- over grote afstand vervoerd moeten worden naar een ziekenhuis, omdat zorg plaatselijk niet aanwezig is
Als werkgever wil je er natuurlijk voor zorgen dat in zulke gevallen alles goed geregeld is. Expats moeten zich namelijk volledig kunnen richten op hun werkzaamheden.
Dat doe je door hen dezelfde zekerheid te bieden als in Nederland. Met een expatverzekering regel je dit zonder dat je er omkijken naar hebt.
Voordelen expatverzekering
De meeste verzekeringen hebben meer varianten waar je uit kunt kiezen. De Excellent variant heeft de ruimste dekking en de hoogste verzekerde bedragen.
Verzekerd van zorg
Expats schrijven zich in Nederland meestal uit en zitten dan zonder Nederlandse zorgverzekering. Bij een expatverzekering kun je ziektekosten en tandheelkundige kosten meeverzekeren, zodat zij verzekerd zijn van zorg. Dat is noodzakelijk, omdat zorgkosten flink kunnen oplopen. Zo moet je in de Verenigde Staten soms wel 50.000 dollar betalen voor een bevalling.
Ondersteuning alarmcentrale
Bij een expatverzekering krijg je ondersteuning door een alarmcentrale. Die biedt vaak meer dan alleen medische evacuatie. Zo zijn alarmcentrales goed ingevoerd als het gaat om ziekenhuizen wereldwijd. Dat is prettig omdat ze je bij een ziekenhuisopname kunnen vertellen waar je het beste naar toe kunt gaan. Ook kunnen zij de terugkeer naar Nederland regelen als het bijvoorbeeld niet goed gaat met een naaste familielid.
Inkomen beschermen bij arbeidsongeschiktheid
Bij arbeidsongeschiktheid heeft je expat-medewerker vaak geen recht op de Nederlandse sociale uitkeringen. Met een expatverzekering kun je het inkomen beschermen.
Zonder medische vragen
De Goudse verzekeringen accepteert werknemers en hun gezinnen zonder gezondheidsverklaring voor de ziektekostenverzekering.
Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.Welke verzekeringen heb ik nodig?
Gemak bij een collectieve expatverzekering
Een collectieve expatverzekering kan je veel gemak bieden. Je krijgt als werkgever maar één nota voor de kosten.
Daarnaast heb je één pakket dat geldt voor alle werknemers en eventueel ook hun gezin. Je hoeft dus niet iedere keer een nieuw pakket samen te stellen.
Vaak wordt er voor bedrijven met meerdere expats ook afgesproken dat werknemers altijd geaccepteerd worden (zonder medische keuring).
Nederlandstalige voorwaarden
Het is belangrijk dat je expats weten wat wel of niet gedekt is. Bij buitenlandse verzekeringen is dat vaak lastig. De kans is namelijk groot dat de voorwaarden zijn opgesteld in een andere taal.
Als je in Nederland een expatverzekering afsluit, dan heb je ook de beschikking over Nederlandstalige voorwaarden.
Onderdelen expatverzekering
Je bepaalt zelf welke onderdelen je opneemt in de verzekering:
Ziektekosten dekken
Zorg is overal ter wereld verschillend geregeld. Wat je in Nederland gewend bent, is in veel andere landen geen vanzelfsprekendheid. Het is daarom belangrijk dat je jouw expats dekking biedt voor ziektekosten. Daarmee beschikken zij over alle belangrijke zorg, van huisarts tot harttransplantatie.
Tandheelkundige kosten verzekeren
Tandheelkundige kosten kunnen behoorlijk oplopen, helemaal als iemand kronen of bruggen nodig heeft. Je kunt expats hiervoor verzekeren met de extra dekking voor tandheelkundige kosten. Deze dekking is meestal niet aanwezig in het onderdeel voor ziektekosten.
Arbeidsongeschiktheid afdekken
Wanneer een werknemer arbeidsongeschikt raakt, kan zijn inkomen flink achteruitgaan. Dit is een reëel risico, want ieder jaar raken veel mensen arbeidsongeschikt.
Vooral in het buitenland kan dit grote gevolgen hebben voor je werknemers. Expats kunnen namelijk niet altijd terugvallen op de WIA. En hun inkomensterugval is vaak extra groot, omdat ze meestal meer verdienen dan in Nederland.
Om deze gevolgen op te vangen, kun je als werkgever een uitkering bij arbeidsongeschiktheid regelen.
Ongevallen verzekeren
Ook werknemers in het buitenland kunnen een ongeval krijgen. Als dit leidt tot blijvende invaliditeit of overlijden, raakt dit de werknemer of de nabestaanden ook in hun portemonnee.
Een ongevallenverzekering kan het financiële leed verzachten. Je kunt hiermee een bedrag verzekeren dat wordt uitgekeerd als de expat door een ongeval blijvend invalide raakt of overlijdt.
24/7 toegang tot de alarmcentrale
Als je dit onderdeel opneemt kun je altijd aanspraak doen op de alarmcentrale - in dit geval - van De Goudse Verzekeringen. Bij de alarmcentrale zijn artsen en ondersteunend personeel 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar. Niet alleen tijdens noodsituaties, maar je kunt hier ook vragen stellen en informatie opvragen over bijvoorbeeld zorginstellingen en eventuele ziekenhuisopnames.
Met deze optie ben je ook verzekerd voor de controle en bewaking van de medische voortgang, extra reis- en verblijfskosten en opsporings- en reddingsacties.
Inboedel
Als je werknemer zijn inboedel meeneemt of voor zijn tijdelijke woonplek nieuwe inboedel koopt, dan is het onderdeel inboedel belangrijk om mee te verzekeren. Wist je dat je in veel landen (denk aan: België, Frankrijk, Luxemburg, Italië en Zwitserland) aansprakelijk bent voor schade aan huurwoningen? Ook deze aansprakelijkheid kun je optioneel meeverzekeren op de inboedelverzekering (wel alleen binnen Europa).
Het is mogelijk dat je alleen bepaalde combinaties kunt verzekeren. Soms kun je tandheelkundige kosten bijvoorbeeld alleen combineren met ziektekosten.
Expatverzekeringen vergelijken
Een goede expatverzekering is onmisbaar voor jouw werknemers die als expat voor jou in het buitenland werken. Het is zinvol om verschillende expatverzekeringen met elkaar te vergelijken.
Een onafhankelijke adviseur kan je daarbij ondersteunen. Het voordeel is dat je belangrijke zaken daardoor minder snel over het hoofd ziet.
Wat kost een expatverzekering in 2025?
De hoogte van de kosten van een expertverzekering zijn afhankelijk van:
- Leeftijd werknemer.
- De onderdelen die je kiest voor de dekking (zie hierboven).
- De gezinssituatie van de werknemer.
- Het dekkingsgebied.
De Goudse Verzekeringen berekent de kosten per werknemer en eventueel per gezinslid. Een adviseur - gespecialiseerd in expats - kan je inzicht geven in de exacte kosten per maand. Vraag een offerte aan.
Vragen over een expatverzekering
Wat moet je regelen voor expats?
Bij personeel in het buitenland komt veel meer kijken dan alleen de juiste verzekeringen. Help je werknemers over de grens. Wat moet je regelen voor expats? Lees de belangrijkste aandachtspunten voor werkgevers op een rij.
Wat is een expatverzekering?
Jouw medewerkers in het buitenland lopen risico’s en als ondernemer wil je deze risico's graag beperken. Met een expatverzekering collectief zijn jouw expats standaard verzekerd voor ziektekosten en arbeidsongeschiktheid. Daarnaast kun je nog aanvullende dingen verzekeren, zoals tandheelkundige kosten, inboedel, toegang tot de alarmcentrale, rechtsbijstand, reisbagage en aansprakelijkheid (wel alleen particulier) en ongevallen.
Wat betaal je voor een expatverzekering?
De maandelijkse premiekosten van een expatverzekering zijn afhankelijk van de leeftijd, de dekking die je kiest, gezinssituatie, dekkingsgebied en het eigen risico van jouw buitenlandse werknemer. De maandpremie wordt berekend per medewerker en per gezinslid. Vraag een offerte aan voor jouw bedrijfssituatie. Er zijn rekenvoorbeelden beschikbaar omdat de kosten per situatie verschillend zijn.