6 vragen en antwoorden over de rol van een verzekeringsadviseur:
Zes vragen over de verzekeringsadviseur
Veel particuliere verzekeringen zijn online te regelen in een paar muisklikken. Bij ondernemersverzekeringen ligt dat minder voor de hand. Zakelijke risico’s en de bijbehorende verzekeringen zijn namelijk een stuk complexer. Veel ondernemers schakelen daarom een onafhankelijke verzekeringsadviseur in.
Risico's in kaart brengen
Verzekeringen kiezen en afsluiten lijkt zo eenvoudig: 'Heb ik die verzekeringen echt nodig?’ vraag jij je af en 'wat is het risico als ik deze dekking niet afsluit?'.
- Een onafhankelijke verzekeringsadviseur is deskundig op het gebied van verzekerbare risico’s. Ook heeft hij of zij uitgebreide kennis van de voorwaarden en dekkingen van bijvoorbeeld bedrijfsverzekeringen en personeelsverzekeringen.
- Een onafhankelijke verzekeringsadviseur is opgeleid om risico’s in jouw bedrijf op te sporen. Voor een risicoanalyse gaat een adviseur met je in gesprek, bezoekt je bedrijf en verzamelt bedrijfsinformatie zoals protocollen, personeelsbeleid, cijfers et cetera
Zo’n adviseur help je met veel meer dan alleen verzekeringen, je leest hieronder in zes vragen en antwoorden hoe een adviseur je bedrijf vooruithelpt. Wil je liever niet lezen maar kijken? Bekijk dan de video in 2 minuten waarom een verzekeringsadviseur:
1. Wat doet een verzekeringsadviseur?
Een verzekeringsadviseur is een onafhankelijke partij die voor je op zoek gaat naar de beste verzekering. Hij maakt een keuze uit het aanbod van een groot aantal verzekeraars. Je kunt daardoor rekenen op een verzekeringspakket dat is toegesneden op je bedrijf.
Aanspreekpunt bij schade
Tijdens de looptijd van de verzekering is hij bovendien het aanspreekpunt bij schade. Een adviseur helpt je ook om tussentijds je risico's en verzekeringen te evalueren en aan te passen waar nodig.
Waarom een zakelijke verzekeringsadviseur inzetten? Je kunt jouw verzekeringen toch ook direct online afsluiten? Bekijk de 5 voordelen om jouw bedrijfsverzekeringen te regelen met advies van een zakelijke adviseur.
Een adviseur kan je helpen. Hij brengt de risico’s in je bedrijf in kaart en geeft advies om deze te beperken of af te dekken.Welke risico's loop ik?
2. Krijg ik alleen advies over verzekeren?
Nee, veel adviseurs zijn gespecialiseerd in verzekeringen, maar steeds vaker helpen ze je met meer dan verzekeren alleen.
Risicomanagement en bedrijfscontinuïteit
Breng je bedrijfsrisico in kaart, samen met een adviseur. Zo werken de meeste adviseurs op basis van risicomanagement. Dat wil zeggen dat ze de risico’s in je bedrijf in kaart brengen. Dit noem je ook wel een bedrijfscontinuïteitsplan. Daarin staan de bedrijfs- en ondernemersrisico’s die je loopt.
Met bedrijfscontinuïteit zorg je dat je onderneming door kan na een tegenvaller. Denk aan een arbeidsongeval, waterschade of cybercrime. Is jouw bedrijf sterk genoeg om dit soort tegenvallers op te vangen?
Aan de hand daarvan kun je zelf bepalen of je deze wilt voorkomen, beperken en/of verzekeren. Dit draagt bij aan de continuïteit van je bedrijf. Denk aan risico’s op het gebied van:
- bedrijfsactiviteiten,
- bedrijfsmiddelen,
- veiligheid,
- mobiliteit,
- personeel,
- milieu en
- vergunningen.
De adviseur brengt daarvoor een bezoek aan je bedrijf. Na het inventariseren van de risico’s stuurt hij je een uitgebreide rapportage toe.
In 3 stappen advies bij risico's
Een adviseur helpt je in 3 stappen op weg:
Bekijk deze handige infographic.
3. Hoe vind ik een goede verzekeringsadviseur?
De eerste stap is het vinden van een verzekeringsadviseur. Je kunt die onder andere vinden via de website van een verzekeraar. Plan een adviesgesprek en zoek een erkend verzekeringsadviseur bij jou in de buurt.
Prijsindicatie en advies via een offerte
Je kunt zelf contact opnemen met een adviseur en je situatie bespreken. Als je een verzekeringsadviseur hebt gekozen, deel je wat meer informatie over je onderneming en op basis daarvan ontvang je een offerte op maat voor het advies en de eventuele verzekeringen:
- Je vult het offerteformulier in
- Je ziet direct welke adviseurs bij jou passen en kiest er één
- Die adviseur neemt contact met jou op om een offerte op maat te maken
4. Hoe weet ik of het gaat om een goed advies?
Verzekeringsadviseurs zijn aan wettelijke regels gebonden. Zo hebben ze onder meer een zorgplicht. Dat houdt in dat ze in het belang van de klant moeten handelen, ook als ze een advies geven.
Verder stelt de overheid eisen aan hun opleiding en moeten zij in het bezit zijn van een vergunning. Zonder deze vergunning mogen zij hun werk als verzekeringsadviseur niet uitoefenen.
Erkend MKB-adviseur
Daarnaast zijn er verzekeringsadviseurs met een kwaliteitsstempel van een verzekeraar, zoals de Erkend MKB-adviseur. Een adviseur met dit kwaliteitsstempel heeft de beschikking over speciale faciliteiten, waardoor maatwerk mogelijk is en een andere prijsstelling voor de klant.
Hiermee kan hij ondernemers beter helpen bij het managen van risico’s. Dankzij deze extra’s onderscheidt hij zich positief ten opzichte van de andere verzekeringsadviseurs.
Bernardo Walta, commercieel directeur bij De Goudse Verzekeringen: 'Wij werken heel bewust samen met onafhankelijke adviseurs. Het is de taak van zo'n adviseur om jouw bedrijfsrisico’s in kaart te brengen en uit het aanbod van verzekeraars een verzekering te vinden die hier het beste bij aansluit.'
5. Betaal ik voor het advies van de verzekeringsadviseur?
Voor veel verzekeringen ontvangt de adviseur provisie. Dit is een vergoeding die in je premie is verwerkt. Voor enkele verzekeringen is dit niet meer toegestaan. In die gevallen zal een adviseur zijn vergoeding op een andere manier in rekening brengen.
Het gaat dan bijvoorbeeld om een tarief per gewerkt uur, per taak of een abonnement voor terugkerende werkzaamheden. Er zijn ook adviseurs die al volledig werken op basis van dit beloningssysteem. Dan weet je altijd duidelijk wat je waarvoor betaalt en dit is dus niet verwerkt in de premie van de verzekeraar.
6. Wat zijn de voordelen van een verzekeringsadviseur?
Voordelen om je zakelijke verzekeringen te regelen met advies van een verzekeringsadviseur:
- Een adviseur bespaart je tijd
Adviseurs kennen de verschillende verzekeringen goed die er zijn op de markt. Zij kunnen relatief snel uitzoeken welke verzekering het beste past bij een bedrijfsrisico en branche.
- Een adviseur kent de bedrijfsrisico’s
Adviseurs zijn specialist in het opsporen van risico’s in jouw branche. Iedere ondernemer loopt namelijke andere risico’s.
- Een adviseur adviseert over de beste prijs- en kwaliteitverhouding
Adviseurs zijn op de hoogte van de (algemene) voorwaarden per verzekering en daarmee de verschillen in prijs. Zo kun jij de beste optie kiezen in prijs/kwaliteit.
- Een adviseur zorgt voor een goede schadeafhandeling
Adviseurs helpen op het moment dat er schade is opgelopen. Denk hierbij aan contactmomenten met de tegenpartij en verzekeraar(s). Daarnaast ontzorgt een adviseur in de administratieve afhandelingen bij een schade. Dit bespaart ondernemers veel tijd!
- Een adviseur houdt de vinger aan de pols
Adviseurs nemen ongeveer twee keer per jaar contact op met ondernemers. Tijdens deze gesprekken bespreken ze de stand van zaken. Bedrijven zijn namelijk constant onderhevig aan veranderingen en/of wetswijzigingen. Hiermee kunnen bedrijfsrisico's ook veranderen.
Verzekeringsadviseur Mathijn Slomp
'Als ondernemer ben je kwetsbaar. In Nederland zijn er allerlei wetten en regels die werknemers financieel beschermen als hun iets overkomt, maar als bedrijfseigenaar moet je dat zelf regelen.'
'Als ondernemer weet je zelf het beste wat de risico’s zijn in je bedrijf. Een adviseur kan je helpen de risico’s op een rij te zetten en ze op een procesmatige manier aan te pakken. Dat is een vak apart. Voor ondernemers met een klein bedrijf is een AOV heel belangrijk. Als je bedrijf wat groter is en je een goede buffer hebt, kun je mogelijk zelf je arbeidsongeschiktheid opvangen'
Hoe kom jij aan de juiste verzekeringen?
Maar hoe kom je nu tot de juiste verzekeringen voor jouw bedrijf? Regel je dat zelf of via iemand anders?
In een poll onder de lezers van Ondernemen met Personeel werd gevraagd welk kanaal voor jou het belangrijkst is. De meeste lezers gaven aan: 'via een onafhankelijk adviseur'.
Dit is de volledige uitslag: