10 Tips voor je online vacaturetekst
Het schrijven van een pakkende vacaturetekst is een vak apart. Je staat namelijk voor allerlei uitdagingen.
- Hoe val je bijvoorbeeld op tussen de duizenden online personeelsadvertenties?
- Hoe positioneer je je bedrijf bij de doelgroep?
- En waarmee trek je de beste kandidaten over de streep?
Lees praktische tips om je vacature eruit te laten springen:
1. Stel de kandidaat centraal
Neem je ideale nieuwe medewerker in gedachten en schrijf de vacaturetekst speciaal voor hem. Daarvoor is het nodig om in de huid van de perfecte kandidaat te kruipen. Vraag jezelf af in wat voor bedrijf hij werkt en wat hij nu doet. Maar bijvoorbeeld ook welke werkzaamheden hij leuk vindt en welke ambities hij heeft. Wat verwacht hij van een werkgever?
2. Neem belangrijke informatie op
Veel mensen zoeken op de locatie van een baan en op 'fulltime' of 'parttime'. Neem deze belangrijke informatie daarom altijd op in de vacaturetekst. Belangrijke plekken zijn de titel en URL.
Vermijd (als dat mogelijk is) dus ook een vaag webadres als http://www.voorbeeld.nl/vacature/?13032. Een voorbeeld van een goede URL is http://www.voorbeeld.nl/barman-vacatures-zeist-utrecht-bijbaan.
3. Kies voor een opvallende functietitel
De perfecte medewerker, die wil iedere werkgever binnenhalen. Zorg er dus voor dat je direct opvalt tussen alle online personeelsadvertenties. Dat doe je met een functietitel die je doelgroep aanspreekt.
Vraag je eigen personeel om mee te denken over een prikkelende functienaam. Hoe pakkender en concreter de titel, hoe meer deze aanspreekt bij potentiële kandidaten. En hoe beter je vacature wordt opgepikt door zoekmachines.
Bomvol tips over wat jij moet weten over personeel. Al meer dan 19.000 ondernemers gingen je voor.Gratis nieuws voor ondernemers
4. Schrijf een relevante intro
De eerste regels van online artikelen spelen een belangrijke rol. Vaak is het deze tekst die in de zoekresultaten net onder de titel verschijnt. Hoe relevanter de intro, des te beter zoekmachines deze waarderen en hoe groter de kans dat een potentiële kandidaat erop klikt om verder te lezen.
Veel vacatureteksten beginnen met zinnen als: '... is toonaangevend in de transportbranche. Wegens uitbreiding van onze werkzaamheden zijn wij op zoek naar een proactieve duizendpoot.' Een gemiste kans, want in dit geval ontbreekt relevante informatie, zoals de functietitel.
5. Beschrijf de functie concreet
Voordat iemand gaat solliciteren, wil hij graag weten wat de functie daadwerkelijk inhoudt. Beschrijf de vacature zo concreet mogelijk. Hoe ziet een dag in het leven van jouw nieuwe medewerker eruit? Met wie werkt hij samen? Wat maakt deze functie uniek? Daarna kun je ingaan op de cultuur van je bedrijf.
6. Schrijf kort en krachtig
Een goede vacaturetekst vertelt niet te veel, maar zeker ook niet te weinig. Een goed uitgangspunt is een tekst van ongeveer 250 woorden, net iets meer dan de helft van een A4'tje. Kom daarin direct ter zake en prikkel vanaf het allereerste woord de aandacht van de lezer.
7. Gebruik tussenkopjes
Zoekmachines kijken niet alleen naar de titel en de URL, maar ook naar tussenkopjes. Kies informatieve tussenkopjes die vertellen waar de alinea’s over gaan. Dus niet een tussenkop als ‘De baan’, maar wel ‘Wat doe je als barkeeper?’ Zoekmachines waarderen dit en de lezer weet in één oogopslag waar de tekst over gaat.
8. Voeg een opsomming toe
Met een opsomming kun je de lezer kort en bondig informeren over belangrijke zaken. Je trekt hiermee direct de aandacht. De functie-eisen lenen zich goed voor zo'n lijstje. De lezer kan dan snel checken of hij voor de baan in aanmerking komt. Ook zoekmachines waarderen dit, waardoor je vacature online beter vindbaar wordt.
9. Gebruik relevante zoektermen
Houd voor ogen waarnaar je ideale kandidaat op zoek is. Welke zoektermen zou hij gebruiken in zijn online zoektocht? Stel deze vraag eens aan je medewerkers om ideeën op te doen. Of ga zelf op zoek naar alternatieve termen en synoniemen. Je kunt deze termen een aantal keren in je tekst noemen om de vindbaarheid te vergroten.
10. Verleid kandidaten om te solliciteren
Uiteindelijk heb je maar één doel: de perfecte kandidaat verleiden om bij jou te solliciteren. Maak reageren zo gemakkelijk en laagdrempelig mogelijk. Wat moet hij doen om in aanmerking te komen voor de functie?
Kan hij iemand benaderen voor meer informatie? Tot wie richt hij zijn motivatiebrief? Vergeet vooral niet een gevoel van urgentie te creëren door een uiterste reactiedatum te vermelden.