In deze nieuwsupdate:
1. Wetsvoorstel rouwverlof ingediend
Op 12 juli is er een wetsvoorstel ingediend voor rouwverlof. Hiermee krijgen werknemers in gezinnen met minderjarige kinderen waarvan een partner of minderjarig kind is overleden, de mogelijkheid minimaal vijf werkdagen rouwverlof op te nemen.
Het wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden door de Tweede en Eerste Kamer. Er was er nog geen wettelijke regeling voor verlof na het overlijden van een dierbare. In sommige cao's staan wel regels over rouwverlof. Je kunt ook zelf afspraken maken met werknemers over het aantal verlofdagen.
Lees meer over het geven van rouwverlof.
2. Bedragen Whk 2025 al bekend
De grenzen tussen kleine, middelgrote en grote werkgevers voor de Werkhervattingskas (Whk) zijn eerder bekend gemaakt dan normaal. De grenzen en (sector)premiepercentages voor 2025 staan nu al in de Premiewijzer gedifferentieerde premie Whk van het UWV. Je kunt daarmee zelf de premie voor de WGA en ZW-flex voor volgend jaar berekenen.
- De gedifferentieerde premie Whk is onderdeel van de premies werknemersverzekeringen.
- De hoogte van de Whk-premie hangt af van de omvang van je bedrijf
- In 2025 ligt de grens tussen kleine en middelgrote werkgevers bij een loonsom van maximaal 990.000 euro.
- De grenzen zijn ook van belang voor de gedifferentieerde Aof-premie in 2025.
Lees meer over de Whk-premie en hoe je erop kunt besparen.
3. Werknemers niet bekend met nieuw pensioenstelsel
- Ruim 1 op de 5 mensen weet niet dat het pensioenstelsel gaat veranderen.
- Van degenen die het wel weten, kan ruim 40 procent niet goed aangeven wat er verandert.
- 7 op de 10 ondervraagden verwacht niet anders om te gaan met hun pensioen.
Op 1 juli 2023 ging de nieuwe pensioenwet in. Voor 2028 moet alle wijzigingen doorgevoerd zijn.
Weet jij wat er gaat veranderen? Hoe regel je een goed pensioen voor je personeel? Lees meer over het nieuwe pensioenstelsel.
4. Steeds meer bedrijven failliet
Het aantal faillissementen blijft de laatste maanden oplopen. In juni gingen 373 op de fles. Dat zijn er 37 meer dan in mei: een stijging van 11 procent. Ter vergelijking: vorig jaar juni gingen er 298 ondernemingen failliet. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
- Vooral bedrijven in de bouw en de handel gingen failliet.
- Ook in de horeca waren er meer bedrijven die hun deuren moesten sluiten.
In het eerste halfjaar van 2024 vielen ruim 2100 ondernemingen om: een toename van 40 procent. Daarmee groeit het aantal faillissementen weer richting het niveau van voor corona. Door de overheidssteun gingen er lange tijd minder bedrijven failliet.
Wat gebeurt er met je personeel als je bedrijf failliet gaat? Bekijk 7 vragen bij een faillissement.
5. Prognose: Economie Nederland groeit licht
Volgens prognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Nederlandse economie dit jaar en volgend jaar licht groeien: 0,7 procent in 2024 en 1,5 procent in 2025. Dat is iets hoger dan een eerdere prognose van het IMF in april.
De voorspellingen voor de eurozone zijn ook positief: +0,9 procent in 2024 en +1,5 procent in 2025. Wereldwijd wordt op een groei van ruim 3 procent gerekend voor dit jaar en het komende jaar. De wereldeconomie zit volgens het IMF op een ‘redelijk stabiel groeipad’, al is het risico dat de inflatie aanwakkert weer toegenomen.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. Ga voor zekerheid in de horeca