In dit artikel:
Werktijdverkorting, wat is het?
Werktijdverkorting (wtv) is het tijdelijk verkorten van de werktijd van je werknemers in verband met buitengewone omstandigheden (denk aan een brand of blikseminslag) die niet tot het normale ondernemersrisico behoren.
Je vraagt dan voor je medewerkers voor de uren die zij niet werken een tijdelijke WW-uitkering bij het UWV aan. Door tijdelijk minder loon te betalen, beperk je de financiële schade en je werknemers krijgen door de aanvulling van de WW-uitkering toch hun loon volledig doorbetaald.
Werktijdverkorting aanvragen
Tijdens de coronacrisis verving de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) de werktijdverkorting. Sinds 1 oktober 2021 kun je weer werktijdverkorting aanvragen.
Wanneer heb je recht op werktijdverkorting?
Ondernemers kunnen werktijdverkorting aanvragen als er door bijzondere omstandigheden tijdelijk minder of geen werk is voor medewerkers. Maar wanneer heb je er recht op? Er zijn twee belangrijke voorwaarden waar je aan moet voldoen:
- Je bedrijf is getroffen door een bijzondere situatie die niet onder het normale ondernemersrisico valt, denk hierbij aan een natuurbrand, oorlog of een overstroming. Of de uitbraak van een epidemie of pandemie, zoals het coronavirus.
- Je verwacht minimaal twee maar maximaal 24 weken minimaal 20% minder werk te hebben.
Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeelskosten op een rij en 5 manieren om te besparen.Krijg grip op personeelskosten
Werktijdverkorting aanvragen, hoe?
Als je voldoet aan de voorwaarden die hierboven zijn beschreven, kun je een tijdelijke WW-uitkering aanvragen voor je personeel.
Goed om te weten bij het aanvragen:
- Je kan alleen werktijdverkorting aanvragen voor medewerkers aan wie je loon moet doorbetalen.
- Je kan geen werktijdverkorting aanvragen voor uitzendkrachten en medewerkers met een nulurencontract.
Je vraagt vervolgens bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een online vergunning voor werktijdverkorting aan, dit doe je via het online formulier Aanvraag werktijdverkorting.
Periode vergunning wtv
- Er geldt een eigen risico van 2 weken.
- De vergunning is 6 weken geldig, daarna wordt de situatie opnieuw beoordeeld. De werktijdverkorting heeft een maximum van 24 weken. De vergunning kan dus drie keer verlengd worden.
Aanmelden UWV
Als het ministerie van SZW de vergunning voor werktijdverkorting toekent en je deze hebt ontvangen, geef je dit direct door aan het UWV. Dit doe je via het online formulier Melden werktijdverkorting.
Wordt je vergunning na 6 weken verlengd door het ministerie van SZW? Dan hoef je dit niet opnieuw aan het UWV te melden.
Hoe vraag je een tijdelijke WW-uitkering aan?
Als je aan het UWV hebt doorgegeven dat je een vergunning voor werktijdverkorting hebt ontvangen, kun je na afloop van de vergunningsperiode (6 weken) een tijdelijke WW-uitkering aanvragen voor de betreffende werknemers.
Dit doe je via het online formulier Aanvragen WW-uitkering bij werktijdverkorting.
De aanvraag doe je dus in de zevende week nadat je de vergunning hebt gekregen. Het UWV vergoedt achteraf de niet-gewerkte uren tijdens de vergunningsperiode. Let op: dit geldt alleen voor de uren waarvoor je een vergunning hebt en nog een keer, de twee uitzonderingen:
- Voor oproepkrachten met een nulurencontract en uitzendkrachten kun je geen werktijdverkorting aanvragen.
- Voor zieke werknemers die al ziek waren voordat de vergunningsperiode inging, kun je geen tijdelijke WW-uitkering aanvragen. Wordt de werknemer ziek tijdens de vergunningsperiode? Dan loopt zijn tijdelijke WW-uitkering door.
Wat is het gevolg voor jou als werkgever?
Je betaalt het volledige loon gewoon door aan je werknemers. Het UWV keert de tijdelijke WW-uitkering aan jou uit. Je hebt dus tijdelijk een vergoeding voor de loonkosten die je betaalt.
Bekijk vooraf goed of er in je cao of arbeidsovereenkomst afspraken over werktijdverkorting zijn opgenomen.
Wat zijn de gevolgen voor je personeel?
Financieel merken je werknemers er niets van, je betaalt het loon gewoon door. Wel zijn je medewerkers plotseling uitkeringsgerechtigd en vallen ze onder de regels van het UWV.
Dat houdt in dat de medewerkers met een tijdelijke WW-uitkering – net als mensen met een reguliere WW-uitkering – in deze periode alle belangrijke wijzigingen in hun situatie moeten doorgeven aan het UWV. Denk hierbij aan ziekte, vakantie of andere inkomsten.
Wat is arbeidstijdverkorting?
Werktijdverkorting is totaal iets anders dan arbeidstijdverkorting (atv). Je kunt werknemers namelijk atv-dagen geven in ruil voor overwerk.
Wet personeelsbehoud bij crisis uitgesteld tot tweede helft 2025
In plaats van werktijdverkorting en NOW, komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling voor personeel in noodsituaties: Wet personeelsbehoud bij crisis. Deze regeling is bedoeld voor uitzonderlijke situaties, die buiten het ondernemersrisico vallen. Door de regeling kun je personeel herplaatsen of een financiële tegemoetkoming krijgen waardoor werknemers in dienst kunnen blijven totdat de crisis voorbij is.
De regeling kan nog aangepast worden. Van Hijum verwacht dat het aangepaste wetsvoorstel rond juli 2025 bij de Tweede Kamer kan worden ingediend, zo meldt hij op 22 november 2024.
Bij de volgende situaties kun je gebruik maken van de crisisregeling personeelsbehoud:
- Brand in het bedrijfspand, waardoor werkzaamheden niet langer uitgevoerd kunnen worden.
- Extreme weersomstandigheden, waardoor schade toegebracht is aan bedrijfspand(en). Denk aan: overstromingen, blikseminslag, schade door hagel, en aardbevingen.
- Maatregelen die de overheid neemt om de gevolgen van extreme weersomstandigheden (vooraf) te beperken, waardoor Nederlandse bedrijven niet volop kunnen produceren.
- Maatregelen die de overheid opgelegt vanwege het uitbreken van een dierziekte, zoals het (gedeeltelijk) stilleggen van de productie, verwerking en/of vervoer van al dan niet besmette dieren.
De minister kan incidenteel ook bij andere noodsituaties de regeling toepassen. Bijvoorbeeld bij:
- Langdurige en onverwachte uitval van vitale openbare infrastructuur, zoals internet of energie.
- Oorlog, gewapende conflicten en burgeroorlog.
- Sancties van buitenlandse overheden waardoor Nederlandse bedrijven worden geraakt.
- Rampen en terroristische aanslagen.
- Overheidsmaatregelen voor de bestrijding van een epidemie of pandemie (zoals bij de coronacrisis).
Personeel behouden bij crisis
Door deze crisisregeling kun je werknemers in dienst houden. Je hebt twee opties:
- Herplaatsing
Bij herplaatsing mag je tijdelijk eenzijdig de werkzaamheden van je werknemer(s) wijzigen. Je kunt ze tijdelijk een andere functie geven of op een andere locatie laten werken. Je moet je personeel wel 100% blijven doorbetalen. - Tegemoetkoming (subsidie)
Je kunt (ook) een financiële tegemoetkoming krijgen, zodat je het loon kan blijven betalen over de uren die vervallen. Het gaat om een financiële bijdrage van maximaal 60 procent voor loon over niet-gewerkte uren, met een opslag van 23,5 procent voor werkgeverslasten (zoals premies en loonbelasting). Bij gebruik van de tegemoetkoming wordt ook een bijdrage gevraagd van je bedrijf en je personeel. Je draagt dus samen de kosten.
Deze wet kan nog aangepast worde. Ben je benieuwd naar nieuwe wetten voor ondernemers met personeel? Ontvang de nieuwsbrief met wetswijzigingen. Zo blijf je op de hoogte.