1. Complimenten
Laat je werknemers regelmatig weten dat ze hun werk goed doen. Dit kan al door een simpel schouderklopje te geven, maar ook door ze in het openbaar te complimenteren.
Zo kun je tijdens vergaderingen de goede prestaties van medewerkers benoemen. Waardering doet wonderen voor de motivatie van je werknemers en het is nog gratis ook. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen, zijn meer betrokken bij je bedrijf en lopen net een stapje harder.
2. Beloning
Sommige bedrijven koppelen een bonus aan goede prestaties, maar als klein bedrijf kun je ook af en toe een attentie als beloning geven. Dit hoeft helemaal niet iets duurs als een laptop te zijn, een lekkere fles wijn of bos bloemen laat de werknemer al met een tevreden gevoel naar huis gaan.
Heeft de werknemer goed gepresteerd en laten de werkzaamheden het toe: geef je werknemer een keer een vrije middag.
3. Kerstpakket
Het kiezen van een kerstpakket levert werkgevers ieder jaar weer een hoop stress op. Waarna veel bedrijven toch kiezen voor een standaard kerstpakket met de gebruikelijke artikelen als ingeblikte paté, jam, gedroogd knoflookbrood en een fles wijn.
Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.Klaar voor (meer) personeel?
Natuurlijk, medewerkers zullen het gegeven paard niet in de bek kijken, maar uiteindelijk belandt meer dan de helft van de inhoud in de voorraadkast en na een paar jaar uiteindelijk in de vuilnisbak.
Geef daarom eens iets origineels met Kerst. Geef de vrouwelijke medewerkers bijvoorbeeld een cadeaubon van een luchtje naar keuze bij een parfumwinkel of een gratis bezoek aan de sauna. Als je echt een persoonlijk kerstpakket wilt geven, kost je dit wat meer tijd, maar je krijgt er een enthousiaste medewerker voor terug.
Met slechts een paar medewerkers in dienst is dit nog wel te overzien. Ga na wat zijn hobby’s en interesses zijn en geef een passend cadeau – bijvoorbeeld een messenset of kookboek voor de fanatieke amateurkok.
4. Borrel
Als er hard gewerkt wordt, moet er ook tijd voor ontspanning zijn. Organiseer daarom op regelmatige basis een borrel voor je medewerkers. Denk aan de laatste donderdag of vrijdag (afhankelijk van de dag waarop iedereen op de zaak aanwezig is) van de maand.
De kosten voor drank en eten zijn laag – niemand wil immers dronken worden op kantoor – en het levert veel goodwill op. Organiseer de borrel wel in een aparte ruimte zodat niemand tussendoor zijn werkmail gaat checken.
5. Gratis lunch
Bied de werknemers dagelijks een lunch aan. Het is een aanvulling op de secundaire arbeidsvoorwaarden, maar dan in de vorm van een smakelijk, gratis extraatje. Zeker in een bedrijf met een paar medewerkers is dit geen kostbare aangelegenheid.
Maak een afspraak met de lokale supermarkt en laat dagelijks brood, beleg en melk bezorgen. Geef jezelf en je medewerkers om de beurt een corveedienst waarbij de tafel gedekt en opgeruimd wordt. Het zorgt ervoor dat iedereen samen luncht, er meer onderling contact is, niemand achter zijn bureau blijft zitten en iedereen weer fris aan de middag begint.
6. Cursus
Als je het nog niet hebt besproken in het arbeidsvoorwaardengesprek kun je personeel een cursus of bijscholing aanbieden. Iedere werknemer wil zich ontwikkelen en het is in ieders belang dat de kennis in het bedrijf toeneemt. De werknemer voelt zich gewaardeerd omdat de werkgever in hem investeert en hij wordt door de opgedane kennis productiever.
Maak wel duidelijke afspraken over het terugbetalen van de kosten als de medewerker binnen een bepaalde periode na de scholing vertrekt. Het zou jammer zijn als de concurrent de vruchten hiervan plukt.
7. Thuiswerken
Bied je personeel de mogelijkheid aan om incidenteel of structureel – bijvoorbeeld één dag per week – thuis te werken. Hiermee geef je (indirect) aan dat je de werknemer vertrouwt en daarmee kweek je veel goodwill.
Wees ook flexibel met de werktijden. Sta toe dat, zolang het de werkzaamheden niet in de weg zit, de werknemer wat later begint om files te ontwijken. Iemand met een flexibele werkgever doet graag een stapje extra.
8. Vrijwilligerswerk
Een alternatief voor het bedrijfsuitje is een dag vrijwilligerswerk doen met het personeel. Je gaat samen op pad en bent als team aan de slag. Daarnaast geef je als baas aan dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt, iets waar veel medewerkers zich graag mee associëren.
Denk wel goed na wat je gaat doen, houd er rekening mee dat er altijd medewerkers zijn die dit als een ‘moetje’ zien en geen zin hebben om hooi te scheppen op een kinderboerderij. Laat daarom het personeel meekiezen met het project dat je wilt gaan ondersteunen. Sluit de dag af met een borrel in de kroeg.
Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeelsverzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.Heb je personeel in dienst?