In dit artikel over nulurencontract bouw:
Nulurencontract, wat is dat?
Een nulurencontract of 0-uren contract is een arbeidsovereenkomst zonder vaste werkuren. Het is een oproepcontract, waarmee je een werknemer eenvoudig kunt inzetten als er meer werk is. En als er geen werk is, zit je nergens aan vast.
Nulurencontract in de bouw?
Een nulurencontract is niet toegestaan in de bouw. De overkoepelende cao in de bouw schrijft voor dat er altijd een minimumaantal uren in de arbeidsovereenkomst moet staan.
Artikel 17.2 in de cao Bouw & Infra:
"Het is de werkgever niet toegestaan nulurencontracten of oproepcontracten zonder enige urengarantie voor een bepaalde periode overeen te komen."
Als jouw bedrijf onder de cao Bouw & Infra valt, mag je werknemers dus geen nulurencontract geven. Gelukkig zijn er wel alternatieven voor werkgevers in de bouw.
In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.Ken jij de risico's in de bouw?
Alternatieven nulurencontract bouwpersoneel
Welke alternatieven zijn er voor werkgevers in de bouw die hun werknemers flexibel willen inzetten? Je kunt bijvoorbeeld een min-maxcontract of een projectcontract gebruiken of een vakantiewerker of stagiair inschakelen.
Hoe werkt dat? De alternatieven op een rij:
1. Min-maxcontract
Een min-maxcontract is net als het nulurencontract een oproepovereenkomst. Met dit contract kun je per periode afspreken hoeveel uren je werknemer minimaal (min) zal werken en eventueel ook hoeveel uren hij maximaal (max) mag werken. Daartussenin kun je hem vrij oproepen.
Een nulurencontract kun je afsluiten voor bepaalde tijd (tijdelijk) of onbepaalde tijd (vast contract). Op de website van Bouwend Nederland kun je voorbeelden downloaden van een min-maxcontract onbepaalde tijd en een min-maxcontract bepaalde tijd.
2. Projectcontract
Je kunt ook een contract afsluiten voor de duur van een project. Je spreekt met de werknemer af voor welk project hij ingezet wordt. Een projectcontract loopt automatisch af als het project klaar is.
Het moet wel duidelijk zijn wanneer het project klaar is. Dit moet objectief te bepalen zijn. Zo kun je afspreken dat iemand meewerkt aan de bouw van 10 woningen, totdat deze klaar zijn.
Op de website van Bouwend Nederland staat een voorbeeld van een arbeidsovereenkomst voor de duur van een project.
3. Vakantiewerker of stagiair
Je kunt er ook voor kiezen een vakantiewerker of een stagiair in te zetten voor een bepaalde periode. Je kunt zelf een arbeidsovereenkomst met een vakantiewerker sluiten of hem via een uitzendbureau inschakelen.
Vakantiewerkers vallen niet onder de cao, dus je hebt te maken met de algemene regels rond vakantiewerk.
Bij het maken van een nieuw contract kun je het beste een juridisch specialist inschakelen.
Contract maken in de bouw
In een arbeidsovereenkomst in de bouw moet je in ieder geval de volgende gegevens vermelden:
- de datum van indiensttreding;
- de duur van het dienstverband;
- de eventuele proeftijd;
- de arbeidstijden;
- de functiebenaming;
- de functie-indeling;
- de standplaats (indien van toepassing);
- het vast overeengekomen loon dan wel de salariëring (bruto) per loonbetalingsperiode van vier weken of een maand;
- de samenstelling van het vast overeengekomen loon;
- een bepaling of er een cao van toepassing is, en zo ja welke;
- eventueel nader overeengekomen secundaire arbeidsvoorwaarden.
Ga jij bouwplaatspersoneel aannemen? Volg dan deze 5 stappen.
Oproepcontract en WAB
Sinds 1 januari 2020 gelden er een paar nieuwe regels voor oproepkrachten. Deze staan in de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Je moet namelijk:
Minimaal 4 dagen van tevoren oproepen
Een oproepkracht met een nulurencontract of een min-maxcontract is alleen verplicht te komen werken als je hem minimaal vier dagen van tevoren oproept. Anders heeft hij het recht het werk te weigeren.
Op tijd afzeggen
Als jij een oproep om te werken korter dan vier dagen van tevoren annuleert, moet je de oproepkracht toch uitbetalen.
Na 1 jaar contract geven
Na een contractperiode van twaalf maanden ben je als werkgever verplicht om je oproepkracht een contract te bieden voor het gemiddelde aantal uren dat hij in dat jaar heeft gewerkt. Hij mag dit aanbod weigeren en als oproepkracht blijven werken.
Nieuwe regels oproepcontract bouw
De regels voor oproepcontracten worden regelmatig gewijzigd. Zo hebben bedrijven ook te maken met de Europese richtlijn voor transparante en flexibele arbeidsvoorwaarden. De Nederlandse overheid probeert daarnaast het geven van vaste contracten te stimuleren. Zo betaal je steeds meer belasting voor flexcontracten.
Naast het verbod in de bouw op nulurencontracten volgt er mogelijk een landelijk verbod voor alle branches. Flexibele contracten moeten dan voldoen aan de voorwaarden van een basiscontract. Daarvoor wordt er waarschijnlijk in 2024 of 2025 een nieuwe wet ingevoerd. Die wettelijke regels worden ook doorgevoerd in de nieuwe bouw cao.
Blijf op de hoogte van nieuwe wetten via onze gratis nieuwsbrief.
Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen dek je de risico’s van werkgeverschap af en zorg je goed voor je personeel.Personeel aannemen
Vragen over nulurencontract bouw
Wat is een nulurencontract?
Een nulurencontract is een arbeidsovereenkomst zonder vast aantal uren. Je bepaalt zelf wanneer je de werknemer met een nulurencontract oproept. Het is daarom een oproepcontract.
Waar vind ik een voorbeeld nulurencontract?
In het artikel Nulurencontract maken, tips en voorbeelden vind je een aantal voorbeelden, modelcontracten en sjablonen voor een nulurenovereenkomst. Als je een voorbeeldcontract gebruikt, let er dan wel op dat het voldoet aan de laatste wet- en regelgeving.
Wat zegt de WAB over het nulurencontract?
In de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) staan een paar belangrijke eisen voor oproepcontracten. Zo is een oproepkracht alleen verplicht te werken als je hem minimaal vier dagen van tevoren oproept. Zeg je een oproep korter dan vier dagen van tevoren af, dan moet je hem toch uitbetalen. Na een jaar moet je een contract aanbieden voor het gemiddelde aantal uren dat hij in het afgelopen jaar heeft gewerkt.
Hoe schrijf je nulurencontract?
Is het nu 0-urencontract, nul uren contract of nul-uren-contract? Er zijn veel manieren om deze overeenkomst te beschrijven. De juiste schrijfwijze volgens Taalunie is: nulurencontract of 0 urencontract. Je mag beide termen gebruiken.
Welke oproepcontracten zijn er nog meer?
Naast het nulurencontract is er ook het min-maxcontract. Je spreekt dan met de werknemer af dat hij een minimumaantal uren per week of per maand zal werken. Daarnaast kun je de werknemer oproepen als er meer werk voor hem is, tot een maximumaantal uren dat je in het contract vastlegt.
Waarom staat er geen begindatum in een nulurencontract?
Het nulurencontract gaat in vanaf het moment dat de handtekeningen onder de overeenkomst zijn gezet. Anders dan bij andere contracten staat er geen begindatum of eerste werkdag in de overeenkomst. Je weet namelijk niet precies wanneer je de werknemer voor het eerst oproept.