Voorkom verzuim met Preventief medisch onderzoek (PMO)
Hoe kun je werknemers gezond en productief houden? Maak gebruik van een Preventief medisch onderzoek (PMO). Volgens de Arbowet moet je dit onderzoek periodiek aanbieden aan werknemers. Rico Moorman, vitaliteits- en gezondheidsdeskundige bij ArboNed, vertelt er meer over.
Weet jij waar je werknemers energie van krijgen? Hoe fit en gezond ze zijn? Wie er tegen een burn-out aanzitten? Bij veel bedrijven wordt gezondheid pas een thema als er iets aan de hand is. Dat is een gemiste kans. Met een Preventief medisch onderzoek (PMO) zorg je voor duurzame inzetbaarheid van je werknemers.
Inzicht in vitaliteit van je werknemers
Als je inzicht hebt in de vitaliteit van je personeel - begrijpt waardoor zij zich goed of minder goed voelen én de gezondheidsrisico's binnen je bedrijf kent - heb je waardevolle informatie in handen. Die inzichten kun je ook gebruiken voor het opstellen van een vitaliteitsbeleid en het nemen van preventieve maatregelen om de gezondheid van je medewerkers te bevorderen.
Dat is belangrijk, want gezonde, fitte mensen verzuimen minder vaak. Als je vervolgens realiseert dat één dag verzuim al snel 340 euro kost, is het zaak er alles aan te doen om te zorgen dat je werknemers gezond blijven.
Beperk onnodig verzuim. Download de gratis Checklist gezond en vitaal bedrijf en ga aan de slag.
Preventief medisch onderzoek (PMO), een waardevol instrument
Om gezondheidsproblemen en -risico's op het werk op tijd te signaleren, hebben werkgevers vanuit de Arbowet de wettelijke verplichting hun werknemers periodiek een gezondheidscheck aan te bieden. Hoe vaak hangt af van de arbeidsrisico's die het werk met zich mee brengt.
Vanuit ArboNed adviseren we werkgevers dit eens in de drie jaar te doen, zodat werknemers inzicht hebben in de ontwikkeling van hun gezondheid en eventuele gezondheidsrisico's.
Een APK voor personeel
Ik krijg regelmatig van werknemers te horen dat zij het waarderen om periodiek een 'check-up' te krijgen. Ze zien het als een soort APK, een vinger aan de pols.
Als vitaliteits- en gezondheidsdeskundigen helpen wij bedrijven zoveel mogelijk werknemers te interesseren voor het onderzoek. Hoe groter de opkomst, des te betrouwbaarder het beeld van de gezondheid binnen je bedrijf. En des te groter de kans dat je er op tijd bij bent als er problemen dreigen.
Spiegel voor werknemer
Ook voor de werknemers zelf is het belangrijk regelmatig de balans op te maken als het om de mentale en fysieke gezondheid gaat.
Ik sprak onlangs een werknemer met wie ik twee jaar geleden een adviesgesprek had naar aanleiding van zijn PMO. Hij zat destijds tegen een burn-out aan, dat bleek duidelijk uit het onderzoek. Ik heb hem toen in contact gebracht met de bedrijfsarts en samen hebben we allerlei acties uitgezet.
Hij vertelde mij nu dat het PMO en het vervolggesprek hem het vertrouwen hadden gegeven open kaart te spelen en hulp in te schakelen. Hij had echt even een spiegel nodig.
Zonder het PMO was hij zeer waarschijnlijk blijven doormodderen tot hij volledig was ingestort. Gelukkig gaat het nu weer heel goed met hem. Zo kun je langdurig verzuim voorkomen.
PMO laten uitvoeren?
Je kunt bij verschillende instanties terecht voor een PMO. Vraag ernaar bij je bedrijfsarts of arbodienst. Ook ArboNed biedt verschillende vormen van Preventief medisch onderzoek aan. Het PMO van ArboNed is een complete gezondheidscheck die jouw personeel snel duidelijkheid biedt over hun mentale en fysieke gezondheid en adviezen geeft om hun gezondheid en leefstijl te verbeteren.
Goede werkgever
Het PMO wordt steeds vaker door werkgevers aangegrepen als kans om zich positief te onderscheiden - als een onderdeel van goed werkgeverschap.
Het PMO vormt als 'nulmeting' de perfecte basis voor een meerjaren actieplan gericht op vitaliteit en inzetbaarheid. Niet alleen het PMO zelf maakt het verschil in verzuimverlaging, maar vooral ook het vervolg dat de organisatie eraan geeft, op basis van haar visie op gezond werken.