Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

Horeca personeel vinden en binden
Horeca personeel vinden en binden

4 trends rond horeca­personeel in 2025

Petra Venekamp
15 januari 2025

Gelukkig is de omzet in de horeca gestegen in het afgelopen jaar en lijken sommige personeels­tekorten opgelost. Toch brengt 2025 nieuwe uitdagingen met zich mee. Door de stijgingen in salarissen staan de marges nog meer onder druk. Wat gaan we in 2025 zien?

4 personeels­trends horeca 2025

Welke ontwikkelingen hebben effect op jouw horecabedrijf? Hoe zorg je in 2025 voor voldoende bezetting? Vier belangrijke trends en tips van Petra:

1. Tekort aan opgeleid personeel

Er blijft een tekort aan goed opgeleide medewerkers bestaan die dan ook nog fulltime in te zetten zijn. Een goed eigen opleidingsplan is daarvoor van belang. Bespreek met je medewerkers wat hun plannen zijn en wat ze daarvoor nodig hebben om dit te behalen. Help ze hiermee, zodat ze langer bij je blijven. 

2. Koester talentvolle medewerkers

Je hebt het talent vaak al binnen, zorg ervoor. Niet alleen met opleidingen maar luister naar ze en doe wat met deze punten, zodat dit talent tot bloei komt in jouw bedrijf en blijft.

Hoe doen andere ondernemers dit? Lees meer over personeel behouden in de horeca.

3. Vernieuw je werving

Vis eens in een andere vijver en denk anders. Kijk naar passie en attitude en train die skills. Denk ook anders over het wervingsproces in je bedrijf. Vraag niet om een uitgebreide begeleidende sollicitatiebrief bij een cv, zorg dat iemand direct kan solliciteren via Whats app. Of misschien is open hiring een optie voor je?

Wat is open hiring? Lees meer over deze manier van werven.

4. Benut de positieve eigenschappen van Gen Z

Verdiep je in je doelgroep. Dat doe je met je gasten, dan moet je dat ook met je medewerkers doen. De vooroordelen over Gen Z (Generatie Z) kloppen dan misschien wel, maar ze leveren ook voordelen. Ze zijn empathisch en minder bang voor techniek. Hoe zorg je ervoor dat dit in evenwicht is? Lees je in en pas je personeels­beleid aan. Zorg bijvoorbeeld voor een goed inwerkprogramma. Investeer in je nieuwe medewerkers, dan blijven ze ook langer. 

Wat zijn de kenmerken van Gen Z? Hoe profiteer je daarvan? Tips over werken met verschillende generaties.

HR-trends horeca 2025 toepassen

Doe je best om bovenstaande tips binnen jouw horecabedrijf in de praktijk te brengen. Maak zo van 2025 een mooi jaar met een nieuwe proactieve aanpak van je personeels­beleid.

Meer HR-trends 2025?

Welke ontwikkelingen zijn er verder op de arbeidsmarkt? Hoe profiteer je van de nieuwste technieken en uitvindingen voor werkgevers? Bekijk de HR-trends 2025.

Petra Venekamp

Petra Venekamp van ConcreetAdvies ondersteunt en adviseert horecaondernemers bij hun bedrijfsvoering, in de breedste zin van het woord, met als specialisatie wet- en regelgeving. Petra werkt sinds jaar en dag in de gastvrijheidsector. 

Whitepapers en online tests