Ontspanning op de werkvloer
Ontspanning op de werkvloer

8 tips voor ontspanning op het werk

In een modern bedrijf is ontspanning niet meer weg te denken. Het aanbieden van sport, spelletjes of ontspanningsoefeningen aan personeel heeft veel voordelen, maar ook enkele valkuilen. Acht tips om ontspanning goed in te zetten.

1. Zorg voor ontspanning op de werkvloer

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Meer dan een miljoen Nederlanders lopen jaarlijks het risico op een burn-out, depressie of andere werkgerelateerde psychische ziekte. Jouw personeel dus ook.

 Om te voorkomen dat werknemers overspannen raken, is ontspanning cruciaal. In de meeste bedrijven werkt ontspanning uitstekend om personeel betrokken, gemotiveerd en gezond te houden.

Denk dus niet: ‘het kost alleen maar tijd en geld’, ‘ze komen hier om te werken’, of ‘het werk is al leuk genoeg.’ Af en toe iets anders doen, zal juist stimulerend werken en je bedrijf veel opleveren.

Voordelen ontspanning op het werk:

  • Motiveert personeel
  • Versterkt de onderlinge band
  • Verbetert de werksfeer
  • Is een goede tertiaire arbeidsvoorwaarde
  • Trekt jong en gedreven personeel aan
  • Houdt personeel gezond
  • Verlaagt ziekte­verzuim
  • Kan de productiviteit verhogen

2. Zorg dat het past bij de bedrijfscultuur

Zorg dat de vorm van ontspanning past bij je bedrijf en je werknemers. Dat jij nu zo goed bent in Twister, betekent niet dat al je werknemers daar op zitten te wachten iedere pauze. Pas je keuze aan op je personeel. Vraag wat ze leuk zouden vinden. Laat ze bijvoorbeeld stemmen op een paar vormen van ontspanning.

Bekijk enkele suggesties in het kader hieronder. Het is slim om meerdere vormen van ontspanning aan te bieden, zodat niet een groot deel van je werknemers zich gepasseerd voelt.

3. Maak het niet te afleidend

Zorg dat de vorm van ontspanning niet voor veel afleiding zorgt. Als je kiest voor ontspanning op de werkvloer, moet het niet voor geluidsoverlast zorgen of hinderlijk zijn voor klanten. Je kunt ook kiezen voor ontspanning buiten, in een aparte ruimte of in een sportschool in de buurt. 

Vormen ontspanningVoordeelNadeel
TVGrote doelgroepGeen beweging
DartbordGrote doelgroepWeinig beweging
TafeltennisBewegingGeluidsoverlast
TafelvoetbalGrote doelgroepGeluidsoverlast, rugpijn
GameconsoleSteeds populairderWeinig beweging
BordspellenRustigVaak tijdsintensief
Mindfulness/YogaPopulair, relaxingStille ruimte nodig
FitnessBewegingFaciliteiten, douches?
BalsportenBewegingFaciliteiten, douches?
MidgetgolfGrote doelgroepAparte ruimte?
BokszakBewegingGewelddadig?
BorrelsGrote doelgroepVaak ongezond

4. Doe het met mate

Voorkom dat werknemers verslaafd raken aan de activiteit en het werk eronder lijdt. Je kunt enkele simpele regels opstellen over de tijden dat de ontspanning gedaan kan worden of het aantal uren dat iedere werknemer per week mag besteden aan ontspanning.

Die regels kun je rondsturen en eventueel in de ruimte van de activiteit ophangen. Neem ze ook op in het personeels­handboek.

Veilige werkomgeving personeel

Veilige werkomgeving

Wil je werknemers een veilige werkomgeving bieden en aan de eisen van Arbowet, brandweer, gemeente en verzekeraar voldoen? Regel dan een preventie­abonnement.

5. Speel geen politieagent

Vertrouw er vervolgens op dat je werknemers op een juiste manier ontspannen. Ga geen politieagent uithangen en regelmatig controleren. Zorg dat de plek waar de ontspanning plaatsvindt zich niet in je gezichtsveld bevindt.

Je werknemers moeten niet het idee hebben dat ze constant in de gaten worden gehouden. Dat werkt beklemmend.

Mocht je echt vermoedens hebben dat het uit de hand loopt, laat iemand anders dan controleren of benoem het in een functioneringsgesprek. Focus je daarbij vooral op de resultaten en het werk van je werknemer. Misschien is hij juist heel productief geworden door de extra ontspanning. 

6. Voorkom blessures en ruzies

Bij de keuze van een activiteit is het slim om na te denken over de veiligheid. Zorg bij voorkeur niet voor activiteiten waarbij er fysiek contact is. Of waarbij fanatisme kan leiden tot blessures en ruzies. Zorg dat de omgeving veilig is om de activiteit uit te voeren.

7. Stimuleer deelname 

Organiseer bijvoorbeeld een toernooi om meer werknemers te betrekken bij de activiteit. Zorg eventueel voor prijzen en gezelligheid eromheen. Maar maak het niet verplicht. Als je er teveel druk op legt of belang aan hecht, kan het werk ondersneeuwen of sommige werknemers juist afschrikken. Het moet wel leuk blijven.

8. Doe zelf mee

Het is niet verkeerd je menselijke kant te laten zien. En sterker nog: jij hebt ook voldoende ontspanning nodig om niet overspannen te raken. Anders kun je niet goed je bedrijf runnen en je personeel motiveren. Doe dus lekker mee. Maar pas op: niet te fanatiek he? Geef het goede voorbeeld.

Meer fitte en gezonde medewerkers op de werkvloer?

Gezonde en gelukkige medewerkers zijn het kloppend hart van jouw bedrijf. Ze zijn niet alleen energieker en minder vaak ziek, maar ook productiever. Daarnaast dragen ze bij aan een positieve werksfeer. Als ondernemer kun je jouw personeel op verschillende manieren ondersteunen bij het verbeteren van de vitaliteit, zowel op mentaal als lichamelijk vlak. 

Daarom heeft De Goudse dit e-book samengesteld, vol mogelijkheden om de vitaliteit van je personeel te stimuleren. Lees praktische tips, informatie over weten regelgeving en inspirerende voorbeelden van andere ondernemers.

Voordat je bepaalt met welke initiatieven je aan de slag gaat, is het belangrijk om eerst de specifieke behoeftes van je personeel in kaart te brengen. 

  • Wat staat hun vitaliteit in de weg? 
  • Waar hebben ze behoefte aan? 
  • En hoe kun jij dat faciliteren? 

Het is aan te raden om iemand aan te stellen die regelmatig met medewerkers praat over werkgeluk, bij voorkeur iemand anders dan de direct leidinggevende. Alles wat (persoonlijke) aandacht krijgt, groeit beter. En soms zijn de oplossingen eenvoudiger dan je denkt!

Maar hoe pak je dat aan? Lees direct het gratis e-book.

Ontspanning werk sport

Vragen over ontspanning op het werk

  • Waarom is ontspanning op het werk zo belangrijk?

    Werknemers die plezier hebben in het werk zijn gemotiveerd om het beste te geven. Ze kunnen zichzelf beter ontwikkelen, zijn productiever, melden zich minder vaak ziek, krijgen niet snel een burn-out en zullen langer blijven binnen je bedrijf. En plezier werkt aanstekelijk: voor jou, je andere werknemers en je klanten. De juiste mate van ontspanning op het werk zorgt voor meer werkplezier. En dat heeft dus heel veel voordelen.

  • Hoe zorg je voor meer werkplezier?

    Stimuleer werkplezier binnen je bedrijf. Hoe? Geef je werknemers vooral de ruimte zich te ontwikkelen. Geef ze meer verantwoordelijkheid en regelmatig complimenten. Zorg ook voor een goede werksfeer, voldoende ontspanning, een duidelijk personeels­beleid en gezamenlijke kernwaarden. Bekijk 5 manieren om meer werkplezier te krijgen.

  • Wat zijn de voordelen van goed werkgeverschap?

    Als je voldoet aan de wet over goed werkgeverschap zul je aantrekkelijk worden voor personeel. Je kunt nieuw talent aantrekken en je huidige team langer behouden. Daarmee kun je dus het verschil maken. Lees meer over de 6 beginselen van goed werkgeverschap.

kosten werknemers

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Verzuim­coach Kiona Dolmans beschrijft de regels en geeft tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2024.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests