Over het video gebruiken voor werving, 5 tips:
In veel branches is het lastig om nieuwe werknemers te vinden. Als werkgever moet je misschien alle zeilen bijzetten om nog goed personeel te vinden. Om op te vallen bij de juiste kandidaten is een creatieve aanpak nodig.
Video vergroot je kans op personeel
Uit onderzoek van vacaturesite Monsterboard blijkt dat het gebruik van video een groot verschil kan maken. Zeker om millennials te bereiken kan video een krachtig middel zijn.
Uit verschillende onderzoeken* blijkt het volgende:
- Er is 96% meer kans dat een kandidaat doorklikt in een e-mail of op een website als deze een video bevat.
- 60% van de internetgebruikers wil liever video dan tekst.
- Google indexeert een video 53 keer beter dan tekst. Video zorgt dus voor betere vindbaarheid van je online vacature.
- 50% van alle traffic op mobiele apparaten is video.
- In 2018 bestaat 84% van het internetverkeer uit video.
Het gebruik van video's in je online vacatures is dus geen overbodige luxe. Maar hoe pak je dat slim aan? 5 tips voor ondernemers die op zoek zijn naar personeel:
1. Doelgericht video's maken voor werving
Bepaal eerst wat je voornaamste doel is van de video of video's die je gaat maken. Omschrijf dat doel en bepaal wat voor type video je gaat maken. Je hebt grofweg de volgende opties:
Hoe zorg je dat personeel gemotiveerd blijft? Laat zien dat je een goede werkgever bent. Met deze gratis test ontdek je of jij klaar bent voor nieuw personeel.Ben jij aantrekkelijk?
- Een bedrijfsvideo. Hiermee geef je kandidaten en anderen een algemene indruk van je bedrijf. Zo krijgen ze een duidelijker beeld van wat jouw bedrijf doet en wat de visie is van het bedrijf.
- Een sfeervideo. Voor potentiële sollicitanten is het belangrijk om ook de sfeer op de werkvloer te proeven. Maak dus een sfeervideo. Interview werknemers en laat zien wat zij doen binnen (en buiten) de bedrijfsmuren. Je kunt bij deze video de kernwaarden van je bedrijfscultuur als uitgangspunt nemen.
- Een video-vacature. In deze video leg je uit wat de functie precies inhoudt. Net als in een goede vacaturetekst houd je het kort en bondig. Laat in beeld zien wat je bedoelt en maak kandidaten enthousiast om te reageren. Zorg voor een directe call to action. Dat doe je door de kijkers te wijzen op een knop of link waarmee ze direct hun sollicitatie kunnen insturen. Daarmee vergroot je het aantal sollicitaties.
2. Zorg voor tempo en afwisseling
Om potentiële werknemers over de streep te trekken moet je video boeiend zijn. De start van de video is daarbij cruciaal. In de eerste drie seconden van een video bepaalt de kijker of hij doorkijkt of niet.
Bedenk goed wat je wilt uitstralen richting je toekomstige werknemer. Houd het aantrekkelijk door het tempo hoog te houden en beelden snel af te wisselen.
Neem bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen bij het videoteam van Coolblue en zie hoe zij zorgen voor tempo en afwisseling in deze vacaturevideo:
3. Video's maken voor mobiel gebruik
De helft van alle wervingsvideo’s wordt bekeken op een smartphone. Mobiel gebruik neemt alleen maar verder toe. Zorg er dus voor dat je video geschikt is voor mobiel. Pas bijvoorbeeld de afmeting van de video aan voor verschillende socialmediakanalen. Zorg ook voor ondertiteling, want veel mensen kijken video's op hun smartphone zonder geluid.
Uit onderzoek van Kelton blijkt dat maar liefst 50 procent van de sollicitanten binnen drie seconden afhaakt als een webpagina niet gebruiksvriendelijk is voor mobiel. Zorg dus dat je website mobile friendly is en je video snel geladen wordt.
4. Kort, duidelijk en grappig
In een video kun je in korte tijd heel veel informatie overbrengen. De grootste fout die vaak wordt gemaakt is: te langdradig zijn. Probeer je boodschap in drie tot vijf korte punten samen te vatten. Gebruik heldere taal, korte zinnen en wissel van setting na ieder gemaakt punt.
Wees duidelijk in woord en beeld en gebruik ook humor. Wie wil er nu naar een saaie video kijken?
Hoelang mag je video duren? In een video van 30 seconden kun je al een duidelijke boodschap overbrengen. Bekijk het volgende voorbeeld van FairSterk:
5. Zorg dat je video bekeken wordt
Als je eenmaal een goede video hebt gemaakt, levert dit niet automatisch kijkers op. Zorg ervoor dat je video vindbaar is en goed wordt verspreid. Je kunt je video plaatsen op YouTube - na Google de meestgebruikte zoekfunctie. Natuurlijk plaats je de video ook op je eigen website en socialmediakanalen, zoals LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram.
Zorg dat je video terechtkomt op de plekken waar je doelgroep zich bevindt. Denk aan algemene vacaturesites, maar ook websites voor specifieke branches. Probeer daarnaast je personeel te betrekken bij de werving.
Als zij de video's met trots delen in hun eigen netwerk en via social media is dat een goed teken dat je video de juiste snaar raakt. En het levert vaak de beste sollicitanten op.
*Bronnen: Monsterboard, Comscore, Google, Cisco, Kelton