Vertrouwenspersoon seksuele intimidatie
Vertrouwenspersoon seksuele intimidatie

Ongewenst gedrag vaker tegen vrouwen | Kritiek op Wet rouwverlof

Meer dan 20 procent van de vrouwen kreeg binnen een jaar te maken met ongewenst gedrag. Daarnaast is er kritiek op de wet over rouwverlof, blijft de AOW-leeftijd in 2030 gelijk en krijg je creatieve oplossingen voor je personeels­tekort.

1. Kritiek op wet over rouwverlof

De Raad van State is kritisch op het voorstel voor de Wet invoering rouwverlof. Met deze nieuwe vorm van wettelijk verlof zou het verlofstelsel juist complexer worden in plaats van eenvoudiger. 

Mogelijk wordt er daarom gewacht tot de invoering van een volledig versimpeld verlofstelsel voor personeel. Verder is er ook inhoudelijke kritiek op de nieuwe wet, die nog door de Tweede en Eerste Kamer moet.

Volgens het wetsvoorstel over rouwverlof krijgen werknemers in gezinnen met minderjarige kinderen waarvan een partner of minderjarig kind is overleden, de mogelijkheid minimaal vijf werkdagen rouwverlof op te nemen. 

Tot nu toe was er nog geen wettelijke regeling voor verlof na het overlijden van een dierbare. In sommige cao's staan wel regels over rouwverlof. Je kunt ook zelf afspraken maken met werknemers over het aantal verlofdagen.

Lees meer over het geven van rouwverlof aan je werknemer.

2. Ruim 1 op de 5 vrouwen ervaart ongewenst gedrag op het werk

Werknemers in de zorg en horeca ervaren het vaakst ongewenst gedrag tijdens het werk. Het gaat om seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Vrouwelijke werknemers hebben er vaker mee te maken dan mannen. Ook in beroepen waar veel contact is met klanten komt het vaker voor. 

Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door het CBS en TNO. De cijfers komen uit 2023 en gaan over ervaringen in de 12 maanden ervoor. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

  • 17 procent van alle werknemers ervaarde ongewenst gedrag.
    • 21 procent van de vrouwelijke werknemers en 13 procent van de mannelijke werknemers.
  • In de zorg kreeg 30 procent ermee te maken. In de horeca 20 procent.
    • In de zorg is er maar een klein verschil tussen man en vrouw: 30 procent van de vrouwen en 29 procent van de mannen ervaarde ongewenst gedrag.
    • In de horeca is er wel een groot verschil: 24 procent van de vrouwen en 16 procent van de mannen ervaarde ongewenst gedrag.

Hoe voorkom je dit binnen jouw bedrijf? Lees meer over ongewenst gedrag op de werkvloer.

3. UWV deelt creatieve oplossingen voor arbeidstekort

Ook in 2025 zal er een tekort zijn aan personeel in veel sectoren. Volgens het UWV zijn er creatieve oplossingen nodig om het werk gedaan te krijgen. Bijvoorbeeld door het werk anders te organiseren: het inzetten van technologie, het efficiënter inrichten van het werkproces, het aanbieden van scholing, het creëren van combinatiebanen en kijken of medewerkers meer uren kunnen en willen werken.
 
De uitkeringsinstantie deelt per regio waar de kansen liggen voor werkgevers en werkzoekenden. Voor 35 verschillende arbeidsmarktregio's is er een prognose beschikbaar voor 2024-2025 en worden er ideeën aangedragen voor verbetering. 

Waar vind jij nog werknemers? Bekijk 7 slimme oplossingen voor je personeels­tekort.

4. AOW-leeftijd niet omhoog, ook niet omlaag

De AOW-leeftijd gaat in 2030 niet omhoog, maar blijft steken op 67 jaar en drie maanden. In 2024 en 2025 staat de leeftijd waarop werknemers voor het eerst een AOW-uitkering ontvangen op 67 jaar. Vanaf 2028 is de AOW-leeftijd 67 jaar en drie maanden.

De AOW-leeftijd is gekoppeld aan CBS-cijfers over de levensverwachting. Op basis van de meest recente cijfers zou de leeftijdsgrens in 2030 zelfs omlaag moeten gaan, naar exact 67 jaar, maar in de wet is vastgelegd dat de AOW-leeftijd niet kan dalen en vijf jaar van tevoren wordt vastgesteld.

Lees meer over de AOW-leeftijd voor de komende jaren en de gevolgen voor werkgevers.

5. Veel uitzendkrachten maken overstap 

In de meeste bedrijfstakken was er in het tweede kwartaal van 2024 een toename van het aantal werknemers. Alleen in de bedrijfstak 'verhuur en overige zakelijke diensten' was er een massale uitstroom. Onder deze bedrijfstak valt de uitzendbranche. Waarschijnlijk hebben veel uitzendkrachten zelf een baan gevonden en dus de overstap gemaakt naar een andere branche. 

Het aantal banen in deze sector daalde van 1,03 miljoen in juni 2023 naar 984 duizend in juni 2024. Ook het aantal uitzendbanen nam in die periode af, van 446 duizend naar 421 duizend. Zo blijkt uit cijfers van het CBS.

De werknemers die de verhuur en overige zakelijke diensten hebben verlaten komen het meest in de handel, industrie of zorg terecht. Werknemers onder de 25 jaar gaan relatief vaak in de horeca aan de slag. 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Personeel verzekeren ja of nee

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

Meest gelezen

Wat is pre-employment screening?

De verkeerde persoon aannemen, dat wil je niet. Het kan zelfs grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Hoe verklein je de kans op een tragische mismatch? Zorg voor een goede pre-employment screening. Ontdek hoe het werkt, inclusief een voorbeeld.

Nieuwe werknemer in dienst, zo regel je het

Een nieuwe werknemer in dienst nemen is vaak spannend. Hoe ga je te werk? Wat moet je precies regelen bij de indiensttreding? Van de sollicitatieprocedure tot het contract, de werkplek en het inwerken. Bekijk dit overzicht voor ondernemers.

Tewerkstellingsvergunning, wanneer is die nodig?

Als je een werknemer uit het buitenland inzet voor jouw bedrijf, heb je soms een tewerkstellingsvergunning nodig. Wat is dat precies? En in welke gevallen heb je zo'n werkvergunning nodig? Lees meer over de aanvraag en de voorwaarden.

Formulier SFB-inventarisatie

In dit artikel kun je gratis het formulier SFB-inventarisatie downloaden in een Word-bestand. De brief is in te leveren op de eerste dag van de derde maand van de dienstbetrekking. Dit in verband met het verkrijgen van de no-riskpolis en het benutten van het loonkostenvoordeel.

Whitepapers en online tests