In de nieuwsupdate:
1. Personeel met beperking levert miljoenen op
De overheid moet financieel bijspringen om mensen met een beperking aan het werk te krijgen, vinden belangenorganisaties Cedris en Divosa. Die investering betaalt zich dubbel en dwars terug, zo blijkt uit een nieuwe analyse van advieskantoor Berenschot in opdracht van de twee organisaties.
De grote voordelen zouden zijn:
- Tienduizenden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt komen aan het werk.
- Nederland bespaart 150 miljoen euro op bijstandsuitkeringen, zorgkosten en andere uitgaven.
Om dat mogelijk te maken moet er extra geld komen voor subsidies om mensen met een beperking aan een baan te helpen. Veel van die subsidies bestaan al, maar kunnen nog verder uitgebreid worden, pleiten de belangenorganisaties.
Dat zou zo'n 40.000 bijstandsgerechtigden aan het werk helpen. Daarvoor is structureel 250 miljoen euro extra nodig en het levert in totaal 400 miljoen euro aan maatschappelijke voordelen op.
Banenafspraak niet gehaald
De afgelopen jaren is het niet gelukt om genoeg mensen met een beperking aan betaald werk te helpen. Volgens de banenafspraak (participatiewet) moesten er 125.000 extra banen komen voor arbeidsbeperkten. Eind vorig jaar waren het er 84.000 bij een tussentijdse doelstelling van 105.000. (Bron: Trouw)
Lees meer over het aannemen van personeel met een beperking.
2. ZZP'ers krijgen gemiddeld 81 euro per uur
Uurtarieven per sector
Regel het goed. Gebruik deze checklist zzp'er inhuren.
3. Langer personeel zonder diploma in kinderopvang
De regeling werd al eerder met twee jaar verlengd. En nu wil Van Gennip er dus nog eens twee jaar aan vastplakken.
4. Bedrijven zien op tegen verplichte CO2-registratie
Bedrijven in Nederland worstelen met de verplichte registratie van CO2-uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijke reizen. Op 1 juli gaat deze klimaatmaatregel in. Dit leidt vooral tot een hoop administratieve rompslomp, zeggen ondernemers tegen het Financieel Dagblad. Bedrijven betwijfelen ook of hierdoor de uitstoot zal afnemen.
Registratie vervoer verplicht vanaf 100 werknemers
Bedrijven met meer dan honderd personeelsleden moeten vanaf deze zomer bijhouden hoeveel kilometer werknemers afleggen, met welk vervoermiddel en het type brandstof.
De komende jaren kan de overheid normen opleggen, zoals een maximum aan uitstoot. Dat kan ertoe leiden dat ondernemingen hun werknemers moeten stimuleren of zelfs verplichten om elektrisch te rijden, met het openbaar vervoer te reizen of de fiets.
Wat zijn de voordelen? Lees meer over een fiets van de zaak.
5. Wachten op stroom door personeelstekort
9400 bedrijven en instellingen wachten op een aansluiting voor stroomafname. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Netbeheer Nederland heeft verzameld bij regionale netbeheerders op verzoek van De Volkskrant. Afgelopen zomer stond de teller nog op 6000.
De netbeheerders kunnen de hoeveelheid aanvragen niet aan omdat de vraag van bedrijven naar stroom hard toeneemt. Daarnaast veroorzaken personeelstekorten bij leveranciers langere wachttijden. Volgens Netbeheer Nederland is in grote delen van Nederland het stroomnet vol. Er is ook een wachtlijst voor bedrijven die juist stroom willen leveren aan het net.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeelskosten op een rij en 5 manieren om te besparen.Krijg grip op personeelskosten