In de nieuwsupdate:
1. Flexibele feestdagen populair
In steeds meer bedrijven kunnen werknemers zelf kiezen op welke feestdagen ze vrij willen. In plaats van vrij op Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart en Pinksteren kunnen medewerkers ook vrij krijgen op alternatieve feestdagen.
Het wordt voor werknemers steeds makkelijker om bijvoorbeeld Tweede Pinksterdag in te ruilen voor het Suikerfeest, ziet werkgeversvereniging AWVN. Dat is ook te zien in de cao's binnen veel branches. In 51 van de 703 cao's waar vakbond FNV bij betrokken was, is geregeld dat een officiële feestdag mag worden ingeruild voor een andere feestdag.
Verplicht vrij op feestdag?
Ook zijn er in verschillende cao's andere regelingen opgenomen over feestdagen, bijvoorbeeld dat verlofaanvragen voor andere religieuze feestdagen altijd worden goedgekeurd. In sommige sectoren moet je werknemers ook vrij geven op 1 mei, de Dag van de Arbeid. Die regeling geldt bijvoorbeeld voor de schoonmaak en logistiek. (Bron: NOS.nl)
Welke feestdagen komen er nog? En wanneer is je personeel verplicht vrij? Bekijk een overzicht van feestdagen en vakanties.
2. Ondernemers schatten verzuimkosten te laag in
Meer dan de helft van de ondernemers en leidinggevenden in het midden- en kleinbedrijf (MKB) weet niet hoe duur een zieke werknemer is. Gevraagd naar de gemiddelde kosten van verzuim gaf 47 procent het goede antwoord: 260 euro per dag.
53 procent dacht dat de kosten lager waren. 7 procent zat er zelfs flink naast en dacht aan 105 euro per dag. Dat blijkt uit een poll van ondernemen met personeel, ingevuld in maart 2024 door 1678 bezoekers van de website.
Uitslag poll: Hoe duur is een zieke medewerker gemiddeld?
Verzuimkosten: meer dan het loon
Als een werknemer ziek is, moet je zijn loon volledig of grotendeels doorbetalen. Maar dat niet alleen. Naast de verplichte loondoorbetaling bij ziekte, maak je ook kosten voor vervanging van de werknemer, verzuimbegeleiding en het opgelopen productieverlies.
Bij de loonkosten moet je ook rekening houden met de opbouw van het vakantiegeld en het afdragen van loonheffingen (werkgeverslasten). Deze lopen gewoon door als je werknemer ziek is.
Bereken je verzuimkosten
Wat kost een zieke medewerker binnen jouw bedrijf? Gebruik deze rekentools.
3. Veel werknemers vergaderen in auto
Vergaderen tijdens het autorijden is een zorgelijke ontwikkeling, zegt het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Automobilisten worden flink afgeleid, waardoor de kans op ongelukken toeneemt.
Het aantal automobilisten dat zijn telefoon weleens gebruikt in het verkeer is sinds 2017 met bijna 10 procent gestegen. Drie op de vier automobilisten gebruiken hun telefoon weleens tijdens het rijden.
Naast vergaderen is de navigatie instellen een veelgenoemde handeling in het verkeer. Automobilisten die hun mobiel onderweg gebruiken, doen dat meestal om handsfree te bellen. Steeds vaker wordt onderweg de telefoon gepakt om iets te checken of om foto's en video's te maken. (Bron: SWOV/Nu.nl
Welke regels gelden er binnen jouw bedrijf? Maak een gedragscode en leg het vast.
4. Bedrijven kiezen vaker voor elektrische auto's
In totaal zijn in de eerste drie maanden 101.849 nieuwe auto's op kenteken gezet. Dat is 4 procent meer dan een jaar eerder. Daarvan zijn er 30.068 volledig elektrisch. Ruim een vijfde van alle verkochte auto's is naar particulieren gegaan, de rest bestaat uit zakelijke auto's en lease- of huurwagens. (Bron: ANP/Nu.nl)
Geef jij medewerkers een elektrische auto? Lees meer over de juiste autoverzekering.
5. Vergeet je belastingaangiftes niet
Druk, druk, druk, maar voorkom een naheffing (boete) van de Belastingdienst. In april moeten de meeste ondernemers twee aangiftes doen:
- Aangifte omzetbelasting (btw-aangifte) over het eerste kwartaal van 2024.
- Aangifte inkomstenbelasting (IB) over 2023.
Voor 1 mei moeten beide aangiftes binnen zijn bij de Belastingdienst - behalve als je op tijd uitstel hebt aangevraagd. Dus plan deze maand voldoende tijd in als je nog aangifte moet doen.
Tip: Lees meer over belasting en personeel, aftrekposten en regels.
Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienstverlening en beperk je risico's.Ken jij de risico's al?