Advies over personeels­risico's nodig?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies

Arbeidsconflict en rechtsbijstand
Arbeidsconflict en rechtsbijstand

Rechtsbijstand bij een arbeidsconflict

Als er een arbeidsconflict ontstaat, kun je juridische hulp inschakelen. Preventief, om het conflict met je werknemer in de kiem te smoren, of voor een gang naar de rechter. 5 tips van expert Hélène de Graaf om met een arbeidsconflict om te gaan.

Arbeidsconflicten tussen werkgever en werknemer

Hélène de Graaf, advocaat en mediator arbeidsrecht van BrandMR, benadrukt dat je, waar mogelijk, de gang naar de rechtbank moet zien te vermijden.

Zoek bij een arbeidsconflict samen de oplossing, is de kern van haar betoog. Een langslepende ontslagprocedure kost veel geld en energie. En levert uiteindelijk alleen maar verliezers op.

Arbeidsrecht bij arbeidsconflict

Advocaat de Graaf is gespecialiseerd in het arbeidsrecht voor ondernemers in het MKB. Ze heeft de afgelopen jaren tal van arbeidsconflicten tussen werkgevers en werknemers voorbij zien komen. Met name conflicten over zieke werknemers en ontbinding van contracten.

Ze geeft 5 tips om met arbeidsconflicten om te gaan.

Tip 1: Kennis is macht

“Informeer je goed over de belangrijkste wetten in het arbeidsrecht. Het arbeidsrecht is constant in beweging. Kennis is belangrijk, kennis is macht.

Het recht is er niet eenvoudiger en sneller op geworden door wetswijzigingen. Er is sinds de Wet werk en zekerheid (Wwz) in bepaalde gevallen hoger beroep mogelijk, waar het vroeger niet zo was en dat kan leiden tot langslepende procedures

Personeels­dossier opbouwen

Een personeels­dossier moet je bijvoorbeeld heel zorgvuldig opgebouwd hebben. Zo loop je bij disfunctioneren het risico dat het ontbindingsverzoek door de rechter wordt afgewezen als de werknemer niet het verbetertraject heeft doorlopen. Je moet alles goed documenteren en een compleet verbetertraject laten zien.

Bij een verstoorde arbeidsrelatie moet je laten zien wat je als werkgever hebt gedaan om die verstoorde relatie op te lossen. Dat kan mediation of coaching zijn. Het zijn tijdrovende projecten, maar dat moet je wel weten als werkgever.”

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Tip 2: Het recht is een uiterst middel

“Kijk eerst of je er bij een arbeidsconflict samen kunt uitkomen. Dat hoeft niet direct met een jurist, dat kan ook bijvoorbeeld met een mediator. Een gang naar de rechter is duur en de rechter stuurt je in de meeste gevallen alsnog de gang op om te proberen er samen uit te komen. Dan kan je het beter eerst zelf proberen op te lossen."

Rechtszaak niet de beste oplossing

"Een rechtszaak biedt verder ook niet altijd de beste oplossing. Het leidt tot onzekerheid en onduidelijkheid over de uitkomst. Je bent soms jaren verder en dat kost enorm veel geld. En energie.

De Wwz is nu nog meer gericht op schikken dan op procederen. Dat is in ieders belang. Het is sneller, goedkoper en eenvoudiger om te schikken.

Een ondernemer wil ondernemen en denkt praktisch, is mijn ervaring. Die begrijpt dat het soms nodig is om een zaak te regelen. Je kunt vaak beter naar redelijkheid betalen om er op langere termijn vanaf te zijn.”

Tip 3: Preventie geeft eigenaarschap

“Wacht niet te lang om conflicten aan te pakken. Je moet het ijzer smeden als het heet is. Bij conflicten komt er een kink in de communicatie. Blijf communiceren. Lukt dat niet, schakel dan externe hulp in. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om het nog op te lossen.

Escalatieladder van Glasl

De escalatieladder van Glasl geeft de ontwikkeling van een conflict weer. Die eindigt bij oog om oog, tand om tand. Dan wil je elkaar alleen nog maar kapotmaken, ongeacht de uitkomst. Zover moet je het niet laten komen.

Rechtsbijstand bij arbeidsconflicten

Preventie is de beste manier om je relatie goed te houden. Het geeft je eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Het empowert ook. Partijen zijn zelf het best in staat om de voor hen beste oplossing te bedenken. Je hebt invloed op de uitkomst.

Als je naar de rechter gaat, stap je als het ware het casino in. Dan geef je alles uit handen. Het zorgt niet voor eigenaarschap en het recht werkt polariserend, je staat tegenover elkaar. Het leidt alleen maar tot verliezers.”

Tip 4: Ga niet te snel over op ontslag op staande voet

“Bij ontslag op staande voet kom je meestal in een rechtszaak terecht. Via het UWV krijgt de werknemer geen WW-uitkering en is hij in feite genoodzaakt om te gaan procederen.

Mijn advies is om niet te snel over te gaan op ontslag op staande voet. Leg je zaak eerst voor aan een jurist of advocaat. Ik merk dat er vaak iets fout gaat bij ontslag op staande voet. Dat het ontslag niet onverwijld (direct) is gegeven of de ontslagbrief niet goed is opgesteld.”

Eisen voor ontslag bij arbeidsconflict

Er zijn allerlei vereisten voor een correcte opzegging van een arbeids­overeenkomst, en als er een onderdeel niet in orde is, houdt het ontslag geen stand.

Dan moet je in sommige gevallen drie vergoedingen betalen:

Tip 5: Sluit de juiste verzekeringen af

“Veel hulpvragen van ondernemers gaan over zieke werknemers. Sluit bij voorkeur altijd een verzuim­verzekering af. Als een werknemer twee jaar ziek is, lopen de kosten behoorlijk op.

Je betaalt twee jaar het loon en de werkgeverslasten door, maar ook de inhuur van een vervanger en de kosten voor verzuim­begeleiding en eventuele re-integratie.

Je mag als werkgever niet op de stoel van de arts gaan zitten en bent dus verplicht een bedrijfsarts of arbo arts in te schakelen.”

Welke verzekeringen heb je echt nodig in een klein bedrijf? Bekijk een overzicht van zakelijke verzekeringen.

Rechtsbijstand­verzekering bij arbeidsconflicten

“Sluit ook een rechtsbijstand­verzekering af. Juridische procedures zijn duur. De griffiekosten van de rechtbank zijn hoog, het is een van de redenen waarom het aantal rechtszaken afneemt.

Omdat werknemers nu ook in hoger beroep kunnen gaan tegen bijvoorbeeld een beslissing over een ontbindingsverzoek, kan dit soms langslepende procedures opleveren. Als je niet verzekerd bent, moet je zelf voor deze kosten opdraaien.”

Arbeidsconflict oplossen

Hoe ga jij om met een arbeidsconflict? Maak een protocol. Volg dit stappenplan bij arbeidsconflicten.

Rechtsbijstand voor ondernemers

Rechtsbijstand­verzekering

De kans op een conflict is altijd aanwezig en juridische bijstand kan behoorlijk in de papieren lopen. Met een rechtsbijstand­verzekering ben je als ondernemer verzekerd van juridische hulp.

Hélène de Graaf

Hélène de Graaf is advocaat bij Brandmeester is gespecialiseerd in het arbeidsrecht en mediation voor ondernemers in het MKB. Ze heeft de afgelopen jaren tal van arbeidsconflicten tussen werkgevers en werknemers voorbij zien komen. Met name conflicten over zieke werknemers en ontbinding van contracten.

Meest gelezen

Wet betaald ouderschapsverlof

Wat staat er in de Wet betaald ouderschapsverlof? Wanneer voldoe je aan de regels? Wat betekent het voor je werknemers en voor jou als werkgever? Bekijk de antwoorden en een uitleg over ouderschapsverlof in 2024.

Cao verplicht in 4 gevallen

De kans is groot dat jouw onderneming ook gebonden is aan een cao. In welke gevallen is een cao verplicht? Ga na of de cao verplicht is en voorkom hoge claims van werknemers.

Wat houdt goed werkgeverschap in?

De wet verplicht bedrijven zich als 'goed werkgever' te gedragen. Daarbij spelen 6 beginselen een belangrijke rol. Wat houden deze beginselen in en hoe werken ze in de praktijk?

Whitepapers en online tests