Bedrijfsaansprakelijkheid detailhandel winkel verzekering
Bedrijfsaansprakelijkheid detailhandel winkel verzekering

6 signalen dat een werknemer wil vertrekken

Petra Venekamp
02 juli 2024

Een goede werknemer zie je natuurlijk niet graag vertrekken. Hoe zou het zijn als je kunt vooruitlopen op dat moment? Wees voorbereid op een eventueel vertrek door te letten op deze zes signalen.

Een waardevolle werknemer die ontslag neemt. Het komt nogal eens als een donderslag bij heldere hemel. Maar vaak gaan vele maanden vooraf aan het moment dat een werknemer zijn ontslagbrief inlevert. In die periode denkt hij na over zijn vertrek en neemt hij wellicht al in gedachten afscheid van zijn baan.

Door de signalen op tijd te herkennen, kun je een werknemer soms nog aan boord houden. Want misschien zitten zaken op het werk hem dwars. Als je die kunt oplossen, zet hij zijn vertrekplannen mogelijk in de ijskast. En mocht dat niet lukken, dan kun je je in ieder geval voorbereiden op een eventueel vertrek.

Signalen dat een werknemer ontslag gaat nemen:

1. Alleen het noodzakelijke doen

Een werknemer die houdt van zijn werk, doet meestal meer dan wat van hem wordt gevraagd. Als hij zich ineens beperkt tot het noodzakelijke, wijst dit op een mogelijk vertrek. Hij is dan minder geneigd om verwachtingen te overtreffen, omdat hij het binnenkort toch voor gezien houdt.

2. Slecht werk leveren

Een ander signaal dat een werknemer wil vertrekken, is dat hij de kantjes er vanaf loopt. Hij maakt bijvoorbeeld veel fouten of vergeet dingen. Mogelijk heeft deze werknemer zich al gedistantieerd van zijn werk. Hierdoor zal hij zich minder verantwoordelijk voelen voor een goed eindresultaat.

3. Daling van de productiviteit

Een harde werker kan opeens niet vooruit te branden zijn. Je merkt bijvoorbeeld dat hij in dezelfde tijd minder taken oppakt of dat de tijd tussen twee taken steeds groter wordt. Dit kan betekenen dat hij zijn werk aan het loslaten is. Misschien zit hem iets dwars waar je hem bij kunt helpen.

4. Terugtrekken van de werkvloer

Werknemers die van plan zijn om van baan te wisselen, trekken zich meestal terug van de werkvloer. Ze zijn bijvoorbeeld minder betrokken bij het wel en wee van collega’s, zodat het straks makkelijker is om afscheid te nemen. Een ander signaal is dat zij stiller zijn en minder vaak nieuwe ideeën aandragen.

5. Minder leergierig dan normaal

Veel werknemers zijn blij als zij van hun werkgever een opleiding of training mogen volgen. Het is een teken dat jij voor een langere termijn in hen wilt investeren. Een werknemer die wil vertrekken, zal zich daar ongemakkelijk bij voelen. Hij zal dergelijke scholingskansen uit de weg gaan, omdat hij zich juist niet wil binden.

6. Vergelijken met andere werkplekken

Het gras lijkt soms groener aan de overkant. Maar wanneer een werknemer jouw bedrijf voortdurend vergelijkt met andere werkplekken, kan er meer aan de hand zijn. Mogelijk kijkt hij uit naar een andere werkcultuur of een betere beloning. Als de mogelijkheid zich voordoet, dan is de kans groot dat hij overstapt naar een werkgever die dit wel biedt.

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Petra Venekamp

Petra Venekamp van ConcreetAdvies ondersteunt en adviseert horecaondernemers bij hun bedrijfsvoering, in de breedste zin van het woord, met als specialisatie wet- en regelgeving. Petra werkt sinds jaar en dag in de gastvrijheidsector. 

Meest gelezen

8 tips voor een goede taakverdeling

Een goede taakverdeling houdt rekening met de kwaliteiten en wensen van je medewerkers. Daarmee kunnen zij niet alleen efficiënter werken, maar ook het werkplezier vergroten. Acht manieren om het werk beter te verdelen.

10 schouderklopjes voor medewerkers

Waardering motiveert medewerkers en leidt tot meer betrokkenheid. Geef jij je medewerkers regelmatig een complimentje? Tien tips om personeel extra te motiveren met een schouderklopje.

Zo geef je constructieve feedback

Als leidinggevende geef je vaak feedback, zowel bewust als onbewust. Het is niet eenvoudig om dit op een goede manier te doen, maar wel essentieel voor een goede relatie met jouw personeel. Iedere medewerker wil graag terugkoppeling, maar tegelijkertijd niet in de hoek worden gezet.

7 tips voor effectief delegeren en loslaten

Het delegeren en loslaten van taken is niet altijd even makkelijk. Je verliest invloed en controle, terwijl je erop moet vertrouwen dat de ander de taak goed uitvoert. Zeven tips om op een effectieve manier werk uit handen te geven.

Whitepapers en online tests