Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

Meer banen in horeca
Meer banen in horeca

Aantal banen in de horeca neemt toe

Het gaat goed met ondernemers in de horeca. De omzet groeit en het aantal banen neemt toe. Het totaal aantal horecabedrijven in Nederland is nu 51.600, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzet in de horeca groeit. Daardoor stijgt het aantal banen. De cijfers staan in de kwartaalmonitor van het CBS. Hieruit blijkt dat er in het eerste kwartaal van 2016 bijna negenhonderd horecabedrijven bij kwamen. De omzet steeg met 6,9 procent. Dit is hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bonus: persoonlijke rapport

Klaar voor nieuw horeca­personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) horeca­personeel. 

Volgens het statistiekbureau komt de omzetstijging vooral doordat de prijzen stegen. De omzet van snackbars, inclusief lunchrooms en ijssalons, steeg met 9,3 procent het sterkst.

Meer werkgelegenheid

De omzetgroei zorgt voor meer werkgelegenheid in de horeca. Zo nam het aantal vacatures in het eerste kwartaal van 2016 sterk toe met 21.000. Dit aantal is vergelijkbaar met het groeirecord in het tweede kwartaal van 2015.

Aan het einde van het eerste kwartaal stonden bijna 13.000 vacatures open. Dat is het hoogste aantal sinds de crisis in 2008. Het CBS meldt dat een jaar geleden in dezelfde periode bijna tweeduizend vacatures minder open stonden.

Grotere vraag naar horeca­personeel

Het CBS zegt ook dat veel horecaondernemers verwachten dat in het tweede kwartaal de omzet toeneemt. ‘In de aanloop naar de zomer wordt er altijd meer besteed in de horeca, wat resulteert in een grotere vraag naar personeel. Per saldo verwacht 23 procent van de horecabedrijven dat de personeels­sterkte toeneemt.’

Tip

In de horeca maken goede medewerkers het verschil. Hoe vind jij je personeel? Lees tips over het werven van personeel in de horeca.

Ondernemer in de horeca risico's

Voorkom risico's in de horeca

Brand in de keuken of een lekkage van drankinstallaties kun je verzekeren in één pakket, speciaal voor horecaondernemers. Stel je eigen pakket samen.

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca in 2024 en 2025? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests