De omzet in de horeca groeit. Daardoor stijgt het aantal banen. De cijfers staan in de kwartaalmonitor van het CBS. Hieruit blijkt dat er in het eerste kwartaal van 2016 bijna negenhonderd horecabedrijven bij kwamen. De omzet steeg met 6,9 procent. Dit is hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.
Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) horecapersoneel. Klaar voor nieuw horecapersoneel?
Volgens het statistiekbureau komt de omzetstijging vooral doordat de prijzen stegen. De omzet van snackbars, inclusief lunchrooms en ijssalons, steeg met 9,3 procent het sterkst.
Meer werkgelegenheid
De omzetgroei zorgt voor meer werkgelegenheid in de horeca. Zo nam het aantal vacatures in het eerste kwartaal van 2016 sterk toe met 21.000. Dit aantal is vergelijkbaar met het groeirecord in het tweede kwartaal van 2015.
Aan het einde van het eerste kwartaal stonden bijna 13.000 vacatures open. Dat is het hoogste aantal sinds de crisis in 2008. Het CBS meldt dat een jaar geleden in dezelfde periode bijna tweeduizend vacatures minder open stonden.
Grotere vraag naar horecapersoneel
Het CBS zegt ook dat veel horecaondernemers verwachten dat in het tweede kwartaal de omzet toeneemt. ‘In de aanloop naar de zomer wordt er altijd meer besteed in de horeca, wat resulteert in een grotere vraag naar personeel. Per saldo verwacht 23 procent van de horecabedrijven dat de personeelssterkte toeneemt.’
Tip
In de horeca maken goede medewerkers het verschil. Hoe vind jij je personeel? Lees tips over het werven van personeel in de horeca.
Brand in de keuken of een lekkage van drankinstallaties kun je verzekeren in één pakket, speciaal voor horecaondernemers. Stel je eigen pakket samen.Voorkom risico's in de horeca