Hoe kun je het ziekteverzuim in je bouwbedrijf terugdringen?
In deze belangrijke vraag zijn de verzuimcoaches van De Goudse gespecialiseerd. Werkgevers met een verzuimverzekering van De Goudse kunnen kosteloos een beroep op hen doen. En dat kan héél nuttig zijn, weten ze bij Brabotech Metselwerken uit Etten-Leur. Een praktijkverhaal.
Hoe kunnen we ons verhoudingsgewijs hoge ziekteverzuim omlaagbrengen?
Die vraag stelden ze zichzelf nog niet zo heel lang geleden bij metselbedrijf Brabotech. Tim Timmermans, die het bouwbedrijf ondersteunt op het gebied van ziekteverzuim, besprak de vraag met arbodienst ArboNed en kwam via hen al snel in gesprek met een Bouwcoach Verzuim en Personeel bij De Goudse.
Zwaar beroep in de bouw
Timmermans vertelt dat er bij Brabotech rond de veertig metselaars werken, onder wie vrij veel oudere werknemers: "Ze hebben als metselaar een zwaar beroep en sommigen doen hun werk al meer dan veertig jaar. Dan is het niet zo vreemd dat er soms arbeidsgerelateerde klachten zijn."
Dat kan tot verzuim leiden en wat kun je daaraan doen? Wij leggen stenen en zijn geen expert in ziekteverzuimbeheer. Gelukkig kregen we heel goede adviezen.
Enquête en kledingregeling voor meer veiligheid
Die adviezen leidden in eerste instantie tot een (anonieme) enquête onder de medewerkers over veiligheid, werkbelasting en de balans tussen werk en privé. Daarbij werd ook ingegaan op de rol van de leidinggevende en de hulpmiddelen die het bedrijf beschikbaar stelt.
De uitkomsten leidden tot de invoering van een regeling voor kleding (inclusief helm), waardoor daar nu veel gestructureerdere aandacht voor is en er bijvoorbeeld nu gewaarborgd is dat versleten schoenen op tijd worden vervangen.
Tilcrusus
"Ook", vertelt Timmermans, "starten we binnenkort met een tilcursus, want als je goed tilt, kun je veel klachten voorkomen."
Zwaarwerkregeling bouw-cao
De bouwcoach wees het bouwbedrijf ook op de zwaarwerkregeling in de bouw-cao. Op grond daarvan kan een werknemer die zwaar werk doet en over drie jaar (of minder) de AOW-leeftijd bereikt, een uitkering ontvangen die het mogelijk maakt eerder te stoppen met werken.
Een werknemer kan instromen in deze regeling tot en met 31 december 2025.
We hebben toen bekeken wie daarvoor in aanmerking kwamen. Er zijn nu twee werknemers die ziek thuis zaten en die besloten hebben van de regeling gebruik te maken.
Onmisbaar advies om verzuim terug te dringen
Kortom, de verschillende handvatten die ons werden aangereikt zijn met beide handen gegrepen. "De bouwcoach was voor ons een onmisbare leidraad!", aldus Timmermans.
Het is nog te vroeg om te kunnen zien wat dit voor het verzuimpercentage gaat opleveren, maar dat de adviezen van de belangrijk zijn om het verzuim terug te dringen staat voor Timmermans als een paal boven water. "De bouwcoach is echt de aangever geweest."
7 duurzame oplossingen voor de bouw
Hoe voorkom je uitval van bouwpersoneel? Bekijk 7 oplossingen om werknemers langer inzetbaar te houden.