Advies over verzuim­risico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies.

Werkstress 5 tips
Werkstress 5 tips

Goed omgaan met werkstress

Stress bij werknemers kan allerlei oorzaken hebben. Staan er te weinig herstelmogelijkheden en ‘opladers’ tegenover, dan kan werkstress leiden tot uitval met gezondheidsklachten. Hoe ga je goed met werkstress om? Expert Marcel Oldenhuizing geeft 6 tips voor goed omgaan met werkstress.

Oorzaken van werkstress

Werkstress kan ontstaan door de hoeveelheid werk en de manier waarop iemand de werkdruk ervaart. Een perfectionistische werknemer kan zich snel overweldigd voelen of bang zijn de controle te verliezen. Ook persoonlijke omstandigheden kunnen bijdragen aan stress, bijvoorbeeld als iemand naast zijn baan mantelzorger is. 

Het is belangrijk te beseffen dat de een minder weerbaar is dan de ander. Dat heeft te maken met veel factoren, waarvan werk er een is. Jouw beeld van werkstress is waarschijnlijk anders dan dat van je werknemers.

Het is voor ondernemers over het algemeen vanzelfsprekend om stress te relativeren en bij tegenslagen de schouders eronder te zetten en door te gaan.

Werknemer ziek door werkstress

Ik begrijp dat het zeker nu frustrerend voor je kan zijn als een werknemer zich ziek meldt in verband met stress. Je beleeft de ziekmelding ook beiden anders.

Voor je werknemer is het ziek zijn de primaire zorg. Voor jou niet. Als werkgever heb je ook nog een bedrijf te runnen en andere werknemers aan te sturen. Het is al een deel van de oplossing als je beseft en respecteert dat jouw beeld heel anders kan zijn dan het beeld van je werknemer.

Verzuim­protocol

Welke stappen moet je zetten vanaf de ziekmelding? Gebruik een verzuim­protocol dat voldoet aan de Wet verbetering poortwachter.

6 tips voor omgaan met werkstress

Dat je werknemer stressklachten heeft van bepaalde zaken in het werk, betekent niet dat je als werkgever verantwoordelijk bent voor de oplossing. Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen problemen. Steunen en coachen mag natuurlijk altijd. Hoe?

  1. Bekijk de mogelijkheden op het werk. Misschien kan je werknemer het werk wel aan als hij tijdelijk minder taken heeft. Of krijgt hij er weer plezier in als hij inhoudelijk (iets) ander werk te doen krijgt. 

    Breng samen in kaart waar je werknemer energie van krijgt. Bij het voorkomen van verzuim door werkstress draait alles om de juiste balans en werknemers kunnen ook energie krijgen van bepaalde werkzaamheden. 

    Als zaken die stress veroorzaken en zaken die weer energie geven te lang uit balans zijn, kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Net als bij een batterij moet ook een mens op tijd weer opladen.

  2. Maak werkstress bespreekbaar en geef je werknemer goede begeleiding zodat hij verder kan. Zorg ervoor dat je aanwezig bent zodat het mogelijk is voor jouw personeel om je aan te spreken. Mocht een werknemer werkstress ervaren, maak dan duidelijke afspraken hoe hier mee om te gaan en probeer deze afspraken samen na te leven.
  3. Bedenk ook wat je kan doen om je werknemers in goede conditie te houden, stimuleer bijvoorbeeld lunchwandelingen. 
  4. Zorg dat jouw beleid op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) op orde is en deel het nog eens met je werknemers. 
  5. Bied juiste begeleiding aan met bijvoorbeeld een psycholoog, maatschappelijk werker et cetera. Wellicht is er tijdens het traject van het bijkomen van werkstress iets veranderd in de situatie van je werknemer. Dan is het prettig als dat op een vast tijdstip besproken kan worden zodat je daarop kan reageren.
  6. Durf ook het gesprek aan te gaan als je het gevoel hebt dat je werknemer niet op de juiste plek zit.

Communiceer over werkstress

Maak het thema werkstress bespreekbaar binnen jouw onderneming door aan te geven dat het een moeilijk onderwerp is, ook voor jou, maar dat je werknemers altijd bij je terechtkunnen.

Dan is het makkelijker voor je werknemers om op tijd bij jou aan de bel te trekken als er iets speelt. Je kunt dan op zoek naar oplossingen vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Meer tips over werkstress

Hoe ga je te werk? Lees meer in de gratis praktische gids van ArboNed: ‘Voorkom verzuim door werkstress’.

Marcel Oldenhuizing

Sinds 1996 werkt Marcel Oldenhuizing bij ArboNed. Hij is nu werkzaam als bedrijfsmaatschappelijk werker en vertrouwenspersoon voor zowel profit als non-profit bedrijven. 

'Mijn ervaring ligt vooral in het begeleiden / coachen op het gebied van psychosociale problematiek en ik leid medewerkers op tot vertrouwenspersoon. Het leuke aan mijn werk is dat ik graag iets voor mensen wil betekenen, dat kan een luisterend oor zijn of mensen helpen door advies te geven.'

Whitepapers en online tests