Over kerstgeschenk personeel:
Waarom een kerstgeschenk voor personeel?
In tijden van arbeidskrapte is het heel belangrijk om goede werknemers aan boord te houden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je waardering uit te spreken en te laten zien.
Een mooi moment om dat te doen is aan het einde van een jaar. Je kunt als goede werkgever laten zien dat je trots bent op de prestaties van je werknemers en hun loyaliteit aan jouw bedrijf. Geef ze bijvoorbeeld een kerstgeschenk.
Of het nu gaat om een traditioneel kerstpakket of een ander eindejaarsgeschenk, werknemers stellen dit vaak op prijs. Het is daarom ook een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde voor personeel.
Personeel langer behouden
Bekijk meer manieren om je werknemers gelukkig te houden. Ga aan de slag met personeelsbehoud.
Het geven van kerstgeschenken kan er zelfs toe bijdragen dat meer talentvolle mensen kiezen voor jouw bedrijf. Als je werknemers enthousiast vertellen over de goede arbeidsvoorwaarden en persoonlijke aandacht is dat goede reclame. Het kan dus één van de oplossingen zijn voor je personeelstekort.
Aandachtspunten kerstgeschenk personeel
Bij het kopen van kerstgeschenken voor personeel krijg je te maken met de werkkostenregeling (WKR). Binnen deze regeling kun je belastingvrij cadeaus aanschaffen voor je werknemers.
Daarnaast hoef je mogelijk geen BTW te betalen bij de aankoop van kerstgeschenken. Je hebt daarbij wel te maken met een drempelbedrag. Hieronder lees je meer over de belastingregels rond geschenken voor personeel.
Kerstgeschenken personeel en de WKR
Volgens de werkkostenregeling mag je een bepaald percentage besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor je werknemers. Hier vallen dus ook kerstgeschenken onder.
Vrije ruimte in 2024: |
1,92 procent over de eerste 400.000 euro van de totale loonsom van personeel. |
1,18 procent over het bedrag boven de 400.000 euro. |
Vrije ruimte in 2025: |
2 procent over de eerste 400.000 euro van de totale loonsom van personeel. |
1,18 procent over het bedrag boven de 400.000 euro. |
Dit is je vrije ruimte: het gedeelte waarover je dus geen loonbelasting betaalt. Ga je buiten de vrije ruimte? Dan wordt dit gezien als loon en moet je wel loonbelasting betalen. Er volgt dan een eindheffing van 80 procent.
Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.Groeien met personeel
Gebruikelijkheidstoets WKR
Binnen de werkkostenregeling moet je ook rekening houden met de gebruikelijkheidstoets. Er wordt gekeken of een geschenk of vergoeding wel een normale prijs heeft. Als je ongebruikelijk dure kerstgeschenken haalt, kan dit een probleem opleveren.
Je mag namelijk niet meer dan 30 procent afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden (binnen jouw sector) gebruikelijk is. De belastingdienst gaat ervan uit dat een vergoeding of verstrekking van maximaal 2.400 euro per persoon per jaar in ieder geval gebruikelijk is.
Belastingvrij kerstgeschenk personeel
Of je dus belastingvrij kerstgeschenken kan kopen voor je personeel, hangt af van hoeveel je al hebt besteedt aan vergoedingen en verstrekkingen dit jaar.
Kijk daarbij naar alle voorzieningen voor personeel, zoals een fiets van de zaak, teamuitjes en aankopen voor ontspanning op het werk. Tel dat bij elkaar op en kijk of je nog binnen je eigen vrije ruimte valt.
Buiten de vrije ruimte om kun je bepaalde zaken wel belastingvrij blijven geven als die vallen onder de 'gerichte vrijstellingen' van de WKR.
BTW op kerstgeschenken
En hoe zit het met BTW? Mag je de BTW op kerstgeschenken voor personeel aftrekken? Ook hier moet je rekening houden met een aantal regels. De BTW over giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen is tot op zekere hoogte aftrekbaar.
De Belastingdienst gaat uit van een drempelbedrag van 227 euro (exclusief BTW) per ontvanger per boekjaar. Zijn je jaarlijkse uitgaven lager dan dit bedrag? Dan mag je de BTW op kerstgeschenken aftrekken.
Vraag altijd advies van je boekhouder of belastingadviseur over de toepassing van belastingregels rond kerstgeschenken.
Alternatieven voor kerstgeschenken personeel
Een cadeau is een mooie manier om werknemers te belonen aan het einde van het jaar. Maar welke alternatieven zijn er voor kerstgeschenken? Een paar opties voor werkgevers:
Eindejaarsbonus
Een fles wijn en een kaasplankje zijn leuk, maar om je werknemer echt een mooie jaarwisseling te geven kun je denken aan een eindejaarsbonus. Bepaald zelf welk bedrag passend is.
Je kunt de eindejaarsbonus eventueel koppelen aan de prestaties van je werknemers. Met een dergelijke prestatiebeloning kun je personeel zelfs stimuleren bepaalde doelen te halen. Daar kan je bedrijf flink van profiteren.
Bekijk 6 vormen van prestatieloon voor personeel.
Dertiende maand
Net als een kerstgeschenk is een dertiende maand een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde voor werknemers. Wat is een dertiende maand? Het gaat meestal om een extra bruto maandsalaris.
Dit bedrag keer je aan het einde van het kalenderjaar uit aan je werknemer. In de meeste gevallen is deze bonus niet afhankelijk van de prestaties van je werknemer of het bedrijf.
Lees meer over de dertiende maand voor personeel.
Loonsverhoging
Aan het einde van het jaar kun je ook nadenken over een loonsverhoging voor je werknemer. Zeker als er geen cao van toepassing is, bepaal je zelf wanneer een salarisverhoging op zijn plaats is.
Een loonsverhoging kun je ook koppelen aan de prestaties van je werknemer. Bespreek tijdens het beoordelingsgesprek welke doelen behaald zijn en of dat een goede reden is voor meer salaris.
Geef niet zomaar het onderste uit de kan. Bekijk welke redenen goed genoeg zijn in het artikel: wanneer een loonsverhoging geven?
Teamuitje of borrel
Ga knallend het jaar uit en vier de prestaties van je team. Je kunt dit doen tijdens een teamuitje of een borrel. Daarmee vergroot je het teamgevoel en kun je werknemers belonen voor hun inzet het afgelopen jaar.
Grijp dit moment aan om een mooi woordje te spreken richting je hardwerkende personeelsleden. Wat ga je zeggen? Lees meer over een goede eindejaarsspeech houden.
Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeelskosten op een rij en 5 manieren om te besparen.Krijg grip op personeelskosten
Vragen over kerstgeschenken personeel
Wanneer geef je een kerstgeschenk?
Om je werknemers aan het einde van het jaar te belonen kun je kiezen voor kerstgeschenken. Naast het traditionele kerstpakket op de laatste werkdag van het jaar, kun je ze ook verrassen met een origineel en persoonlijk eindejaarscadeau. Denk na over een passend geschenk voor iedere werknemer. Daarmee laat je zien dat je echt om je mensen geeft.
Waar moet je op letten bij kerstgeschenken?
Houd rekening met de werkkostenregeling (WKR). Je mag maar een bepaald bedrag per jaar besteden aan geschenken en vergoedingen voor je werknemers. Ga je buiten de vrije ruimte? Dan wordt betaal je er loonbelasting over.
Is een kerstgeschenk verplicht?
Je bent verplicht een kerstgeschenk te geven als dit in het arbeidscontract, het personeelsreglement of in de cao voor jouw branche staat. Als dat niet het geval is, kun je als werkgever zelf kiezen om een cadeau te geven. Toch rekenen werknemers vaak wel op een eindejaarsgeschenk.
Wanneer moet je loonsverhoging geven?
Elke periodieke loonsverhoging uit je cao moet je verplicht doorvoeren. Ook als het wettelijke minimumloon wordt verhoogd en je werknemer onder de nieuwe grens gaat vallen, ben je verplicht een loonsverhoging te geven. Verder mag je dit in goed overleg met je werknemer zelf bepalen.