Aanpassing reiskostenvergoeding 2024:
Aanpassing reiskostenvergoeding 2024
De belastingvrije reiskostenvergoeding is aangepast. Jarenlang stond de vergoeding voor reiskosten vast op 19 cent per kilometer, maar de afgelopen jaren is er een stijging van het belastingvrije tarief. In 2024 mag je zelfs 23 cent per kilometer geven, zonder er belasting over te betalen.
Aanpassing reiskosten werkgever
Als werkgever mag je zelf kiezen of je deze verhoging doorvoert binnen je bedrijf. Als jouw bedrijf onder een cao valt, dan moet je de regels daarin toepassen.
Hoogte reiskostenvergoeding 2024
De afgelopen jaren is de belastingvrije vergoeding voor reiskosten aangepast. Veel bedrijven passen de nieuwe tarieven direct toe om werknemers te compenseren voor hun reiskosten.
Wil jij ook 23 cent vergoeden in 2024? Pas de tarieven op tijd aan in je administratie en profiteer van het belastingvoordeel. Een overzicht van het tarief in 2022 t/m 2025:
Jaar | Belastingvrije vergoeding |
---|---|
2022 | 0,19 euro per kilometer |
2023 | 0,21 euro per kilometer |
2024 | 0,23 euro per kilometer |
2025 | 0,23 euro per kilometer |
Vergoeding reiskosten 2024 ondernemer
Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting kun je zelf ook profiteren van een compensatie voor je eigen reiskosten. Je mag in 2024 ook 23 cent per kilometer van je winst aftrekken. Daardoor betaal je minder belasting.
Reiskostenvergoeding 2025
Lees meer over de onbelaste reiskostenvergoeding in 2025.
Regels reiskostenvergoeding 2024
Om geen belasting te betalen over de reiskostenvergoeding aan personeel moet je voldoen aan de volgende regels:
- Alleen de werkelijk gereden kilometers mogen onbelast worden vergoed. Het is dus belangrijk om een goede zakelijke kilometerregistratie te hebben.
- De onbelaste reiskostenvergoeding van 23 cent per kilometer geldt voor woon-werkverkeer en reiskosten tijdens het werk.
Reiskostenvergoeding voor OV
De onbelaste reiskostenvergoeding geldt ook voor werknemers die met het openbaar vervoer (OV) reizen. Met een reiskostenvergoeding compenseer je werknemers dus niet alleen voor benzinekosten, maar ook voor het betalen van een trein- of busreis of een OV-abonnement.
Bij reizen met het openbaar vervoer kun je ook de werkelijk gemaakte reiskosten vergoeden. Hierover hoef je geen belasting te betalen. Ook hierbij moet je zorgen voor een goede registratie. De gemaakte reizen en bijbehorende kosten moet je vastleggen in je administratie.
Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeelskosten op een rij en 5 manieren om te besparen.Krijg grip op personeelskosten
Carpoolen en reiskostenvergoeding 2024
En hoe zit het met het vergoeden van werknemers die samen carpoolen? Je mag zelf bepalen hoeveel je hen geeft, maar om er geen belasting over te betalen, volg je deze regels per situatie:
- Wanneer jij als werkgever het carpoolen organiseert, mag je 23 cent per kilometer aan de chauffeur vergoeden, inclusief de kilometers die de chauffeur omrijdt.
- Organiseren je werknemers het carpoolen zelf? Dan kan iedere werknemer die meerijdt een vergoeding van 23 cent per kilometer krijgen. De kilometers die je werknemers omrijden mag je hierbij niet meetellen.
Reiskostenvergoeding 2024 niet verplicht
Een reiskostenvergoeding geven is niet verplicht. Je werknemers hebben geen wettelijk recht op een vergoeding. Maar het is wel een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde. Daarmee kun je werknemers langer behouden.
Reiskostenvergoeding of thuiswerkvergoeding
Werknemers die thuiswerken mag je een onbelaste thuiswerkvergoeding geven. In 2024 is dat 2,35 euro per dag. Je moet als werkgever kiezen welke van de twee vergoedingen je belastingvrij toepast. Een combinatie van de thuiswerkvergoeding en de reiskostenvergoeding is niet mogelijk.
Het is mogelijk dat werknemers een deel van de dag thuiswerken en het andere deel op kantoor of een andere locatie. Je bepaalt als werkgever dan of je voor die werkdag een onbelaste reiskostenvergoeding of thuiswerkvergoeding geeft. Je kunt werknemers ook zelf laten kiezen, maar als werkgever mag je maar één van de twee toepassen voor de loonbelasting.
Hogere reiskostenvergoeding 2024
Als je werknemers in 2024 een reiskostenvergoeding van meer dan 23 cent per kilometer geeft, dan geldt het gedeelte boven de 23 cent als loon. Je moet over dat deel loonbelasting betalen. Maar niet altijd.
Er is een manier om ook voor een hogere reiskostenvergoeding volledig belastingvoordeel te krijgen. Je kunt via de werkkostenregeling (WKR) de extra vergoeding aanwijzen als eindheffingsloon. Daardoor is ook de hogere vergoeding belastingvrij.
Afspraken reiskosten 2024
Maak duidelijke afspraken over zakelijk reizen en vergoedingen. Leg dit vast in een personeelshandboek of bedrijfsreglement. Verwijs vanuit je arbeidscontracten naar dit reglement.
Vaste vergoeding reiskosten
Je kunt werknemers ook maandelijks een vaste vergoeding geven voor hun reiskosten en andere onkosten. Hoe werkt dat precies? En wat doe je met die vaste reiskostenvergoeding als iemand op vakantie gaat of tijdens ziekte? Betaal je het vaste bedrag dan door? Je leest er meer over in het artikel over onkostenvergoedingen.
Berekening reiskosten en vergoeding 2024
Voor het berekenen van de reiskosten en de belastingvrije vergoeding is een goede registratie nodig. Hoe kom je tot het juiste inzicht?
Werk in ieder geval met een goed systeem voor het declareren van reiskosten. Daarmee zie je welke reiskosten werknemers precies hebben gemaakt in een bepaalde periode. Je kunt werknemers vragen bewijzen aan te leveren, zoals tankbonnetjes, banktransacties of reisoverzichten.
De Belastingdienst kan bij een controle een flinke correctie doorvoeren en jou een naheffing opleggen. Zorg dus dat je werknemers hun reiskosten correct declareren.
Reisadministratie automatiseren
Er zijn allerlei manieren om je reisadministratie te automatiseren. Bijvoorbeeld door werknemers een tankpas of een ov-kaart van de zaak te geven. Er zijn ook verschillende apps om inzicht te krijgen in de reishistorie van je personeel. Verder kun je een auto of ander vervoersmiddel voorzien van een ingebouwde kilometerregistratie of rittenregistratie.
Voorbeeld reiskostenvergoeding 2024 berekenen
Stel: je werknemer reist elke werkdag 25 kilometer van zijn huis naar het werk en weer terug. Hij werkt 3 dagen in de week op kantoor en 1 dag thuis. Af en toe heeft hij een afspraak buiten de deur. Je hebt afgesproken dat hij al zijn zakelijke kilometers bij jou kan declareren. In een bepaalde maand heeft hij de volgende kilometers gemaakt:
- 600 kilometer woon-werk-verkeer
- 220 kilometer voor zakelijke afspraken
- Totaal: 820 kilometer
Berekening reiskostenvergoeding 2024
820 kilometer X 0,23 = 188,60 euro
Deze reiskostenvergoeding betaal je uit aan je werknemer bovenop zijn loon. Je mag dit bedrag volledig meerekenen als belastingvrije reiskostenvergoeding bij je eerstvolgende aangifte loonbelasting. Vermeld op de loonstrook dat het gaat om een vergoeding voor reiskosten.
Daarnaast heb je met je werknemer afgesproken dat je voor zijn thuiswerkdagen ook een vergoeding geeft van 2,50 euro per dag. In een maand werkt hij 4 dagen thuis. Je betaalt hem dus 10 euro. Omdat je de reiskostenvergoeding al hebt toegepast voor de loonbelasting, komt de thuiswerkvergoeding volledig voor je eigen rekening. Je telt het bedrag op bij het loon en betaalt er loonbelasting over.
Grip op je personeelskosten
Hoe kun je de loonkosten in de hand houden? Bekijk het whitepaper over personeelskosten met slimme manieren om te besparen.
Wat gaat er nog meer veranderen? Bekijk een overzicht van nieuwe wetten 2024.
Wat als een van jouw werknemers een ongeval krijgt? Als het gebeurt, kunnen de gevolgen groot zijn en dan wil je niet dat jouw werknemer met lege handen komt te staan.Ongevallen verzekering
Vragen over reiskostenvergoeding 2024
Hoe hoog is de reiskostenvergoeding in 2024 en 2025?
De belastingvrije reiskostenvergoeding in 2024 en 2025 is 0,23 euro per kilometer. Dat is 1 cent meer dan in 2023. Als er geen cao-afspraken gelden mogen bedrijven zelf bepalen of ze een reiskostenvergoeding geven en hoe hoog deze is. Als de vergoeding hoger is dan 23 cent per kilometer, moet er loonbelasting over betaald worden.
Waarom een reiskostenvergoeding geven?
Om je werknemers te compenseren voor de kosten van woon-werkverkeer en andere zakelijke reizen, is het logisch dat je hen een vergoeding geeft. Dit is voor veel werknemers een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Veel bedrijven kiezen ervoor de belastingvrije kilometervergoeding toe te passen. Sinds 2024 is dat dus 23 cent per kilometer.
Vanaf hoeveel kilometer geef je een reiskostenvergoeding?
Je mag zelf bepalen wanneer je een vergoeding geeft voor de reiskosten van je werknemer. Veel bedrijven kiezen ervoor een straal te hanteren. Wonen je werknemers binnen 10 kilometer van je bedrijf? Dan is er meestal geen reiskostenvergoeding. Werknemers die verder weg wonen kunnen dan wel aanspraak maken op een vergoeding. Als er een cao van toepassing is in jouw branche staan daar vaak regels in over de reiskostenvergoeding. En anders kun je ze zelf vastleggen in een personeelsreglement.
Hoe bereken ik mijn personeelskosten?
Naast loonkosten en vergoedingen zijn er nog allerlei kosten waar je rekening mee moet houden als je personeel in dienst hebt. Bekijk een overzicht en hoe je slim kunt besparen in het gratis whitepaper over personeelskosten.