In deze nieuwsupdate:
1. Cao-lonen met 5 procent gestegen, werkgevers bezorgd
De lonen in nieuwe cao's zijn flink hoger. In juli 2024 stegen de lonen in cao's gemiddeld met 5 procent. Dat is hoger dan in mei en juni. Vooral door de toenemende inflatie worden hogere loonafspraken gemaakt voor werknemers. Dat meldt AWVN.
Werkgevers zijn bezorgd over de aanhoudend hoge loonafspraken. De stijgende loonkosten zouden de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven kunnen ondermijnen, zeker nu de arbeidsproductiviteit is gedaald (zie hieronder).
In de afgelopen maand werden 25 cao-akkoorden gesloten. Van de 547 cao's die dit jaar aflopen is al meer dan 60 procent vernieuwd. Die cao's zijn van toepassing op 3 miljoen werknemers. Eind 2024 lopen nog eens 185 cao's af, die betrekking hebben op 1,1 miljoen werknemers.
Hoe kun je goede loonafspraken maken? Lees meer over een passend loon bepalen.
2. Groei arbeidsproductiviteit remt af
In 2023 daalde de arbeidsproductiviteit met ruim 1,3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit is de een na grootste daling van de arbeidsproductiviteit in de afgelopen 50 jaar.
Alleen in 2009 was tijdens de financiële crisis de daling van de arbeidsproductiviteit groter, namelijk 2,2 procent. De vertraging van de productiviteitsgroei speelt in de meeste bedrijfstakken.
In de afgelopen 50 jaar is de arbeidsproductiviteit juist meer dan verdubbeld. Deze toename is vooral behaald tussen 1974 en 2013, toen de productiviteit jaarlijks met gemiddeld 1,5 procent toenam.
3. 'Productiviteit verder op de tocht door plannen kabinet'
Kabinetsplannen om te snijden in het onderwijsbudget kunnen een negatief effect hebben op de arbeidsproductiviteit in Nederland. Omdat bedrijven niet genoeg geschoold personeel kunnen vinden, wordt het risico groter dat bedrijven naar het buitenland verkassen. Die waarschuwing geeft Barbara Baarsma, hoofdeconoom bij PwC en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam in het FD.
4. Meer bedrijven failliet, relatief veel in horeca
Het aantal faillissementen is in juli opnieuw gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 24 meer bedrijven failliet verklaard dan in juni: een stijging van 6 procent. Het aantal faillissementen stijgt al ruim twee jaar.
In juli werden in totaal 453 ondernemingen failliet verklaard. In de handel waren de meeste faillissementen, namelijk 108. Relatief gezien werden er in juli de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.
Wat gebeurt er met je personeel als je bedrijf failliet gaat? Bekijk 7 vragen bij een faillissement.
5. Bijna driekwart ondernemers heeft nog geen AOV
Slechts 27 procent van de ondernemers met personeel heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). 40 procent geeft aan geen AOV te hebben en nog eens 33 procent weet niet direct wat een AOV is. Dat blijkt uit een poll van Ondernemen met personeel.
In de maand juli werd de poll door 235 personen ingevuld. Vooral de onbekendheid bij een derde van de ondernemers is opvallend. Er komt waarschijnlijk een verplichte AOV voor ondernemers, zowel voor zzp'ers als ondernemers met personeel. Daarvoor is een wetsvoorstel ingediend.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.