AOW leeftijd personeel ondernemer werkgever
AOW leeftijd personeel ondernemer werkgever

Bedrijven halen banenafspraak niet | Meer werkzoekenden en vakantiebanen

Voor het eerst hebben bedrijven en de overheid het jaardoel van de banenafspraak niet gehaald. Er waren meer werkzoekenden in het tweede kwartaal van 2024, maar een goede match blijft vaak uit. Dat en meer in deze update voor werkgevers.

1. Overheid en bedrijven halen doel banenafspraak niet

Volgens de banenafspraak moeten bedrijven in 2026 voor 100.000 banen extra zorgen voor mensen met een arbeidsbeperking. De overheid moet 25.000 banen realiseren. Voor het eerst is de jaarlijkse tussentijdse doelstelling niet gehaald door beide partijen.

Werkgevers in het bedrijfsleven moesten eind 2023 al 80.000 banen hebben gecreëerd, maar de teller bleef steken op 74.031. Bij de overheid ging het nog een stuk slechter. Daar werden 11.634 banen gerealiseerd - minder dan de helft van de doelstelling. Inmiddels is er een voorstel om de Wet banenafspraak aan te passen.

Hoeveel banen moet jij creëren? Lees meer over de banenafspraak en quotumregeling voor bedrijven.

2. Meer werkzoekenden, maar matches blijven vaak uit

Bedrijven hebben nog altijd last van personeels­tekorten. Er zijn weliswaar meer Nederlanders op zoek naar een (andere) baan, maar vaak sluit het aanbod van kennis en vaardigheden niet voldoende aan bij de vraag. Werkgevers die toch een goede kandidaat vinden geven vaker een vast contract.

Dat blijkt uit cijfers van arbeidsmarktadviesbureau Intelligence Group over het tweede kwartaal van 2024. De arbeidsmarkt is iets minder krap geworden. Er is wel een toename in het aantal werkzoekenden, maar de vraag naar personeel is onverminderd hoog. 

  • De arbeidsmarktactiviteit stijgt: het aandeel werknemers dat actief op zoek is naar ander werk is toegenomen van 8,1 naar 9,1 procent. 
  • Het aantal baanwisselingen is juist gedaald met 93.000 ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Werknemers stappen nog niet zo snel over naar een andere baan.

3. Toename vakantiewerk in Nederland

Het aantal vakantiebanen in Nederland blijft groeien. Vooral naar horecamedewerkers, huishoudelijke hulpen, schoonmakers en verkoopmedewerkers wordt gezocht. Dat constateert vacaturesite Indeed op basis van vacatures op het eigen platform. Vergeleken met vorig jaar is het aanbod van seizoenswerk met 12 procent gestegen.

Vorig jaar was ook al sprake van groei, maar toen ging het om een toename van 5 procent. Gekeken naar de laatste drie jaar steeg het aanbod aan vakantiebanen met 48 procent. In 2021 ging het aanbod met 26 procent omhoog, mede door de opheffing van de coronarestricties.

Vakantiekracht inhuren? 3 tips over vakantiewerk en seizoenswerk.

4. Tijdelijke subsidie voor duurzame mobiliteit mkb

Er komt mogelijk een tijdelijke subsidieregeling voor het verduurzamen van mobiliteit in het mkb. Deze regeling moet bijdragen aan structureel duurzamer reisgedrag van werknemers in het mkb. Werkgevers kunnen maximaal 100.000 euro krijgen.

De subsidie is bedoeld voor het uitvoeren van verduurzamingsprojecten op het gebied van woon-werkverkeer en zakelijk verkeer van medewerkers binnen het midden- en kleinbedrijf. Door deze regeling moet de inzet van fossiele brandstoffen afnemen.

Wanneer de subsidie beschikbaar komt is nog niet bekend. Het wetsvoorstel staat nog ter consultatie op de overheidswebsite.

Welke subsidies zijn er nog meer voor bedrijven met personeel? Bekijk het overzicht van mkb subsidies.

5. Let op fraude in vakantie

In de vakantieperiode slaan fraudeurs vaak hun slag. Bijvoorbeeld via spookfacturen. Dat zijn nepfacturen die ingestuurd worden in de hoop dat ze klakkeloos betaald worden. 

Omdat veel werknemers op vakantie zijn, glippen die nepfacturen er vaker doorheen. Soms lijken ze van bekende bedrijven te komen, zoals energieleveranciers en telecomaanbieders.

Geef werknemers instructies, ook vakantiekrachten, over de gevaren in de vakantieperiode. Zorg ook voor een boekhoudsysteem dat nepfacturen herkent en waarschuw alle medewerkers voor de gevaren van cybercrime.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers met personeel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

beroepsaansprakelijkheid regelen

Regel je bedrijfs­aansprakelijk­heid

Hoe zorgvuldig je ook werkt, werknemers kunnen een ongeval krijgen of maken fouten. Deze verzekering dekt schade aan personen en zaken.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

HR-trends 2025 en de kansen rond personeel

Wat staat ondernemers in 2025 te wachten op het gebied van personeels­zaken? Hoe kun je het verschil maken op de arbeidsmarkt? Bekijk de HR-trends en benut de kansen voor bedrijven met personeel.

Whitepapers en online tests