lerend bedrijf
lerend bedrijf

Zo bouw je aan een lerend bedrijf

Een lerend bedrijf is voortdurend in beweging. Daarbij is er volop aandacht voor opleiding en ontwikkeling. Ondernemer Eelko Huizing van start-up Dedact geeft vijf tips uit de praktijk.
Ondernemer Eelko Huizing
Bedrijf Dedact
Actief in Digitale leermiddelen
Opgericht in 2010
Aantal medewerkers 25

Snelle veranderingen zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Dit vraagt veel van ondernemers en hun personeel. Om succesvol te zijn, moeten zij namelijk voortdurend bij de les blijven. Start-up Dedact is een voorbeeld van een bedrijf waarvoor het belangrijk is om te blijven leren.

Dedact ontwikkelt sinds 2010 digitale leermiddelen voor het onderwijs. Niet lang na de oprichting door Koen Strous kwamen Eelko Huizing en Frank van Rest aan boord als compagnons. Huizing is onder meer verantwoordelijk voor de human resources en deelt zijn tips met andere ondernemers.

Tips voor een lerend bedrijf

1. Neem de juiste mensen aan

Een lerend bedrijf begint bij het aannemen van de juiste mensen. Huizing kijkt daarbij vooral of kandidaten leergierig zijn. ‘Daarmee bedoelen we dat mensen een honger hebben om te leren en zichzelf te ontwikkelen. We kijken daarbij onder meer naar de opleidingen die iemand heeft gevolgd.

  • Heeft iemand bijvoorbeeld in zijn eigen tijd een talencursus Spaans gedaan?
  • Of een nieuwe programmeertaal geleerd?

Het kan van alles zijn. We hebben bij Dedact overigens altijd vooral junior medewerkers aangenomen. We vinden het dan wat minder belangrijk dat een kandidaat heel veel ervaring heeft met de functie die hij gaat invullen.

Het gaat er vooral om dat we voldoende geloven dat iemand de capaciteiten en de wil heeft om iets nieuws te leren. Dat maakt dat medewerkers zich ontwikkelen, ook binnen hun functie.’

2. Bied voldoende uitdaging

Als werkgever moet je ook voldoende uitdaging bieden. Huizing doet dit door werknemers steeds zo veel mogelijk een uitdaging te geven die groter is dan die waar ze eerder aan hebben gewerkt. Dan gaat het bijvoorbeeld om een groter project of meer verantwoordelijkheid. Daarbij staat centraal dat zij zich voortdurend blijven ontwikkelen. 

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Huizing: ‘Als iemand een bepaalde taak op precies dezelfde manier doet als een jaar geleden, dan hebben we het daar wel even over. Kunnen we dat niet slimmer doen? Of efficiënter? Daar zijn we altijd heel scherp op als we met iemand terugblikken op de afgelopen periode.’

3. Laat werknemers van elkaar leren

Van elkaar valt ook veel te leren. Bij Dedact gebeurt dat in het content-team bijvoorbeeld door te werken met duo’s, waarbij de ene werknemer in de lead is en de andere meer uitvoerend.

Huizing: ‘Deze koppels proberen we zo te creëren dat degene die meer uitvoerend is, kan leren van degene die in de lead is. De laatste is meestal ook meer ervaren. Doordat ze het werk samen doen, kunnen ze van elkaar leren.’

Daarbij draait Huizing de rollen ook weleens om. ‘Wat we dan doen, is dat we bij een kleiner project de rollen lead en uitvoerende omdraaien. De junior medewerker komt dan in de lead. Dan zeggen we: ga jij dat project maar eens draaien om te kijken hoe dat gaat. Iemand doet dan een volledig project, maar wel in het klein.’

4. Bied de mogelijkheid om opleidingen te doen

Werknemers van Dedact hebben de mogelijkheid om opleidingen te doen. Huizing: ‘Zeker omdat we veel junior mensen aannemen, kom je soms op een punt dat iemand een bepaalde basis nodig heeft om verdere stappen te zetten. Opleidingen zijn een manier om dat te bereiken. Een collega van het commerciële team doet bijvoorbeeld een NIMA B-opleiding. Dat wilde ze heel graag, dus dat financieren we ook.

Iemand moet wel gemotiveerd zijn om een opleiding te doen. Dat vinden we heel belangrijk. We laten mensen daarom altijd zelf met een voorstel komen om een opleiding te doen. Die kan hij vervolgens zelf kiezen binnen het budget dat we stellen. Daarbij gaan we ervan uit dat mensen goed kunnen inschatten of iets passend is of niet. Als de motivatie er is, dan krijgt hij alle vertrouwen.’

5. Houd rekening met ambities

Een lerend bedrijf houdt ook rekening met de ambities van een werknemer. Huizing: ‘Ons uitgangspunt is dat we liever een functie aanpassen aan iemands ambities dan dat we iemand zoeken bij een functieprofiel. Een medewerker kan bijvoorbeeld de ambitie hebben om vaker contact te hebben met de docenten en leerlingen die onze producten gebruiken. We kijken dan of we de functie kunnen aanpassen, zodat daar ruimte voor is.

We doen dat ook wel in het selectieproces. Bijvoorbeeld als er iemand voorbijkomt die echt goed is, maar solliciteert op een functie die wij niet echt wat voor hem vinden. We kijken dan of we toch een functie voor deze persoon kunnen creëren. Sommige mensen hebben namelijk heel veel capaciteiten en kunnen je bedrijf in welke vorm dan ook sterker maken.’

Over Dedact
Dedact ontwikkelt digitale leermiddelen. Met het bedrijf willen ondernemers Koen Strous, Eelko Huizing en Frank van Rest het onderwijs in het digitale tijdperk tillen. Dat gebeurt onder meer met een leeromgeving die wordt gebruikt door verschillende educatieve uitgevers. Ondernemersplatform Sprout riep het bedrijf eerder uit tot Challenger van het Jaar.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Stappenplan voor een POP-gesprek

In een POP-gesprek maak je afspraken over het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Hiermee kun je zowel je werknemers als je bedrijf verder ontwikkelen. Welke stappen zet je bij een POP-gesprek?

Alles over het persoonlijk ontwikkelingsplan

Als ondernemer wil je het beste in je werknemers naar boven halen. Dat is goed voor henzelf, maar ook voor je bedrijf. Een persoonlijk ontwikkelingsplan is hiervoor een handig instrument. Alles over een persoonlijk ontwikkelingsplan.

SLIM subsidie vervangt STAP budget voor scholing

Voorheen kon je STAP-budget krijgen voor de scholing van personeel. In 2025 is er geen STAP-budget meer. In plaats daarvan kun je als werkgever in het MKB de SLIM-subsidie benutten. Wat is SLIM subsidie? En hoeveel subsidie is er in 2025?

5 manieren om personeel te ontwikkelen
Personeel ontwikkelen? De kans is groot dat je daarbij het eerste denkt aan een opleiding. Toch is dit slechts een van de vele wegen die je kunt bewandelen. Maak kennis met vijf andere ontwikkelingsmogelijkheden.

Whitepapers en online tests