Waarom is talentontwikkeling belangrijk?
Voor talentontwikkeling moet je als werkgever het nodige investeren in tijd en geld. Niet alleen in je uitblinkers, maar ook in de rest van je personeel. Enkele redenen waarom je dit kunt doen:
Krappe arbeidsmarkt
Voor jouw bedrijf zo een ander. Dat zal een werknemer al gauw denken als je beknibbelt op talentontwikkeling. Dat is al helemaal het geval in een krappe arbeidsmarkt waar de vacatures voor het oprapen liggen en de talenten schaars zijn. Een goede werknemer houdt het dan al snel voor gezien.
Duurzame inzetbaarheid
Talentontwikkeling draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van je personeel. Doordat je investeert in hun ontwikkeling, kunnen ze nu en in de toekomst toegevoegde waarde leveren voor je bedrijf. Dat is belangrijk, omdat hun skills steeds sneller verouderen door alle technologische ontwikkelingen.
Succes en innovatie
Voor succes en innovatie is het nodig dat je medewerkers goed tot hun recht komen. Talentontwikkeling draagt hieraan bij. Je kijkt hierbij naar wat ieders sterke punten zijn. Vervolgens bied je de mogelijkheid om deze verder te ontwikkelen. Daardoor groeien je mensen in datgene waar ze al in uitblinken.
Talentontwikkeling, hoe werkt het?
Voor talentontwikkeling geldt dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Het is de kunst om de methoden te vinden die in jouw bedrijf het beste werken. Voorbeelden van hoe je het kunt aanpakken:
Onderzoek welke talenten je in huis hebt
Meten is weten en dat geldt ook voor talentontwikkeling. Het is dan ook zinvol om te onderzoeken welke talenten je in huis hebt. Je kunt deze door werknemers zelf laten benoemen, maar ook kun je assessments inzetten.
Op die manier weet je welke competenties, persoonlijkheidstypes en talenten jouw bedrijf telt. Dit is een goed startpunt voor volgende stappen.
Werk aan een positieve en sterke leercultuur
Een positieve en sterke leercultuur heeft veel gezichten. Een belangrijk onderdeel hiervan is de manier waarop je omgaat met fouten.
Straf je werknemers af als er eens iets misgaat, of laat je ze leren van fouten? Een ander aspect is de kennisuitwisseling tussen werknemers. Die kun je op verschillende manieren stimuleren. Zo kun je ze elkaar trainingen laten geven of functies rouleren.
Geef het goede voorbeeld aan je personeel
Het goede voorbeeld geven is een van de krachtigste manieren om talent te ontwikkelen. Veel mensen ontwikkelen zich namelijk door te kijken naar het voorbeeld van een ander en dit na te volgen.
Dat kan bijvoorbeeld een leidinggevende of een toonaangevende collega zijn. Zorg er dus voor dat de juiste mensen zich gedragen op de manier die je van je personeel verwacht.
Ga regelmatig met elkaar in gesprek
Gesprekken als functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken zijn niet heel populair bij leidinggevenden en werknemers.
Toch kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan talentmanagement. Dat is helemaal het geval als ze onderdeel uitmaken van een gesprekscyclus. Daarmee kun je voortdurend aan de slag gaan met talentontwikkeling en waar nodig bijsturen.
Gebruik digitaal gereedschap
Voor talentontwikkeling is er steeds meer digitaal gereedschap op de markt. Met deze tools kun je bijvoorbeeld de gesprekscyclus digitaliseren en dit beter organiseren.
Je kunt de voortgang van je personeel dan met een druk op de knop inzichtelijk maken. Ook kun je een herinnering krijgen als het weer eens tijd is voor een functioneringsgesprek.
Werk met een persoonlijk ontwikkelingsplan
Talentontwikkeling blijft nogal eens steken in vage afspraken. Als je aan duidelijkheid niets te wensen wilt overlaten, kun je werken met een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Je zet hierin concrete afspraken over de loopbaan van je werknemer.
Het is in feite een contract waarin jullie samen vastleggen welke stappen hij gaat zetten om zich verder te ontwikkelen binnen het bedrijf.
Investeer in (online) opleidingen en trainingen
Opleidingen en trainingen stellen je werknemers in staat om een volgende stap te zetten in hun loopbaan. Tegenwoordig gebeurt dat steeds meer met online opleidingen en trainingen, ook wel e-learning genoemd. Een mengvorm is blended learning, waarbij klassikaal leren wordt ondersteund door digitaal leren.
Daarbij kun je met spelelementen het online leren leuk maken. Apps zorgen ervoor dat je het altijd en overal kunt doen.
Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeelsverzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.Heb je personeel in dienst?