Groothandel
Groothandel

Ondernemers in groothandel en bouw zien het zonnig in

Het ondernemersvertrouwen is aan het begin van het derde kwartaal positief. Vooral ondernemers in de groothandel en de bouw zien het zonnig in. Dat blijkt uit een nieuwsbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het ondernemersvertrouwen is een indicator die de stemming van het Nederlandse bedrijfsleven weergeeft. Bij het vaststellen van dit cijfer is niet alleen het CBS betrokken, maar ook de Kamer van Koophandel, onderzoeksbureau EIB, en werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW.

De indicator wordt bijgehouden sinds 2008. In dat jaar was het ondernemersvertrouwen zeer laag, maar sindsdien is de stemming flink veranderd. Zo zijn ondernemers sinds het begin van 2014 onafgebroken positief gestemd. In het derde kwartaal van dit jaar zet deze positieve trend zich door.

Groothandel en bouw

Het ondernemersvertrouwen is het grootst in de groothandel en de bouw. Daarbij zijn groothandelaren tevreden over de te behalen omzet en het economisch klimaat. Bouwondernemers zijn positief over hun orderportefeuille en verwachten dat de werkgelegenheid zich gunstiger zal ontwikkelen.

De positieve ontwikkelingen in de bouw hebben ook een keerzijde. Bouwbedrijven ondervinden namelijk steeds meer moeilijkheden bij het vinden van goed personeel. Tegelijk verwacht een op de vier dit kwartaal mensen aan te trekken. Eerder bleek al dat metselaars en stukadoors moeilijk te vinden zijn.

Bron: CBS, KvK, EIB, MKB-Nederland, VNO-NCW

Meest gelezen

Loontabellen in de bouw, zo werkt het

In de bouw wordt gewerkt met loontabellen en garantielonen. Je hebt loontabellen voor bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers. Hoe werkt het precies? En wat zijn de lonen op dit moment? Een overzicht.

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies? En hoe kom je eraan?

Cao in de bouw, hoe zit dat?

Heb je een bouwonderneming? Dan kan het zijn dat jouw bedrijf onder de regeling van een verplichte collectieve arbeids­overeenkomst (cao) valt. Wat wordt in een cao eigenlijk geregeld en wat moet je er als ondernemer met personeel over weten? Je leest het hier.

Whitepapers en online tests