Overgang op werk tips werkgever
Overgang op werk tips werkgever

Werknemer in de overgang, 4 tips

Suzan Steeman
09 april 2019

Heb jij vrouwen in dienst die mogelijk in de overgang zijn? Hoe kun je hier als werkgever rekening mee houden? En wat moet je vooral niet doen? Expert Suzan Steeman legt uit.

In Nederland zijn er 1,8 miljoen werkende vrouwen ouder dan 45 jaar. Zij vallen in de leeftijdscategorie waarbij de overgang een rol speelt. Daarom is dit ook een belangrijk thema voor werkgevers.

Personeel in de overgang: feiten & cijfers

De arbeidsparticipatie van vrouwen verandert in een rap tempo. Steeds meer vrouwen treden toe tot de arbeidsmarkt, werken meer uren en werken langer door dan voorheen.

Door deze ontwikkelingen speelt de overgang tijdens de loopbaan van vrouwen steeds meer een rol. Zo merkt driekwart van de vrouwen met overgangsklachten dat hun werkvermogen minder wordt en ervaart 40% van de werkgevers een taboe op de werkvloer om overgangsklachten te bespreken.

Een slimme werkgever ondersteunt werknemers in deze fase en maakt van de overgang geen taboe, zodat het ziekte­verzuim binnen jouw bedrijf beperkt wordt en een groep ervaren professionals behouden blijft op de arbeidsmarkt.

Wat is de ervaring van vrouwen zelf?

De overgang is voor iedereen anders. Maar er zijn ook overeenkomsten. Zo gaat de overgang voor veel vrouwen gepaard met slecht slapen, wat hun werkvermogen overdag kan aantasten. Maar vrouwen ervaren een taboe om dit te bespreken; er wordt vaak lacherig gedaan over de overgang, wat hun het gevoel geeft dat ze niet serieus genomen worden.

Bovendien merken ze dat werkgevers vaak weinig kennis over het onderwerp hebben en dat ze eerder denken in onmogelijkheden dan in mogelijkheden. En dit terwijl er veel (praktische) oplossingen te bedenken zijn!

In onderstaande video vertelt Jeanne (52) over het combineren van overgang en werk op een MBO-school. Ze geeft aan dat alleen al begrip en bespreekbaarheid heel belangrijk zijn: "Het had me het meest geholpen als mijn werkgever het zou erkennen en iets zou zeggen als, ‘laten we kijken hoe we mee kunnen denken.’ Het zou mij gelukkig maken als werkgevers meer begrip tonen en meer kennis van zaken hebben. Je kunt door kleine aanpassingen zoveel meer betekenen voor je medewerkers!"

Wat kan je doen als werkgever?

Het is duidelijk dat bespreekbaarheid en meer kennis bij werkgevers al heel wat oplevert. Maar hoe breng je dat in de praktijk? Hieronder schets ik een aantal situaties met daarbij advies over wat je als werkgever beter wel en niet kan doen:

1. Een vrouw binnen jouw bedrijf zit in de overgang en heeft last van opvliegers.

  • Zeg niet: Wat doe jij vaak hysterisch over de temperatuur op kantoor.
  • Zeg wel: Wat heb je nodig van je werkomgeving als je een opvlieger hebt?

Extra tip: Zorg voor goede ventilatie en een prettig klimaat, en zorg dat werknemers toegang hebben tot (koud) drinkwater.

2. Je geeft leiding aan een vrouw die door de overgang vaak last heeft van vermoeidheid, doordat ze 's nachts slecht slaapt.

  • Zeg niet: Ik verwacht dat je elke dag om 09:00 uur op je werk bent.
  • Zeg wel: Zouden flexibele werktijden jou helpen?

3. Veel van jouw collega’s (m/v/x) ervaren een drempel om over de overgang te praten.

  • Zeg niet: De overgang is een privézaak, daar bemoei ik me niet mee.
  • Zeg wel: Als je last hebt van overgangsklachten, kunnen we daar met elkaar over in gesprek.

4. Vrouwen binnen jouw bedrijf hebben last van symptomen die doen denken aan een burn-out. Zoals geheugenverlies, slechte concentratie, lichamelijke uitputting en slaapproblemen.

  • Zeg niet: Vrouwen van jouw leeftijd krijgen vaak burn-outs, dat zal het wel zijn.
  • Zeg wel: Heb je er wel eens over nagedacht dat jouw klachten gerelateerd kunnen zijn aan de overgang?

Extra tip: Wist je dat een overgangsconsulent bij veel basis­verzekeringen zit inbegrepen? Zorg dat werknemers weten dat ze hiervan gebruik kunnen maken om over hun klachten te praten.

Suzan Steeman

Suzan Steeman werkt bij WOMEN Inc. als expert arbeidsmarkt en woordvoerder. Ze is gespecialiseerd in thema's als de werk-zorgbalans, loonkloof en de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. WOMEN Inc. versterkt de financiële positie van vrouwen en adviseert overheid en werkgevers hoe zij hieraan kunnen bijdragen.

Whitepapers en online tests