10 signalen dat een medewerker gaat vertrekken
Ken je dat gevoel? Je hebt eindelijk je team weer op volle sterkte, het loopt lekker en dan vertrekt er opeens weer iemand. En je had het niet door. Balen! Expert Petra Venekamp zet de signalen op een rij en geeft praktische tips.
Zeker in deze krappe arbeidsmarkt is er veel behoefte aan personeel en dan zeker getrainde medewerkers. Voor veel medewerkers is het aantrekkelijk om van baan of zelf branche te wisselen en dat gebeurt volop.
Je kunt het niet volledig voorkomen, maar je kunt je er wel op voorbereiden. Hoe zie je nu dat medewerkers bezig zijn met een volgende stap en met hun vertrek?
10 signalen vertrekkende werknemer
Medewerkers geven ongewild signalen af als ze weg willen. Hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan door onder meer Tim Gardner, van de Huntsman School of Business in Amerika.
In totaal hebben onderzoekers 18 signalen ontdekt. Hieronder een aantal sprekende voorbeelden voor het Nederlandse midden-en kleinbedrijf. Dus tekenen waar ook jij op kunt gaan letten.
Een werknemer die gaat vertrekken:
- Is minder actief in een werkoverleg.
- Verbindt zich minder makkelijk aan lange termijn projecten.
- Is wat stiller en gereserveerder dan eerder.
- Draagt minder nieuwe ideeën en suggesties aan.
- Is niet geïnteresseerd om het de baas naar de zin te maken.
- Dringt niet aan op promotie.
- Vermijdt interactie met collega's en leidinggevenden.
- Doet niks extra’s, doet alleen wat de functie vraagt.
- Is minder geïnteresseerd in trainingen of workshops.
- Is minder productief.
Wees gewaarschuwd!
Je bent dus gewaarschuwd als je meerdere van bovenstaande signalen herkent bij jouw werknemer. Wat kun je doen om een vertrek te voorkomen?
Je kunt in ieder geval het gesprek aangaan met je medewerker en kijken wat er aan de hand is. Door goed te luisteren kun je misschien met oplossingen komen waardoor deze medewerker toch nog blijft.
Medewerker behouden, 5 tips
Een werknemer behouden kan je veel opleveren. Denk niet dat je zomaar even een vervanger kunt optrommelen. Het werven van een nieuwe werknemer is namelijk heel lastig in deze tijd, zeker in de horeca en het is kostbaar.
Naast de werving ben je ook tijd en geld kwijt aan het vervangen van de medewerker en het inwerken van een nieuwe werknemer.
Personeelsverloop kost gemiddeld 6% van de totale omzet van de horeca, dus elke procent minder verloop is directe winst.
Er is dus veel aan gelegen om een goede medewerker te behouden voor je bedrijf, zodat alles op rolletjes blijft lopen.
Wat kun je doen?
- Luisteren naar je medewerker en geef ze waardering waar ze om vragen
- Salaris verhogen
- Werktijden aanpassen
- Secundaire arbeidsvoorwaarden verbeteren
- Doorgroeimogelijkheden bieden
- Voor opleiding en ontwikkeling zorgen
Houd je medewerkers langer aan boord. Bekijk het stappenplan personeelsbehoud.