Re-integratieverplichtingen voor werknemers, wat zijn de regels?
Tijdens het ziekteverzuim van je werknemer moet je als werkgever veel regelen. Maar hoe zit het met je werknemer, wat mag je van hem verwachten tijdens zijn ziekteverzuim? En: wat als hij zich daar niet aan houdt? Expert Kiona Dolmans legt uit welke re-integratieverplichtingen je werknemer heeft.
In dit artikel:
Als je werknemer voor langere tijd ziek is of (deels) arbeidsongeschikt raakt, ben je als werkgever verplicht om een aantal zaken te regelen. Dit is vastgelegd in de Wet verbetering Poortwachter. Zo moet er na 6 weken verzuim een probleemanalyse gemaakt worden door je bedrijfsarts.
Daarna moet jij samen met je werknemer, binnen 2 weken, een Plan van aanpak maken. Het plan van Aanpak is een belangrijk onderdeel van je re-integratiedossier, hier beschrijf je de afspraken voor de re-integratie.
Je werknemer is verplicht aan zijn re-integratie mee te werken. Denk aan door tijdelijk ander werk binnen jouw onderneming te accepteren of door een opleiding te volgen. Daarnaast ben jij volgens de wet verplicht je zieke werknemer twee jaar lang een deel van zijn loon door te betalen.
Loondoorbetalen tijdens ziekte? In deze gevallen niet!
Je werknemer heeft recht op loon tijdens zijn ziekte, maar in bepaalde gevallen verspeelt hij dat recht. In de volgende gevallen hoef je geen loon door te betalen.
Als je werknemer:
- Zijn ziekte opzettelijk heeft veroorzaakt.
- Heeft gelogen over zijn gezondheid tijdens de aanstellingskeuring.
- Zijn genezing belemmert of vertraagt.
- Niet de aangeboden passende arbeid verricht, zonder goede reden.
- Weigert mee te werken aan redelijke verzoeken, voorschriften of maatregelen die gericht zijn op het kunnen verrichten van passende arbeid.
- Weigert mee te werken aan het opstellen, evalueren en bijstellen van het plan van aanpak.
- Zonder goede reden zijn WIA aanvraag te laat indient bij het UWV.
Sanctie bij overtreding van re-integratieverplichtingen
Is één van bovengenoemde situaties van toepassing op jouw zieke werknemer? Dan wordt van je verwacht dat je een sanctie oplegt.
De sanctie die bij deze overtredingen hoort is het staken oftewel stopzetten van het loon. Je mag dat niet zomaar doen. Je moet de werknemer eerst laten weten dat je dit van plan bent.
Schriftelijke waarschuwing
Je moet je werknemer als het ware waarschuwen. Het is verstandig om dit schriftelijk te doen. In deze schriftelijke waarschuwing moet je aangeven:
- wat je van de werknemer verwacht,
- binnen welk termijn en
- wat de consequenties zijn als de werknemer zich niet aan de re-integratieverplichtingen houdt.
Voldoet hij daarna nog niet? Dan kun je de loonbetaling (tijdelijk) stoppen. Overleg dit altijd eerst met een arbeidsjurist voordat je overgaat tot een dergelijke loonsanctie.
Lees alles over het re-integratiedossier bijhouden en welke regels er gelden.
Werknemer verplicht te houden aan controlevoorschriften
Naast de bovengenoemde verplichtingen heeft je werknemer ook de re-integratieplicht om zich te houden aan de controlevoorschriften. Dit noemt men ook wel de inlichtingenplicht van de werknemer. Denk aan het verstrekken van informatie over zijn verblijfplaats en de wijze waarop hij bereikbaar is. Ook het bezoeken van de bedrijfsarts valt onder de controlevoorschriften.
Sanctie bij overtreding van controlevoorschriften
Als je werknemer niet voldoet aan de controlevoorschriften, mag je het loon opschorten. Dit is een andere sanctie dan het staken/stoppen van het loon en het is belangrijk dat je de juiste term gebruikt als je een sanctie oplegt. Ook bij deze sanctie geldt dat je de werknemer eerst (schriftelijk) moet laten weten dat je van plan bent deze sanctie toe te passen.
Verschil tussen opschorten en staken van het loon
Bij het opschorten van het loon, moet je mogelijk het loon later alsnog met terugwerkende kracht betalen aan je werknemer. Als je werknemer later wél voldoet aan zijn controlevoorschriften en het blijkt dat hij gedurende de gehele tijd ziek was en recht had op loon, moet je dat met terugwerkende kracht betalen.
Bij het staken van het loon is dat anders. Als de werknemer weer aan zijn verplichtingen voldoet, moet je vanaf dat moment het loon weer betalen. Dus niet met terugwerkende kracht.
Je werknemer een sanctie geven, is een juridische aangelegenheid. Het is daarom aan te raden dat je een juridisch adviseur raadpleegt voordat je sancties toepast. Je verzuimverzekeraar kan je ook op weg helpen in deze situatie.
Sanctie voor jou als werkgever
Als je werknemer 2 jaar ziek is, kan hij een WIA-uitkering aanvragen. Voordat het UWV de aanvraag inhoudelijk in behandeling neemt, bekijken zij het re-integratiedossier.
Blijkt dat je werknemer zich niet heeft gehouden aan zijn verplichtingen en dat je daarvoor geen sanctie hebt opgelegd? Dan loop je het risico dat jij een loonsanctie opgelegd krijgt. Een loonsanctie voor de werkgever betekent dat je een jaar langer het loon moet doorbetalen en moet werken aan re-integratie van deze werknemer.
Het belang om de juiste stappen te zetten is dus groot!
Wil je weten wat een zieke werknemer voor je bedrijf kost inclusief de re-integratiekosten? Reken het eenvoudig uit met deze calculator.
Als je werknemer voor langere tijd ziek is of (deels) arbeidsongeschikt raakt, ben je als werkgever verplicht om een aantal zaken te regelen. Dit is vastgelegd in de Wet verbetering Poortwachter. Zo moet er na 6 weken verzuim een probleemanalyse gemaakt worden door je bedrijfsarts.
Daarna moet jij samen met je werknemer, binnen 2 weken, een Plan van aanpak maken. Het plan van Aanpak is een belangrijk onderdeel van je re-integratiedossier.