Wist je dat een op de vier Nederlanders chronisch ziek is? Dit aantal neemt toe en dat heeft ook gevolgen voor het aantal ziekmeldingen op de werkvloer. Aandacht voor gezondheid is dus niet alleen voor werknemers zelf, maar ook voor werkgevers van het grootste belang.
Het werk kan meestal niet blijven liggen en een zieke werknemer kost anderhalf tot twee keer zijn salaris. Waar kun je allemaal rekening mee houden als je gezond werken wilt stimuleren? Op de volgende manieren kun je bijdragen aan de gezondheid van je personeel.
Tips voor gezonde werknemers
1. Persoonlijke aandacht
Privé en werk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel mensen nemen hun werk mee naar huis en hebben ook thuis nog last van stress of oververmoeidheid. Andersom hebben privéomstandigheden ook invloed op iemands beroepsmatige functioneren. Een ouder met gezondheidsproblemen, geldzorgen, relatieproblemen: allemaal zaken die de gezondheid van de medewerker beïnvloeden en hun weerslag hebben op het werk.
Goed werkgeverschap speelt bij preventie en herstel een belangrijke rol. Persoonlijke aandacht is hierbij het sleutelwoord. Het maakt voor een medewerker enorm veel verschil als hij het gevoel heeft dat zijn persoonlijke omstandigheden gezien en erkend worden.
Ga als leidinggevende het gesprek aan en maak de privésituatie bespreekbaar. Bekijk samen hoe jullie de werk-privébalans kunnen herstellen, waardoor de werknemer ook op het werk goed kan blijven functioneren.
2. Gezond werkklimaat
Een veelvoorkomende reden van ziekteverzuim is sociale onvrede op de werkvloer. Dan kun je denken aan een negatieve sfeer onder collega’s of pesterijen op het werk. De gevolgen van een negatief werkklimaat bestaan vaak uit irritaties, ziekmeldingen en een groot personeelsverloop. De leidinggevende speelt hierbij een belangrijke rol.
Ook de manier van leidinggeven kan een oorzaak zijn van psychische belasting. Werknemers kunnen stress ervaren als ze het gevoel hebben dat ze niet gewaardeerd worden, maar ook als ze te veel of juist te weinig verantwoordelijkheid krijgen. Onderken als werkgever het belang van een gezond werkklimaat en besteed hieraan structureel aandacht.
3. Evenwichtige werkdruk
Uit onderzoek blijkt dat een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door stress op het werk. De werkdruk van werknemers is de laatste jaren flink toegenomen. Een overvolle agenda, regelmatig moeten overwerken of een gebrek aan overzicht in de werkzaamheden vergroten de kans op stress. Toch vinden zowel werknemers als werkgevers het vaak lastig om dit onderwerp aan te snijden.
Haal werkstress uit de taboesfeer en ga met elkaar in gesprek. Door samen de werkdruk goed in de gaten te houden, voorkom je overbelasting, werkstress en burn-outverschijnselen. Bekijk samen hoe jullie verbeteringen kunnen doorvoeren in de werkdruk en hoe je medewerkers op het werk het best tot hun recht kunnen komen.
4. Veiligheid op de werkvloer
Veel ziekteverzuim wordt veroorzaakt door ongevallen op de werkvloer. Zorg ervoor dat de werkplek veilig is ingericht, waardoor je ongelukken voorkomt. Maak een RI&E waarin je risico’s in kaart brengt en beschrijf hoe je ze zult voorkomen. Wist je trouwens dat een rommelige en onhygiënische werkomgeving niet alleen kan leiden tot ongevallen, maar ook tot werkstress? Zorg dus niet alleen voor een veilige, maar ook voor een schone en opgeruimde werkomgeving.
5. Ergonomie op het werk
Rugklachten, RSI, chronische hoofdpijn: een goede inrichting van de werkplek kan veel lichamelijke klachten voorkomen. Kijk eens kritisch rond op de werkvloer, of laat je adviseren door een ergonomiespecialist. Stel bureaus, stoelen en beeldschermen voor iedereen persoonlijk af op de juiste stand en hoogte. Geef je medewerkers advies over het gebruik van muis, toetsenbord en voetensteunen. Ook in andere sectoren zoals de horeca of in een industriële omgeving is het belangrijk om de werkplekken onder de loep te nemen en af te stemmen op je medewerkers.
6. Variatie in werkhouding
Naast een goede inrichting van de werkplek is het belangrijk dat de werkhouding regelmatig wordt afgewisseld. Wees daarbij creatief. Denk aan verstelbare werkplekken, introduceer staande vergaderingen, stimuleer werknemers om vaker de trap te nemen en laat medewerkers die continu staan ook regelmatig zittend werken. Wist je dat er krukjes en speciale zitballen op de markt zijn, waarmee je een dynamische en actieve houding aanneemt bij het zitten?
7. Gezonde voeding
Een gezond lichaam kan niet zonder gezonde voeding. Stimuleer als werkgever een verantwoord eetpatroon. Heb je een bedrijfskantine of een keuken waar je medewerkers kunnen lunchen? Verban ongezonde producten en vette snacks en vervang ze door verse producten en gezonde drankjes. Laat de supermarkt wekelijks verse etenswaren bezorgen, neem een cateraar in de arm of regel een abonnement op een gevarieerde fruitmand.
Wil je het nog professioneler aanpakken? Organiseer dan een lifestyleworkshop, of bied je medewerkers de mogelijkheid om een voedingsdeskundige te bezoeken. In een aantal gevallen worden deze zaken vergoed door de zorgverzekeraar.
8. Fysieke inspanning
Wie fysiek actief is en regelmatig beweegt, is minder vaak ziek. Stimuleer een sportieve levenshouding bij je werknemers en doe zelf mee. Samen bewegen is leuk, gezond en goed voor de teamgeest. Geef je medewerkers een abonnement bij de lokale sportschool, regel bedrijfsfietsen, vorm een hardloopclubje met collega’s, ga samen wandelen tijdens de lunch of doe mee aan een bedrijvencompetitie. Grijp alle mogelijkheden aan om met elkaar actief en sportief bezig te zijn. Gebruik bijvoorbeeld de actuele informatie van de overheid over gezond werken.
9. Ontspanning
Ken je ze? Van die medewerkers die elke pauze doorwerken, continu overwerken en ook ’s avonds en in het weekend nog regelmatig aan het werk zijn? Het lijkt in eerste instantie misschien positief, maar zijn ze wel extra productief? Waarschijnlijk niet. Het risico van overbelasting ligt op de loer.
Spreek hen aan op het belang van een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Geef hierbij als werkgever het goede voorbeeld. Dring erop aan dat je medewerkers voldoende ontspannen en regelmatig even pauze nemen. Ga samen een eindje lopen of een potje darten. Je kunt het ook origineler aanpakken: organiseer in de lunchpauze een fitness-sessie, een tafeltenniscompetitie, een yogabreak of een bedrijfsmeditatiemomentje.
Meer tips voor gezond personeel?
Lees het gratis e-book met 7 initiatieven voor gezonde en fitte medewerkers.