Uit het TNO-onderzoek blijkt dat 20 procent van de werknemers burn-out klachten heeft. Met name onder jonge werknemers is het verzuim door stressklachten hoog. In de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar heeft 17 procent van de werknemers burn-out klachten. Dit wordt volgens de onderzoekers met name veroorzaakt door een combinatie van te hoge taakeisen, emotioneel zwaar werk en slechte omgangsvormen zoals pesten.
Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. Daarmee is werkstress nog altijd beroepsziekte nummer één in Nederland: 36 procent van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress.
Zo geeft 3% van de werknemers in Nederland aan dat ze overspannen zijn of een burn-out hebben, veroorzaakt door het werk. In 2021 verzuimden werknemers in totaal 11 miljoen dagen als gevolg van werkstress. De verzuimkosten die hiermee gemoeid zijn voor werkgevers worden geschat op 3,3 miljard. Bron: TNO.
Maatregelen tegen werkstress
Bijna drie miljoen werknemers hebben behoefte aan maatregelen tegen werkstress. Werkgevers kunnen hieraan bijdragen door bijvoorbeeld in hun bedrijf een aanspreekpunt voor werknemers op te zetten, waardoor de sfeer en sociale veiligheid op het werk verbetert. Uit het onderzoek blijkt dat 55 procent van de werkgevers meer ruimte aan werknemers aanbiedt en 33 procent zo’n aanspreekpunt heeft.
Bron: TNO / CBS