In deze nieuwsupdate:
1. Carnaval en voorjaarsvakantie 2024
Vooral in het zuiden van Nederland gaat het de komende week weer los. Carnaval wordt dit jaar gevierd van zondag 11 februari tot en met dinsdag 13 februari. Veel werknemers zullen een aantal dagen vrij willen nemen. En misschien kun je er met je bedrijf nog op inspelen.
De voorjaarsvakantie is voor scholen in het zuiden dan ook van 10 februari tot en met 18 februari 2024. Midden- en Noord-Nederland moeten een weekje langer wachten. Daar is de voorjaarsvakantie van 17 februari tot en met 25 februari. Waar moet je als werkgever rekening mee houden? 5 tips:
- Bekijk alle feestdagen en schoolvakanties in 2024
- Mag je werknemers vragen om te werken op zondagen en feestdagen? De voorwaarden op een rij.
- Moet je een vakantie-aanvraag altijd goedkeuren? Dit zijn de regels voor vakantiedagen.
- Weet jij wie er vrij is? Zorg voor een goede verlofregistratie en aangepaste werkroosters.
- Wat doe je bij een verdachte ziekmelding? Lees meer over zwart, wit en grijs verzuim.
2. Jongeren kiezen niet voor gat in de arbeidsmarkt
CPB: Veel sectoren kampen op dit moment met arbeidstekorten en die zullen niet verdwijnen als jongeren geen rekening houden met baanzekerheid na hun studie.
De gevolgen van ziekte of arbeidsongeschiktheid verschillen per werknemer. Bereken het mogelijke inkomensverlies met de WIA-calculator.WIA-calculator
3. Meer mensen willen uitkering voor arbeidsongeschiktheid
De toename van het aantal arbeidsongeschikte werknemers komt vooral door 60-plussers. Steeds meer 60-plussers krijgen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
4. Hoogte thuiswerkvergoeding bekend bij ondernemers
Meer dan de helft van de ondernemers is bekend met de verhoogde thuiswerkvergoeding in 2024. Dat blijkt uit een poll van Ondernemen Met Personeel. In de vorm van een quiz-vraag konden lezers kiezen voor vier antwoordmogelijkheden.
- 57 procent koos voor het juiste bedrag: 2,35 euro per dag. Dat is het bedrag dat je onbelast mag uitkeren aan je werknemers voor hun thuiswerkkosten.
17 procent koos nog voor de vergoeding van vorig jaar: 2,15 euro per dag. 12 procent dacht dat het nog altijd 2 euro was, zoals bij de invoering in 2022. 14 procent was optimistischer en vond 3 euro wel een mooie thuiswerkvergoeding.
Wat zijn de voorwaarden? Lees meer over de onbelaste thuiswerkvergoeding in 2024.
5. Opvallend: Steeds meer 67-plussers werken door
Meer mensen werken nog nadat ze de pensioenleeftijd hebben bereikt. De AOW-leeftijd werd de afgelopen jaren al verhoogd, maar de grens van 67 jaar is voor sommigen nog niet de eigen grens. Sterker nog: ongeveer 236.000 pensioengerechtigden hebben nog betaald werk. Dat is ruim een kwart meer dan tien jaar geleden. Vooral de laatste jaren komen er meer werkende ouderen bij, schrijft ABN Amro in een rapport.
De reden om te blijven werken is meestal niet uit financiële noodzaak. Plezier in het werk is vaak de motivatie, net als een verzoek van de werkgever om langer te blijven.
Nederland in top 5 van Europa
Nederland staat inmiddels in de Europese top qua werkende ouderen, achter landen als Zwitserland en Zweden. IJsland is de nummer één in Europa. Daar werkt 32 procent van de mensen tussen de 65 en 74 jaar. In Nederland is dat 18 procent.
Tips:
- Heb jij te maken met een personeelstekort? Mik op ouderen en vraag gewaardeerde vakmensen om langer door te werken.
- Je kunt bijvoorbeeld meer deeltijdbanen voor ouderen creëren. Ga aan de slag met jobcarving.
- Bekijk 7 voordelen van werken met oudere werknemers.
6. Nieuw: e-book over gezonde en fitte werknemers
Energieke werknemers, dat wil jij natuurlijk ook. Hoe kun je de vitaliteit bevorderen binnen je bedrijf? De Goudse verzekeringen lanceerde deze week een gratis e-book voor ondernemers.
Het is een pdf met inspirerende initiatieven op het gebied van vitaliteit en gezondheid. Naast praktijkvoorbeelden lees je meer over wet- en regelgeving en krijg je tips die je direct kunt toepassen binnen je bedrijf.
In het e-book:
- 7 manieren om jouw personeel fit en gezond te houden
- Praktische tips & uitleg over wet- en regelgeving
- Bonus: een checklist om direct stappen te zetten