Werkkostenregeling
Werkkostenregeling

Alle werkgevers over op werkkostenregeling

Vanaf 1 januari 2015 gaat de werkkostenregeling in voor alle werkgevers. Het is dan niet meer mogelijk om te kiezen voor de oude regelingen, zoals de aparte regeling voor een fiets van de zaak. Dat heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën bekendgemaakt.

Over de werkkostenregeling bestond tot nog toe veel onduidelijkheid. Ondernemers vonden de in 2011 geïntroduceerde regeling te ingewikkeld. Het ministerie van Financiën zou daarom met verbeteringen komen. De tijd begon echter te dringen, omdat al bekend was dat de regeling per 1 januari 2015 definitief zou ingaan.

Vandaag heeft de staatssecretaris bekendgemaakt hoe hij de regeling zal verbeteren. Hij vindt het daarom niet meer nodig om de keuzemogelijkheid voor de werkkostenregeling of de oude regelingen te verlengen. Dit maakt het straks voor alle werkgevers noodzakelijk om over te stappen op de werkkostenregeling.

Minder rompslomp

De werkkostenregeling komt in de plaats van de oude regelingen voor belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om maaltijden, kerstpakketten of een fiets van de zaak. Deze vallen in de werkkostenregeling allemaal onder één regeling, wat moet leiden tot minder rompslomp voor werkgevers.

In de verbeterde werkkostenregeling wordt het onder meer eenvoudiger om een laptop, tablet of mobieltje te verstrekken. Voorheen moesten dergelijke apparaten voor 90 procent zakelijk worden gebruikt, omdat het anders ging om verkapt loon. Vanaf volgend jaar let de Belastingdienst daarbij niet meer op het privégebruik.

Vrije ruimte

Om deze en andere wijzigingen budgetneutraal te kunnen doorvoeren, gaat wel de vrije ruimte omlaag. Dit is het deel van de totale loonsom dat je mag gebruiken voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan je personeel. Vanaf 1 januari 2015 daalt de vrije ruimte van 1,5 procent van de loonsom naar 1,2 procent.

De nieuwe maatregelen worden meegenomen in het Belastingplan 2015. Dat zal op Prinsjesdag worden aangeboden aan de Tweede Kamer. De wijzigingen in de werkkostenregeling kunnen vervolgens per 1 januari 2015 ingaan. Ruim voor die tijd zullen werkgevers zich echter moeten voorbereiden op de nieuwe regels.

Bron: Rijksoverheid.nl

Meest gelezen

10 vragen over de werkkostenregeling

Wat is de werkkostenregeling? Hoe groot is de vrije ruimte? Waar moet ik op letten? Tien vragen en antwoorden over de werkkostenregeling (WKR) in 2024, een belangrijke fiscale regeling voor ondernemers met personeel.

Telefoon van de zaak voor werknemers, hoe zit dat?

Een telefoon van de zaak is voor sommige werknemers gewoon noodzaak. Gelukkig heeft de Belastingdienst dit ook ingezien. Dankzij de werkkostenregeling zijn de fiscale regels voor het gebruik van mobiele telefoons eenvoudiger geworden. Dit zijn de regels voor werkgevers in 2023 en 2024.

5 vragen van werkgevers over de leaseauto

Een auto van de zaak is voor sommige werknemers noodzakelijk, maar het kan ook een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Lees het antwoord op vijf vragen van werkgevers over de leaseauto.

Whitepapers en online tests