Pensioen
Pensioen

Wat werkgevers moeten weten over pensioen

Pensioen is een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden die je kunt bieden. De meeste werkgevers regelen het voor hun personeel. Alle wetenswaardigheden over pensioen op een rij.

Veel werknemers reserveren, met hulp van hun werkgever, geld voor hun oude dag. Hoewel je als werkgever niet altijd verplicht bent om een pensioenregeling te bieden, kan het wel verstandig zijn om dat te doen. Veel werknemers vinden pensioen namelijk een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde.

Voordat je pensioen toezegt aan je eerste werknemer, is het verstandig om je eerst goed in dit onderwerp te verdiepen. Als je eenmaal een pensioenregeling hebt, is het namelijk niet eenvoudig om die te wijzigen of stop te zetten.

In dit artikel leggen we kort uit hoe het pensioenstelsel in elkaar zit.

In 2023 is er een nieuw pensioenstelsel. Dit is een grondige herziening van onze nationale spaarpot voor de oude dag. Uiterlijk op 1 januari 2028 moet iedereen er klaar voor zijn. Welke aanpassingen zijn nodig? Lees meer over het nieuwe pensioenstelsel.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Pensioen is een complex onderwerp. Laat je daarom altijd goed adviseren door een pensioenexpert. Daardoor kom je minder gauw voor verrassingen te staan. Als je pensioen niet op de juiste manier regelt, kan dit je onnodig geld kosten.

Pensioenpijlers

Het Nederlandse pensioenstelsel rust op drie pijlers. Daarom wordt ook wel gesproken over een pensioengebouw. Vanuit één of meer pensioenpijlers kan de werknemer straks een uitkering ontvangen. Welke dat zijn en hoeveel hij ontvangt, hangt onder meer af van de pensioenrechten die hij opbouwt tijdens zijn loopbaan.

Het gaat om de volgende pijlers:

1. Basispensioen overheid

In de eerste pijler voorziet de overheid in een basispensioen voor iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt. Dit wordt uitgekeerd op grond van de Algemene Ouderdomswet (AOW). Het recht op dit pensioen gaat in vanaf de AOW-leeftijd. Die was 65, maar gaat tot 2024 geleidelijk omhoog naar 67 jaar. Daarna wordt hij gekoppeld aan de levensverwachting.

2. Aanvullend pensioen werkgever

Als werkgever kun je dit basispensioen aanvullen. Samen met je werknemer betaal je dan een bepaald bedrag per maand. Als werkgever moet je dit pensioen soms verplicht aanbieden. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je bedrijf valt onder een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds of wanneer dit in je cao staat.

3. Aanvulling werknemer

De aanvulling vanuit de werknemer komt bovenop het pensioen in de andere pijlers. De werknemer kan dit regelen als hij verwacht dat het pensioen vanuit de werkgever of overheid straks niet voldoende zal zijn. Hij zorgt dan zelf voor een extraatje, bijvoorbeeld via (bank)sparen, een lijfrente of een afgeloste eigen woning.

Pensioenregelingen

Pensioenregelingen bestaan in allerlei soorten en maten. Werkgevers gebruiken namelijk verschillende systemen om pensioen op te bouwen voor hun personeel. In het verleden gebeurde dat vooral met een zogenaamd eindloonsysteem. Daarbij is de uiteindelijke pensioenuitkering gebaseerd op het laatstverdiende salaris.

Tegenwoordig is de middelloonregeling populair bij werkgevers. Die gaat uit van het gemiddeld verdiende loon. Verder zie je dat werkgevers steeds vaker een beschikbarepremieregeling aanbieden. Bij dit pensioensysteem betaalt de werkgever een vaste premie, terwijl de hoogte van de pensioenuitkering niet vaststaat.

Pensioenuitvoerders

De uitvoering van een pensioenregeling moet je buiten je eigen bedrijf onderbrengen. Dat is, afhankelijk van je branche, mogelijk bij een ondernemingspensioenfonds, een bedrijfstakpensioenfonds of een pensioenverzekeraar.

Uit cijfers van de Pensioenfederatie blijkt dat driekwart van de werknemers pensioen opbouwt via een al dan niet verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds. De rest zit bij een ondernemingspensioenfonds of een pensioenverzekeraar.

Pensioen staat bij maar één op de drie jongeren onder de dertig in de top 5 van belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Bij dertigers is dat 38 procent, maar nog steeds is dit 15 procent minder dan het gemiddelde over alle leeftijdsgroepen. Ook scoort pensioen in deze groep lager dan meer vrije tijd en een dertiende maand.

Volgens directeur Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group is de pensioenregeling vooral belangrijk voor vijftigplussers. Dit wordt door 58 procent van hen namelijk genoemd als belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Daarna volgen pas een dertiende maand en een reiskostenvergoeding.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Jongeren hechten minder aan pensioen

Een goede reiskostenregeling wordt belangrijker gevonden dan pensioen. Vooral jongeren hechten minder waarde aan een pensioenregeling. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Intelligence Group.

Generatiekloof

Het adviesbureau ziet in de onderzoeksresultaten een generatiekloof in arbeidsvoorwaarden. Daarbij zijn ook generatieverschillen zichtbaar bij andere onderwerpen dan pensioen. Zo is thuiswerken vooral in trek bij dertigers en veertigers die zich in het ‘spitsuur van het leven’ bevinden.

Van Waasdorp denkt dat in deze verschillen grote wervingskansen liggen voor werkgevers. Zij kunnen die gebruiken om zich te profileren en aantrekkelijk te zijn bij het aantrekken van jong of ervaren talent. Bijvoorbeeld door populaire arbeidsvoorwaarden te benoemen in de vacature of op de website.

Bron: Intelligence Group

Meest gelezen

Dit is het minimumloon 2023

In 2023 is het minimumloon een stuk hoger. Na een stijging van ruim 10 procent op 1 januari gaat het minimumloon verder omhoog op 1 juli. Wat is het minimumloon in 2023? Bekijk alle bedragen per leeftijd, per maand, week en dag. En bereken het minimumloon 2023 per uur.

Minimumloon 2025, wat zijn de bedragen?

Hoe hoog is het minimumloon in 2025? Wat moet je werknemers van verschillende leeftijden minimaal betalen per uur? Bekijk een overzicht van alle minimumlonen per 1 januari 2025.

Minimumloon 2024, overzicht per leeftijd

Het minimumloon stijgt verder in 2024. Voor het eerst is er een wettelijk minimum uurloon. Sinds 1 juli 2024 is het minimumloon 13,68 euro per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Wat betaal je voor jongere werknemers? Bekijk de tabel minimumloon per leeftijd.

Dit zijn de kosten van personeel

Een werknemer kost meer dan zijn maandelijkse brutoloon. Als werkgever draag je namelijk verplichte bijdragen en reserveringen af. Wat voor personeels­kosten zijn er en welke zijn verplicht?

Whitepapers en online tests