Looneis
Looneis

FNV legt looneis van 900 euro op tafel

Iedere werkende moet volgend jaar minstens 900 euro erbij krijgen in de cao. Dat heeft de FNV geëist aan de vooravond van Prinsjesdag. Vooral mensen met lagere inkomens en middeninkomens moeten van deze looneis profiteren.

De looneis was in de afgelopen jaren steeds een percentage. De FNV stuurde vorig jaar bijvoorbeeld aan op 3 procent loonsverhoging. De vakcentrale wil in plaats daarvan ‘vaker kiezen voor centen in plaats van procenten’. Hogere en lagere inkomens moeten daardoor dichter bij elkaar komen te liggen.

Volgens de FNV leidt dit tot meer werkgelegenheid, omdat mensen als gevolg hiervan meer geld zouden uitgeven. De werkgevers zijn echter kritisch op de looneis. Zo zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW op NPO Radio 1 dat banen in sommige sectoren dan juist op de tocht komen te staan.

De looneis komt op een moment waarop onderhandelingen over nieuwe cao’s stroef verlopen. Onlangs meldde werkgeversvereniging AWVN namelijk dat het totale aantal in 2014 afgesloten cao’s ver achterblijft. Normaal gesproken gaat het rond deze tijd om 325 cao-akkoorden, terwijl de teller tot nu toe staat op 243.

Bron: FNV / NPO Radio 1 / AWVN

Meest gelezen

Dit is het minimumloon 2023

In 2023 is het minimumloon een stuk hoger. Na een stijging van ruim 10 procent op 1 januari gaat het minimumloon verder omhoog op 1 juli. Wat is het minimumloon in 2023? Bekijk alle bedragen per leeftijd, per maand, week en dag. En bereken het minimumloon 2023 per uur.

Wat is het minimumloon in 2025?

Hoe hoog is het minimumloon in 2025? Wat moet je werknemers van verschillende leeftijden minimaal betalen per uur? Bekijk een overzicht van alle minimumlonen per 1 januari 2025.

Minimumloon 2024, overzicht per leeftijd

Het minimumloon stijgt verder in 2024. Voor het eerst is er een wettelijk minimum uurloon. Sinds 1 juli 2024 is het minimumloon 13,68 euro per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Wat betaal je voor jongere werknemers? Bekijk de tabel minimumloon per leeftijd.

Dit zijn de kosten van personeel

Een werknemer kost meer dan zijn maandelijkse brutoloon. Als werkgever draag je namelijk verplichte bijdragen en reserveringen af. Wat voor personeels­kosten zijn er en welke zijn verplicht?

Whitepapers en online tests