Kennisplatform De staat van het MKB
Kennisplatform De staat van het MKB

Kennisplatform 'De Staat van het MKB' gelanceerd

Met het onafhankelijke platform 'De Staat van het MKB' willen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen de in Nederland beschikbare kennis over het MKB verbeteren. Op deze website worden feiten en cijfers over het MKB verzameld en gepubliceerd.

Het kennisplatform De Staat van het MKB werd eind november gelanceerd en is bedoeld voor iedereen die een actueel beeld wil krijgen van de staat waarin het midden- en kleinbedrijf verkeert. Met name om de inzichten van beleidsmakers te verbeteren, zegt Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland. 'Er wordt teveel beleid gemaakt dat niet op de behoeften of situatie van het MKB aansluit.'

Diversiteit aan bedrijven

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf omvat een grote diversiteit aan bedrijven, van de kapper en groenteboer tot ondernemingen met vijftig werknemers. 'Om goed inzicht te krijgen in deze diversiteit is het nodig gedetailleerde informatie te hebben,’ zei minister Kamp van Economische Zaken bij de opening.

Naast actuele cijfers en feiten geeft de website toegang tot verdiepende studies en achtergrondartikelen. 'De Staat van het MKB helpt ons bij het opstellen van maatregelen waarmee we MKB-bedrijven van dienst kunnen zijn om verder te groeien. Belangrijk, want het MKB is cruciaal voor de economie van Nederland', aldus minister Kamp.

Banenmotor

Tegelijkertijd met de opening van de website publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het rapport 'De Staat van het MKB 2015'. Uit de publicatie blijkt onder meer dat het MKB de banenmotor van de Nederlandse economie is. Alle MKB-bedrijven zetten samen 888 miljard euro om en van elke tien arbeidsplaatsen worden er zeven door ondernemers in het MKB gecreëerd.

De Staat van het MKB is een initiatief van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering, in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), MKB-Nederland en DARE, bestaande uit enkele hoogleraren die zich richten op ondernemerschap.

Bron: Rijksoverheid.nl

Meest gelezen

Nulurencontract, 10 vragen en antwoorden

Met een nulurencontract heb je een grote mate van flexibiliteit, maar tegelijk loop je het risico dat een vaste arbeids­overeenkomst ontstaat. 10 vragen en antwoorden over de juiste toepassing van nulurencontracten.

Vast contract, wat zijn de regels?

Een vast contract sluit je af als je een werknemer langdurig aan je bedrijf wil binden. Maar wat houdt zo’n arbeids­overeenkomst voor onbepaalde tijd in, wanneer sluit je dit contract en hoe beëindig je het?

Hoe werkt detachering van personeel?

Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken. Hoe werkt detachering precies?

Kan een eenmanszaak personeel aannemen?

De term eenmanszaak roept soms vragen op. Bijvoorbeeld de vraag of je dan ook personeel kunt inhuren. Lees meer over de mogelijkheden die je hebt als ondernemer met een eenmanszaak.

Whitepapers en online tests