Onafhankelijke tussenpersoon
Onafhankelijke tussenpersoon

4 voordelen van een onafhankelijke tussenpersoon

Derk Lodiers
13 november 2015
Een onafhankelijke tussenpersoon kun je inhuren voor financiële zaken zoals verzekeringen. Bij eventuele schade neem je contact op en alles wordt voor je geregeld. Welke voordelen heeft dit voor jou als ondernemer?

Huur je voor financiële zaken in je bedrijf een tussenpersoon in? Dan wil je natuurlijk graag weten of dit bureau geheel onafhankelijk is en met je meedenkt. Maar hoe weet je of een tussenpersoon onafhankelijk is? En wat zijn de voordelen van een onafhankelijke tussenpersoon?

Veel ondernemers zullen zichzelf deze vragen stellen. Als het gaat om de eerste vraag, kun je nagaan of een tussenpersoon in dienst is van een verzekeringsmaatschappij. Is het antwoord nee, dan heb je een eerste indicatie dat je te maken hebt met een onafhankelijke tussenpersoon.

Wat zijn de voordelen voor ondernemers?

1. Betrouwbaarheid

De Wet op het financieel toezicht bepaalt dat tussenpersonen moeten beschikken over vergunningen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De tussenpersoon moet zich daarnaast aansluiten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening, ook wel aangeduid als KiFiD. Beide instanties houden een openbaar register bij. Dat kunnen ondernemers raadplegen om de betrouwbaarheid van hun tussenpersoon te controleren.

2. Onafhankelijkheid

Een onafhankelijke tussenpersoon richt zich op je bedrijf en de verzekerde risico’s, en niet op zijn eigen gewin. Hij brengt risico’s in kaart door een risicoanalyse te maken en verzekert alleen die risico’s die je niet zelf kunt of wilt dragen. Daarnaast denkt de onafhankelijke tussenpersoon niet alleen maar in verzekeringsoplossingen. Hij houdt zich ook bezig met het controleren van arbeidsvoorwaarden en leveringsvoorwaarden en kijkt of er binnen het bedrijf preventieve maatregelen genomen zijn die schade kunnen voorkomen.

3. Servicegerichtheid

Een onafhankelijke tussenpersoon investeert in een langdurige relatie en vergelijkt veel verschillende verzekeringen met elkaar. Daarbij kan hij bij diverse verzekeraars polissen sluiten. En doordat je verzekeringen bij één partij liggen, is de kans kleiner dat je een overlap hebt in de dekkingen van verschillende polissen. Je krijgt dus een maatwerkoplossing voor je bedrijf.

4. Schadeafwikkeling

Door de opgebouwde band met je vaste aanspreekpunt is hij optimaal op de hoogte van je situatie. Bij een schade kan hij je daarom ook goed vertegenwoordigen naar de verzekeraar toe. Je kunt je schade indienen bij één partij. Die wikkelt het in de meeste gevallen dan voor jou af. De onafhankelijke tussenpersoon kent de ingangen bij de verzekeraars en weet daarnaast bijvoorbeeld ook wanneer het verstandig is om een contra-expertise aan te vragen. Als er een schade is waarbij meerdere verzekeraars betrokken zijn, is hij de bindende factor tussen de verschillende partijen.

Derk Lodiers

Derk Lodiers werkt als senior adviseur schade­verzekeringen bij BuroPost. Dit is een landelijk werkend, onafhankelijk en innovatief adviesbureau met zo’n twintig medewerkers. De uitdaging is dat zij vanuit hun deskundigheid voor iedere cliënt zoeken naar het best passende advies.

Whitepapers en online tests