Advies over verzuim­risico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies.

Eigenrisicodragers
Eigenrisicodragers

Dit verandert vanaf 2017 voor eigenrisicodragers

Het wordt voor werkgevers nog belangrijker om actief bezig te zijn met zieke en arbeidsongeschikte werknemers. Vanaf 1 januari 2017 zijn er namelijk wijzigingen voor eigenrisicodragers voor de WGA. Lees welke veranderingen dat zijn en op welke dingen je moet letten.

Tip: wil je meer weten over eigenrisicodragerschap? Op de website van het UWV vind je een Checklist eigenrisicodragen (pdf). Daarin beantwoordt de uitkeringsinstantie veelgestelde vragen van werkgevers. Ook vind je uitleg op Ondernemersplein.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

Premies WGA-vast en WGA-flex worden samengevoegd

Voor de WGA gelden nu twee aparte, gedifferentieerde premies: die voor WGA-vast en WGA-flex. WGA-vast heeft betrekking op werknemers die na twee jaar loondoorbetaling in de WGA terechtkomen. Bij WGA-flex gaat het om ex-werknemers die via de Ziektewet de WGA instromen.

Vanaf 1 januari 2017 worden de premies WGA-vast en WGA-flex samengevoegd. Dat heeft gevolgen voor eigenrisicodragers. Op dit moment kun je namelijk alleen eigenrisicodrager zijn voor WGA-vast. Straks ben je dit voor WGA-vast en WGA-flex samen.

Staartlasten blijven achter bij het UWV als je eigenrisicodrager wordt

Deze verandering is relevant voor (middel)grote werkgevers die nog geen eigenrisicodrager zijn. Als zij vanaf 1 januari 2017 eigenrisicodrager worden, dan blijven de zogenoemde staartlasten achter bij het UWV. Deze staartlasten zijn de lopende WGA-uitkeringen en toekomstige WGA-uitkeringen van zieke werknemers. Voor kleine bedrijven was dat al zo. Daardoor kunnen (middel)grote bedrijven met een schone lei als eigenrisicodrager beginnen.

WGA-lasten worden altijd doorberekend

Het is ook mogelijk dat een werkgever het eigenrisicodragerschap beëindigt. Hij is dan weer publiek verzekerd bij het UWV. Vanaf 1 januari 2017 worden in de gedifferentieerde premie van het UWV ook de WGA-lasten meegenomen die zijn ontstaan in de eigenrisicoperiode. In het verleden was dat niet zo, waardoor bedrijven ondanks WGA-schades altijd voor een gunstige premie terug konden naar het UWV. Door deze maatregel wordt het belang van preventie en re-integratie groter.

Minimaal drie jaar publiek verzekerd

Als een werkgever terugkeert naar het UWV, dan blijft hij voortaan altijd drie jaar lang publiek verzekerd. Hij kan binnen deze periode dus niet weer opnieuw eigenrisicodrager worden.

Verzeker je personeel tegen ziekte

Verzuim­verzekering

Het voorkomen van verzuim en begeleiden van ziek personeel kan je veel geld en tijd kosten. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak.

Wat zijn de belangrijke aandachtspunten?

Garantieverklaring aanvragen

Ben je eigenrisicodrager en wil je dat in 2017 blijven? Zorg dan voor een nieuwe garantieverklaring. Vanwege het samenvoegen van WGA-vast en WGA-flex vraagt de Belastingdienst namelijk om een nieuwe garantieverklaring. Die heeft de fiscus nodig, omdat de huidige garantieverklaringen alleen betrekking hebben op WGA-vast.

De Belastingdienst moet de garantieverklaring op tijd hebben, omdat je anders vanaf 2017 verplicht drie jaar lang publiek verzekerd bent bij het UWV. Check bij je verzekeraar wat je precies moet doen.

Let op

Zorg ervoor dat de garantieverklaring op tijd de Belastingdienst bereikt. Het kan namelijk grote gevolgen hebben als je te laat bent.

Huidige situatie tegen het licht houden

Het is altijd verstandig om je huidige situatie tegen het licht te houden. Of het een goede keuze is om wel of geen eigenrisicodrager te worden of te blijven, hangt namelijk af van de situatie. Dit kan dus per werkgever verschillen. Een verzekerings­adviseur kan je adviseren bij het maken van deze keuze. Op die manier weet je hoe je er als werkgever nu en straks voor staat.

Actief bezig zijn met re-integratie

Of je nu eigenrisicodrager bent of niet, door de veranderingen wordt het nog belangrijker om actief bezig te zijn met de re-integratie van zieke werknemers. Dit is vooral essentieel tijdens de eerste twee jaar dat een werknemer ziek is, omdat de kans op terugkeer naar werk in die periode het grootst is.

Dit geldt ook voor tijdelijke werknemers. Als een werknemer met een jaarcontract bijvoorbeeld ziek uit dienst gaat, dan komt hij terecht in de Ziektewet en daarna in de WGA. Een middelgrote of grote werkgever draagt dan maximaal twaalf jaar de lasten van deze arbeidsongeschikte werknemer.

Als werkgever blijf je ook verantwoordelijk voor de re-integratie. Het kan daarom verstandig zijn om in arbeidscontracten een paragraaf over re-integratieverplichtingen op te nemen. Daardoor kun je een (ex-)werknemer mee laten werken aan zijn re-integratie, ook als de werknemer niet meer bij je in dienst is.

Personeel verzekeren ja of nee

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Verzuim­coach Kiona Dolmans beschrijft de regels en geeft tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2025.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests