In dit artikel over werkstress bij personeel:
Gevolgen werkstress personeel
Stress hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Veel werknemers ervaren bijvoorbeeld stress als zij een presentatie moeten geven. Dat geldt ook voor sporters die een belangrijke wedstrijd moeten spelen of artiesten die moeten optreden. De spanning zorgt ervoor dat zij in dat soort situaties extra alert zijn.
Het wordt een ander verhaal als je constant onder druk staat. Bijvoorbeeld bij een te hoge werkdruk, problemen met het combineren van werk en privé of pesten op het werk. Dit kan bij je personeel onder meer leiden tot lichamelijke en psychische klachten, ziekteverzuim en minder werkplezier.
Lichamelijke klachten
Werkstress kan zich uiten in lichamelijke klachten die voor de werkgever niet altijd zichtbaar zijn. Volgens een artikel op het Arboportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat het dan om klachten als hoofdpijn en klachten aan arm, nek en schouder.
Hoe verlaag je werkstress? Download de gratis Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag.
Psychische klachten
Stress kan naast lichamelijke klachten ook leiden tot psychische klachten als vermoeidheid en slapeloosheid. Daardoor hebben werknemers weinig energie en zien ze op tegen allerlei taken. In het uiterste geval kan dit leiden tot een burn-out. In een rapport becijfert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat burn-out voorkomt bij ongeveer een op de acht Nederlandse werknemers.
Ziekteverzuim door werkstress
Werkstress leidt nogal eens tot ziekteverzuim. Het is zelfs de grootste oorzaak van werkgerelateerd ziekteverzuim in Nederland. Daarmee is stress op het werk inmiddels de belangrijkste beroepsziekte.
Minder werkplezier
Werkstress kost je werknemers vooral veel energie, wat kan leiden tot minder werkplezier. Door de hoge werkdruk kunnen ze bijvoorbeeld gaan piekeren over hun werk. Of ze trekken zaken sneller in het negatieve. Het vergroten van het werkplezier kan juist uitkomst bieden bij het verlagen van werkstress.
Lagere productiviteit
Werkstress kan een nadelige invloed hebben op de productiviteit van een werknemer. Hij is bijvoorbeeld minder geconcentreerd en krijgt als gevolg hiervan minder gedaan in dezelfde tijd. De kans bestaat dat hij daardoor overuren moet maken. Ook is het mogelijk dat hij meer fouten maakt.
Minder tijd voor familie en gezin
Tijd met je familie en gezin kan veel energie opleveren. Bij werknemers met een slechte werk-privébalans is het mogelijk dat zij hier minder tijd in steken. Ze zijn thuis bijvoorbeeld niet op de juiste momenten (of met volle aandacht) aanwezig of kunnen niet naar de sportwedstrijden van de kinderen. Dat kan de nodige wrijving opleveren, waardoor deze werknemers minder goed in hun vel zitten.
Zoeken naar een andere baan
Niemand zucht graag voor een langere tijd onder werkstress. Het is mogelijk dat een gestreste werknemer daarom wil vertrekken en op zoek gaat naar een andere baan bij een werkgever waar de werkdruk minder hoog is. Als meerdere werknemers deze stap zetten, krijg je al snel te maken met ongewenst verloop.
Werkstress personeel voorkomen
Bij het voorkomen van werkstress is een belangrijke rol weggelegd voor jou als werkgever. Het is fijn als je een trouwe werknemer hebt die graag nieuwe dingen aanpakt. Op die manier sluipt er langzaam een patroon in waarbij je (onbewust) de werknemer verder belast en hem steeds meer werk geeft.
De werknemer zal deze vicieuze cirkel niet snel doorbreken. Zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van SZW dat bijna de helft van de werknemers werkstress niet graag ter sprake brengt. Zij denken dat dit het beeld oproept dat ze het werk niet aankunnen. Op het moment dat zij dit wel ter sprake brengen, is het eigenlijk al te laat.
Signalen van werkstress bij personeel
Je voorkomt dat het zover komt door goed te letten op de signalen van werkstress. Daarnaast helpt het natuurlijk als je dit onderwerp bespreekbaar maakt. Bijvoorbeeld door werkstress te bespreken in gesprekken met je werknemers. Daarbij vraag je bijvoorbeeld of alles wel goed gaat en of zij voldoende regelmogelijkheden tot hun beschikking hebben.
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van je personeel. Dat betekent dat je ook werkstress zo veel mogelijk moet tegengaan. Maar dat is niet altijd eenvoudig, omdat de signalen soms moeilijk zichtbaar zijn. Ook vinden veel werknemers het lastig om dit aan te kaarten.
Door als ondernemer alert te zijn op de mogelijke signalen van werkstress, kun je dit sneller herkennen. Gebruik daarvoor ook de extra oren en ogen van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Daardoor weet je nog beter wat er onder je personeel leeft en pik je signalen eerder op.
6 signalen van werkstress bij personeel:
Andere houding
Werknemers die gebukt gaan onder werkstress, nemen vaak een andere houding aan dan je van ze gewend bent. Zo kan een te hoge belasting leiden tot een verminderde betrokkenheid. Daardoor maken ze bijvoorbeeld een vermoeide indruk, komen ze vaak te laat of laten ze zich cynisch uit over hun werk.
Slechte werksfeer
Heerst bij jou een slechte werksfeer? Dan hebben je werknemers misschien te veel werk op hun bord liggen. Ze zijn dan minder snel bereid om collega’s uit de brand te helpen, waardoor wrijving kan ontstaan. Ook is het mogelijk dat ze sneller geïrriteerd raken, wat kan leiden tot arbeidsconflicten.
Vaker ziekteverzuim
Ziekteverzuim kan ook een signaal zijn. Werkstress kan je namelijk behoorlijk ziek maken. Dit leidt soms tot langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Het is daarom verstandig om de verzuimcijfers van je bedrijf goed in de gaten te houden. Let bijvoorbeeld op werknemers die lang of vaak verzuimen.
Lagere productiviteit
Werkstress kan er ook toe leiden dat je medewerkers op de rem trappen. Daardoor daalt de productiviteit in je organisatie. Door het lagere tempo kunnen onder meer problemen ontstaan met deadlines. Ook slaan ze wellicht pauzes over of gaan ze structureel overwerken om de schade in te halen.
Concentratieproblemen
Werknemers met concentratieproblemen kunnen zich moeilijk focussen en zijn daardoor snel afgeleid. De problemen kunnen hun oorzaak vinden in stress op het werk, maar soms ook te maken hebben met een stressvolle gebeurtenis in de privésfeer. Bijvoorbeeld doordat ze rouwen om het verlies van een dierbare.
Sneller fouten maken
Iedere werknemer laat wel eens een steekje vallen. Maar als dit vaker gebeurt, kan dit duiden op werkstress. Let bijvoorbeeld op klachten van collega’s en klanten, of een tegenvallende klantgerichtheid. Als de kwaliteit van het werk achteruitgaat door werkstress, moet je samen met je werknemer op zoek gaan naar oplossingen.
Heb je een ziekteverzuimverzekering gesloten met een aanvullend pakket voor preventie? Dan kan je verzekeraar wellicht ondersteuning bieden op het gebied van werkstress. Bijvoorbeeld met cursussen omgaan met werkstress of een vitaliteitscheck waarmee je dit kunt meten.
Hoe pak je dat aan? Zo voer je een goed verzuimgesprek.
Bron: ArboNed
2 tips om werkstress te verlagen
De arbeidsmarkt blijft krap. De werkdruk en het verzuim nemen in veel bedrijven toe. Dat terwijl je jouw medewerkers juist hard nodig hebt om het bedrijf draaiende te houden.
Focus op werkplezier en de juiste balans voor medewerkers, kunnen het verzuim in jouw bedrijf beperken. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Marcel van Arbodienst ArboNed geeft je een paar tips en handvatten:
Meer werkplezier
Herken je signalen van werkstress in je bedrijf? Ga dan het gesprek aan en kijk hoe je er samen voor kan zorgen dat je medewerkers meer plezier in het werk krijgen. Bijvoorbeeld door ze meer mogelijkheden te geven om hun werk aan te passen. Maar ook door je waardering uit te spreken en je medewerkers het gevoel te geven dat ze een belangrijk onderdeel zijn van je bedrijf.
Werk samen met je arbodienst
De experts van een arbodienst helpen je graag met het voorkomen van verzuim door werkstress op een manier die bij jouw bedrijf past. Maar je kunt ook veel zelf doen. ArbNed heeft bijvoorbeeld veel (online) hulpmiddelen voor ondernemers.
Zelf doen: Gebruik deze praktische tips van ArboNed om signalen van werkstress bespreekbaar te maken en samen met je medewerkers tot een oplossing te komen.
Samen doen: Kun je hulp gebruiken bij het voorkomen van verzuim door werkstress? Mijn Organisatie-expert van ArboNed biedt je 2, 4 of 8 uur hulp aan van een ervaren consultant.
Laten doen: Ervaart jouw medewerker stress en/of psychische klachten? Neem dit dan serieus en schakel een bedrijfsmaatschappelijke werker of psycholoog in. Zij kunnen jouw medewerker coachen en werken aan een betere balans.
Nog meer expert-tips?
Ben je op zoek naar nog meer tips en tools om verzuim door werkstress te voorkomen? Je vindt ze op de website van ArboNed.
Verlaag de risico's en onverwachte kosten van ziek personeel met een verzuimverzekering, ontdek wat dit voor jouw onderneming kan betekenen.Ziekteverzuimverzekering
Vragen over werkstress personeel
Wat doet werkstress met personeel?
Als werknemers te veel stress ervaren door het werk kan dat leiden tot psychisch verzuim. Vaak gaat het om een burn-out door werkstress. Maar het kan ook gaan om een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of een depressie. Dit kan door het werk ontstaan en/of de privésituatie van je werknemer.
Hoe voorkom je verzuim door stress op het werk?
Je kunt als werkgever en leidinggevende verzuim voor zijn door te letten op bepaalde signalen. Let vooral op de oorzaken van werkstress binnen je bedrijf. Blijf in gesprek met je werknemer en pas het werk aan waar mogelijk. In de checklist verzuim voorkomen ontdek je slimme manieren om psychisch verzuim te beperken binnen je bedrijf.
Wanneer zet je een bedrijfsarts in bij werkstress?
De wet zegt dat je binnen een week na de ziekmelding je arbodienst of individuele bedrijfsarts op de hoogte moet brengen. Je arbodienst of verzekeraar kan je vragen dit op de eerste ziektedag al te doen. Je arbodienst of bedrijfsarts gaat je vervolgens helpen de juiste stappen te zetten.
Wat zijn de verplichtingen bij ziekte voor werkgevers?
Je bent verplicht te zorgen voor een goede begeleiding van zieke werknemers. De belangrijkste verplichtingen staan in de Arbowet en de Wet verbetering poortwachter. Op basis van deze twee wetten kun je zelf een arbobeleid samenstellen voor jouw bedrijf. In je cao kunnen aanvullende verplichtingen staan voor arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim in jouw branche.